İdkab Öğrencilerince Bayburt'un Manevi Mimarları Anıldı - Son Dakika
Yerel

İdkab Öğrencilerince Bayburt'un Manevi Mimarları Anıldı

İdkab Öğrencilerince Bayburt\'un Manevi Mimarları Anıldı

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültür ve Ahlak Bilgisi (İDKAB)öğrencileri “Bayburt’un Manevi Mimarlarını Tanıyoruz” adlı bir panel düzenleyerek şehrin manevi şahsiyetlerini anlatmaya devam ediyor.

13.05.2015 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültür ve Ahlak Bilgisi (İDKAB)öğrencileri "Bayburt'un Manevi Mimarlarını Tanıyoruz" adlı bir panel düzenleyerek şehrin manevi şahsiyetlerini anlatmaya devam ediyor.

İlki 2013 yılında yapılan panelin bu yıl üçüncüsü düzenlendi. İDKAB öğrencisi Halil İbrahim Şahin tarafından Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan panel Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özkan Bayburt'un tarihi milattan önce üç binli yıllara dayanan kadim bir şehir olduğunu belirterek, "Şehir kadim olunca onun kültürü de kadimdir. Bayburt tarihine göz attığımızda daha 13.yüzyılda bu topraklarda Ahi Emir Ahmet Zencani ile hem Ahiliğin hem de Mevleviliğin nefesinin Bayburt topraklarına ulaştığını görüyoruz. Daha sonraki devirlerde Abdulkadir Geylani'nin hemşerisi Zahid Geylani'nin Kadiriye nefesini bu topraklara getirdiğini görüyoruz. 13 ve 14.yüzyıl olarak tarihlenen Yakutiye ve Mahmudiye medreselerinin Bayburt'ta kurularak Bayburt'un ilim merkezi haline geldiğini görüyoruz. Günümüze gelinceye kadar Bayburt, bağrından nice alimler, nice gönül insanları yetiştirmiş bir şehrimiz olarak öne çıkmaktadır. Bugün üçüncüsünü yaptığımız bu panelle daha önce tanıttığımız manevi mimarlarımıza ilave olarak dört manevi mimarımızı öğrencilerimiz anlatacak. Bu konuda yaptıkları hazırlıklardan dolayı öğrencilerimize ve panelimize katılanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamındaki panelde İDKAB 3.sınıf öğrencisi Özlem Çelik panel yöneticiliği yaparken 3.sınıf öğrencileri panelistler Tolga Yılmaz, 14.yüzyılda yaşamış Hanefi fakihi Ekmeledddin Beberti'yi; Ömer Faruk Işık, Milli Mücadele yıllarının din adamlarından Müdafaa-i Hukuk Bölge Başkanı Müftü Fahrettin Efendi'yi; Hülya Alıcı, Oslu Hoca olarak bilinen Müderris Hacı Hasan Efendi'yi ve İrşadi Baba ile aralarında geçen manevi irtibatları; Ayşenur Kandil, Müftü Damat Ali Efendi'yi anlattı.

Panele Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Gülcü, Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Yusuf Şen ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özkan, İlahiyat Fakültesi akademisyenleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

2013 yılında yapılan panelde 19. Yüzyılda Bayburt'un Tahsini (Ozansu) köyünde yaşamış Celali Baba, Bayburtlu mutasavvıf gavs, şanı yüce evliya Ağlar Baba, Şirinsiz Ferhat, Leylasız Mecnün olarak anılan Hicrani Baba, mahviyet ehli bir kanaat önderi olan gönül tabibi, mürşid-i kamil Dede Paşa, Bayburt'un mümtaz zatlarından gönül ehli Veli Şaban Efendi, alim, fazıl manevi mimarlardan Kıvır Zıvır Mehmet Efendi anlatılmışken 2014 yılındaki panelde 15. Yüzyılda yaşamış ve Bayburt Emirliği yapmış aynı zamanda Mevlevi olan, Mevleviliğin Bayburt'ta yayılmasına ve yerleşmesine vesile olmuş Ahi Emir Ahmet Zencani, Abdulkadir Geylani'nin hemşehrisi günümüz Azerbaycan sınırlarında kalan Geylan'dan kalkıp irşad amacıyla Bayburt'a gelen bir derviş olan Zahid-i Geylani, Horasan kökenli Terzi Baba hazretlerinin halifesi mutasavvıf, şair, arif, gönül insanı, zamanının kutbu, Ahmediye, Mevlid, Kısas'ül Enbiya isimli eserlerin sahibi İrşadi Baba, Osmanlının son dönemlerini ve Cumhuriyetin ilk yıllarını görmüş, yazdığı risalelerle Osmanlı-Rus savaşı hakkında bilgilendirmeler yapmış Küçük Hafız Efendi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi muallimi, fetva katibi, Şingah mahallesi imam-hatibi, ehl-i takva, Cumhuriyetin ilanı ile beraber kurulan 'Vatansever Gençlik Yurdu Cemiyeti kurucularından ve heyet-i idare üyesi Abustalı Hoca Ahmed Hasbi (Ahmed Hasbi Aker) Efendi anlatılmıştı. - BAYBURT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İdkab Öğrencilerince Bayburt'un Manevi Mimarları Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement