"Aynen Darbe Dönemi Gibi İçeride Bir Kutuplaşma Yaşanıyor" - Son Dakika
Politika

"Aynen Darbe Dönemi Gibi İçeride Bir Kutuplaşma Yaşanıyor"

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, "Uzunca süredir çalışmalarımız var, farklı kesimlerden yeri geldiği zaman onu açıklayacağız." dedi.

21.10.2014 19:48  Güncelleme: 21:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, "Uzunca süredir çalışmalarımız var, farklı kesimlerden yeri geldiği zaman onu açıklayacağız ve bu yansıdığı için saklamakta bir beis yok. Partileşme noktasına gelindi" dedi.

AK Parti'den olaylı bir şekilde ayrılan ve yaptığı muhalefetle iktidar partisinden kopan milletvekillerinin bir tür sözcülüğünü yapan Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal parti kuruyor.

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin adından TBMM Basın Kapısı çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Görüşmede Kılıçdaroğlu ile iç ve dış siyasetin yanı sıra Türkiye'nin sorunlarına dair görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Bal, "Kendisi bu dönemde demokrasi ve hukuk devleti adına önemli uyarılarda bulunuyor. Çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Aynen darbe dönemi ve 28 Şubat dönemi gibi içeride bir kutuplaşma yaşanıyor" dedi.

Hukuk devleti, demokratik ilkeler, yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğünün ciddi manada yıpratıldığını öne süren Bal, "Şu anda medya üzerinde ciddi baskılar var. Patronlar telefonlarda ağlatılıyor" dedi. HSYK seçilerinde hükümetin taraf olmasına kadar büyük sorunlarla karşı karşıya olunduğunu savunan Bal, "Eğer bu ülkede polisin, yargının itibarı kısacası devletin itibarı tartışılır hale gelirse sağcısıyla solcusuyla tüm Türkiye vatandaşları bedel öder. İşte şu andaki yanlışlıkları tartıştık, konuştuk" şeklinde konuştu.

"Bundan sonra devletin saygınlığının korunabilmesi için neye inanırsak inanalım beraber hareket etmemiz lazım" diyen Bal, "Hepimizin ortak görüşü budur. Bu ülkede bağımsız yargı tesis edilmelidir. Bağımsız, özgür medya olmalıdır. Medya mensuplarının iş garantisi olmalıdır. Emirle, talimatla hareket etmemelidir" dedi.

Dünyanın artık Türkiye'yi Kuzey Kore ve Çin gibi ülkeler arasında saymaya başladığını iddia eden Bal, "'Dost olacağız, sıfır sorun' derken herkesle kavgalı hale geldik. İşte bu çerçevede geleceğe yönelik kısır kavgaları bir tarafa bırakıp beraber çalışmalıyız. Ülke bizim ülkemiz, beraber adım atmalıyız ve özgürlükleri, hukuku beraber güçlendirmemiz gerekir. Uzunca süredir çalışmalarımız var, farklı kesimlerden yeri geldiği zaman onu açıklayacağız ve bu yansıdığı için saklamak da bir beis yok, partileşme noktasına gelindi. Tüm partiler bu ülkenin hayrına çalışmalıdır" açıklamasını yaptı.

"SİYASET 'ÜTME SANATI' OLMAKTAN ÇIKARILMALI"

