İdeal kent değil, sermaye kenti - Son Dakika
Güncel

İdeal kent değil, sermaye kenti

Bu zirvede Ankara'nın Başkent kimliğini ortadan kaldıracak, neoliberalizmin, sermayenin hizmetine sunacak bir yoğunlaşma öngörülecek.

11.05.2016 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Tanıtma Fonu ve ASİAD (Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği) iş birliği ile düzenlenecek olan Uluslararası İdeal Kentler Zirvesini de takibe alan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Bunun adı aslında ideal kentler değil, sermayeye hizmet edecek kentler zirvesi olabilir.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve ASİAD (Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği) iş birliği ile düzenlenecek olan Uluslararası İdeal Kentler Zirvesi'ni, düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, zirveye katılımın 500 dolar +KDV karşılığında yapıldığına dikkat çekerek, "Zirveyi Başbakanlık tanıtma fonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Marmara Belediyeler Birliği, Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı ve büyük mimarlık firmaları destekliyor. Katılımı bile bir buçuk asgari ücrete denk gelen zirvede, Ankara'nın geleceği konuşulacakmış. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'te buna dair konuşma yapacakmış. Kentin 25 yıldır geleceksizleştirilmesine imza atan bir belediye başkanını çıkıp orada konuşması çok etik değil. Buradan çok ciddi yeni yüksek yoğunluk bir projeler bütünü ortaya çıkacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Hiçbir kent sermayenin pazar alanı değil

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu zirve Ankara kentinin geleceğine dair ne tür pazarlıkların konuşulacağını aklımıza getiriyor.

Bu tür zirveler yapıldığında İstanbul'da Haliç ve Galata Port gibi ünlü mimarların geldiği projeler yapılmıştı. Şimdi de Ankara'nın Başkent kimliğini ortadan kaldıracak, neoliberalizmin, sermayenin hizmetine sunacak bir yoğunlaşma görülüyor. Bunun adı aslında ideal kentler değil, sermayeye hizmet edecek kentler zirvesi olabilir. Hiç bir kent sermayenin pazar alanı değildir. Meslek odası olarak orada olacağız ve bilimin ışığında bir planlama sürecini anlatacağız."

Candan,"Gökçek, Ankara kentinin geleceğini tartışacağına Devlet Denetleme Kurulu'nun(DDK) hakkında açtığı' Parsel parsel Ankara' soruşturmasını hesabını versin. Yazılar valiliklerinden gönderilmiş. Nereleri sattığına dair biz de, resmi yazıyla hem DDK'dan hem de valilikten bu yazıları istiyoruz" diye konuştu.

Ankara nefes koridorlarını kaybediyor

Candan, Etimesgut ve Yenimahalle'de mania hattının kaldırılmasına ilişkin olarak ise şunları söyledi:

"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 70,80 katlı yapılarla kenti içinden çıkılmaz hale getirecek. Planlama ve kamu yararına aykırı rant ilişkisi de demiyorum tamamen bir yağma sürecine doğru girilmiş. Karar alınır alınmaz bunu yargıya taşıyacağız. Bu Ankara'nın gelişiminin değil, geriye gitmesinin bir göstergesidir. Ankara nefes koridorlarını kaybediyor. Eskişehir yolundaki plansız büyüme kenti içinden çıkılamaz noktaya getirecek. Nazım İmar Planı'na aykırı hiçbir plan istemiyoruz. 1/25000 Nazım İmar Planı tartışmalı bir plandı, davalar açıldı lakin o tartışmalı plan bile onaylandıktan sonda ona uyulması gerekiyor. 1/25000 nazım imar planı 10 bin kez delinmiş durumda. Bütün bu kararlarla birlikte kapalı kapılar ardında yeni bir nazım imar planının hazırlandığını gösteriyor. Bütün bunlar yasal kılıf bulunması üzerine planlanıyor."

Konuşmacıların çalışma alanları manidar

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Gökhan Yıldırım ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Mania hattının kaldırılması kararına dair Etimesgut'ta Bağlıca dışındaki bölgelerde özellikle Şeker Fabrikası arazisinin devamı niteliğindeki tarım arazilerinde büyük çaplı imar değişikliğine gidilmemişti ancak artık buranın da konutlaşmaya başladığını görüyoruz. Mania hattı da kaldırılınca EGO hangarları arsasında olan öbekleşmeyi burada da göreceğiz. İdeal kentler zirvesiyle bağlantısını da kuracak olursak gelecek konuşmacıların da kişisel olarak çalışma yaptıkları yerler çok manidar. İtalya'da tarihi çevrede yaşamasına rağmen kentsel dönüşüm çalışmaları yapmış bir konuşmacı ve Rusya'da toplu konut yapan bir çalışmacının geldiğini görüyoruz. Türkiye'nin en büyük sorununa parmak basacak insanlar geliyor. Hem TOKİ'leşme hem yüksek binalar ve mega kentlerin inşa edilmesi Türkiye'nin gündemiyken buna hizmet edebilir. Zirvenin diğer konuşmacılar da yerel yönetimlerinden ve belediye başkanlarından seçilmiş. Buradaki noktada İstanbul'da yurt dışındaki star mimarların Ankara'ya kazandırarak devam edeceklerini görüyoruz. "

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İdeal kent değil, sermaye kenti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • TİKA Kosova'da iftar verdi
    23:10 TİKA Kosova'da iftar verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen bir etkinlikte iftar verdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve diğer birçok önemli ismin katıldığı etkinlikte, Türkiye'nin Kosova'ya olan desteği ve iki ülke arasındaki güçlü bağlar vurgulandı.

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.


Advertisement