Bal, yeni kurulacak partinin ilkelerine yönelik şöyle devam etti: "Siyaset proje siyaseti olmalı, siyaset kurumsallaşmalı, liderin partisi olmamalı, istişare edilebilmeli, ortak payda, şeffaflık, hesap verebilirlik olmalı, yargı bağımsızlığı, özgürlükler olmalı. Zira şeffaflıktan, hesap verebilirlikten Müslüman da Yahudi de başkaları da rahatsız olmaz. Sadece hırsızlar ve arsızlar rahatsız olur. Dolayısıyla artık Türk siyasetinde İhale Kanunu 10 yılda otuz defa değişmemeli. Birilerinin önü açılıp, birilerinin kapanmamalı, siyaset zengin olmamalı, din üzerinden Atatürk üzerinden siyaset sona ermeli, proje siyaseti olmalı. Her şeyden önce siyaset doğrulukla yapılmalı. Avrupa'da Amerika'da olduğu gibi siyaset de ticaret de insani ilişkiler de doğrulukla yapılmalı. Artık siyaset 'ütme sanatı' olmaktan çıkarılmalı. İşte bunun için biz demokrasi, şeffaflık ve hukuk devletine inanan herkesle el ele, hiçbir ayrım yapmadan, merkezin sağında fakat solu da kucaklayan bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Bu çalışmaların hukukun tesisi için tekrar ülkemizin normalleşmesi için ülkemizin dünyadaki itibarının tekrar kazanılması için hayırlara vesile olacağını düşünüyorum. Her kesimden Alevi'si ile Sünni'si ile Kürt'ü ile Türk'ü ile, ülkücüsüyle dindarıyla bize yönelik ciddi bir muhabbet var. Zaten biz bu desteklerden güç almasak kesinlikle adım atmayız."

"2 YILDIR ÇALIŞMALARIN LİDERLİĞİNİ BEN YAPTIM"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bal, "Partinin lideri kim olacak?" şeklindeki soru üzerine, "2 yıldır bu çalışmaların liderliğini, önderliğini ben yapıyorum ama biz geçmişteki liderlikten ağzı yanan insanlar olarak, istişare diyoruz. Onun için siyasette kurumsallaşma dedim. Hedefimiz Lübnanlaşma olmamalı" karşılığını verdi.

"2015 seçimlerine yeni partinizle gireceğinizi anlayabilir miyiz?" sorusuna Bal, "2015 seçimlerine giremeyen bir hareket yaşayamaz" diye konuştu.

Bal, kuracakları partiye kaç milletvekilinin destek verdiğine yönelik soru üzerine, "Bugünkü amacım ilan etmek değil. Bunu yakın zamanda yapacağız. Bunu onlarla istişare ederek beraber yapmamız daha etik olur. Bir kesimi kucaklamayacağız, her kesimi kucaklayan bir parti olacak. Bu ülke takiyyecilerden çok çekti, samimiyet gerekiyor. Aksi takdirde her zaman ikinci ligde oynarız" dedi.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU'NUN DURUŞUNU TAKDİR EDİYORUM"

"Yeni bir parti kurulurken bir başka parti lideriyle görüşme yapmak pek alışık bir siyasi hareket değil bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki soru üzerine ise Bal, "Biz şu anda zaten bir ilan yapmıyoruz. Çalışmalarımız artık bir şekilde kamuoyu tarafından bilindiği için bazı şeyleri telaffuz etme noktasına geldik. Şu anda yaptığım bir ilan değildir. Biz farklı kesimlerle bu istişareleri uzunca süredir yapıyoruz. Bu istişarelerin bir tanesidir. Tabii ki Kılıçdaroğlu hem en eski partimizin lideridir hem de şu andaki duruşu, yolsuzluk iddialarıyla alakalı, Türkiye'deki sorunlarla alakalı duruşunu takdir ediyorum. Dolayısıyla sadece Sayın Kılıçdaroğlu değil başka hem siyasi hem de toplumun ileri gelenleriyle istişarelerimizi yapmaya devam edeceğiz. İstişareden korkan halktan korkuyor demektir. Biz halktan korkmuyoruz, gücümüzü halktan alıyoruz" cevabını verdi.

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun size tavrı nasıl oldu?" sorusuna ise Bal, "Hastalık belli. Hastalığın ortadan kaldırılması, hastanın iyileştirilmesi için herkeste bir gayret var. Ben de büyük bir samimiyet gördüm. Birçok insanla görüştüm ama en samimi sohbetlerimden, istişarelerimden, beyin fırtınasından bir tanesini gerçekleştirdim. Samimi bir şekilde bu ülkenin sorunlarını çözme noktasında çalışan, çalışmaya hazır bir siyasi lider gördüm" karşılığını verdi.

"BEN SİYASETİN HEM TEORİSİNİ HEM PRATİĞİNİ BİLİYORUM"

"Siyasi zeminde bir boşluk gördüğünüz için mi parti kurma gereği duydunuz?" sorusuna Bal, "Ben siyasetin hem teorisini hem pratiğini biliyorum. 2011'den sonra vizyonu daralan bir iktidar partisi var. Şu anda herkesle kavgalı olan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'yle ilgili 60 oy alan bir partinin politikaları var. Bir anket yapıldı, AKP'den sonra ikinci büyük topluluk, 'kararsızlar.' Bu toplumda yüzde 26 kararsızlar var. Bizim yanımızda PKK'lılar olamaz, bizim yanımızda ırkçılar olamaz, bizim yanımızda fanatik, dini kullanan radikaller asla olamaz, bizim yanımızda Aleviliği, dinsizliğe alet etmeye çalışanlar olamaz. Onun dışında herkes olabilir. Zaman ve zemin itibariyle böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"İKTİDAR PARTİSİ İÇERİSİNDE ÇOKÇA RAHATSIZ ARKADAŞLARIMIZ VAR"

Bal, istifa edip kendisiyle beraber hareket eden ve AK Parti'nin içinde temasta olduğu milletvekilleriyle ilgili, "Açıkça söylemek gerekirse iktidar partisi içerisinde çokça rahatsız arkadaşımız var. Ama siyasetin ruhu, geleneği gereği belki şu anda ortaya çıkmıyor. Şu aşamada gerek görüşmemin gerekse açıklamamın amacı bir hareketi detaylı olarak açıklamak değil. Zamanı geldiğinde açıklayacağız" dedi.

Bir gazetecinin siyasette partileşmenin ciddi bir ekonomik gücü gerektiğini hatırlatarak, "Bu sıkıntıyı aşmak için bir formül buldunuz mu?" sorusuna da Bal, "Bu hususta çalışmalarımız var. Netice millet kurmazsa kaybedersiniz. Milletin taşın altında eli varsa az şeylerle çok başarılar elde edebilirsiniz" cevabını verdi.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU İLE AYNI DÜŞÜNÜYORUZ"

Kılıçdaroğlu'nun kendisine destek verip vermediğine yönelik ise Bal, "Türkiye'deki sorunların çözülmesi bağlamında aynı düşünüyoruz. Zira bu millet meselesidir. Ülkemizin, devlet kurumlarının itibarını korumak konusunda benzeri düşüncelere sahibiz. Bu hususta herkesle işbirliği yapacağız. Sayın Kılıçdaroğlu ile de bu hususta bir görüş alışverişinde bulundum" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Aynen Darbe Dönemi Gibi İçeride Bir Kutuplaşma Yaşanıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • SIRR-I SEKATİ...CÜNAYD-İ BAĞDADİ......?: BOŞUNA ÇABALAMA SAYIN DERİN DEVLET- ASKER. . . İŞ AŞ EKMEK YOK. . . . AKP OLSA NE OLMUŞ OLMASA NE OLMUŞ. . . . AKP AVRUPAYA - BATI 'YA GOL ATAMADI BU PARTİ Mİ GOL ATACAK ? ALLASEN YAVVV 1 0 Yanıtla
  • SIRR-I SEKATİ...CÜNAYD-İ BAĞDADİ......?: BABAM DEDİKİ OĞLUM SEN GERİ ZEKALISIN. . . FAZLA LAFA KARIŞMA . . . BU YÜZDEN FAZLA KONUŞMUYORUM. . . . BEN BİLMEM, BABM BİLİR, CİNİM BİLİR. . . . . . . . . . . . . . ! 0 0 Yanıtla
  • SIRR-I SEKATİ...CÜNAYD-İ BAĞDADİ......?: BAKİ KALAN BU KUBBEDE BİZ DURDUKÇA İNSANLAR HOŞ BİR SEDA İMİŞ. . . . . ESMER ASKERLER İTHAF OLUNUR. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ? 0 0 Yanıtla
  • Afyonkarahisar'da Hükümlü Teslim Edildi, Yasa Dışı Haşhaş Ekimi Yapılan Alan Tespit Edildi
    11:54 Afyonkarahisar'da Hükümlü Teslim Edildi, Yasa Dışı Haşhaş Ekimi Yapılan Alan Tespit Edildi

    Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, cezaevine götürüldü. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yakalanan hükümlü, savcılıktaki işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi. Aynı zamanda Afyonkarahisar'da yasa dışı haşhaş ekimi yapılan alanlar da tespit edildi. Ekipler, 3 kişinin 8 bin 368 metrekarelik tarlaya izinsiz haşhaş ekimi yaptığını belirledi. Haşhaş bitlikleri sürülerek imha edilirken, 3 kişiye adli işlem uygulandı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Belediye Başkanlarını Ağırladı
    11:53 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Belediye Başkanlarını Ağırladı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'nin Özvatan, Bünyan ve Sarıoğlan belediye başkanlarını ağırladı. Başkan Büyükkılıç, birlik ve beraberlik mesajı vererek, "Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin" dedi.

  • CHP, 1 Mayıs yasağının kaldırılması çağrısı yapıyor
    11:38 CHP, 1 Mayıs yasağının kaldırılması çağrısı yapıyor

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, 1 Mayıs yasağına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması çağrısında bulundu. Taşçıer, emekçilerin düşük ücretler, aşırı çalışma ve sendikal örgütlenme hakkına saldırılarla karşıladığı 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasını istedi. CHP, meydanın milyonlara açılmasını ve hukuksuz yasak kararının kaldırılmasını talep ediyor.

  • AYM, uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti
    11:35 AYM, uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti

    Anayasa Mahkemesi, taksirli suçtan 6 ay veya daha fazla hapis cezası alan uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti. Mahkeme, taksirli suçlar nedeniyle hapis cezası alan uzman erbaşların kamu görevinde bulunmalarına son verilmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

  • Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'ya Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor
    11:33 Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'ya Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor

    31 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimleri'nden sonra başkanlık koltuğuna oturan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'ya tebrik ziyaretleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Başkan Kaya, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlarla görüşerek beklentileri ve talepleri dinliyor.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor
    11:30 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Asya'dan ve Orta Doğu'dan gelecek yüklerin akışını sağlamak için Marmaray'dan sonra Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca Demiryolu Projesi'ni hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Orta Asya'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin de büyük önem taşıdığını söyledi.

  • DHKP-C terör örgütü sorumlusu Fehmi Oral Meşe İstanbul Havalimanı'nda yakalandı
    11:25 DHKP-C terör örgütü sorumlusu Fehmi Oral Meşe İstanbul Havalimanı'nda yakalandı

    Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile İstanbul polisinin ortak operasyonuyla DHKP-C terör örgütü sorumlularından olduğu ileri sürülen Fehmi Oral Meşe, İstanbul Havalimanı'na iniş yapan uçakta yakalanarak gözaltına alındı. Meşe'nin hakkında 3 ayrı suçtan toplam 10 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunuyor. Ayrıca, örgüt üyesi Oğuz Meşe'nin ağabeyi olduğu belirlendi.

  • Melih Gökçek'in yaptığı yorum cenaze sahiplerini kızdırdı
    11:24 Melih Gökçek'in yaptığı yorum cenaze sahiplerini kızdırdı

    Antalya Elmalı Akçaeniş'in Türkmen Alevi Tahtacı Köyü'nde yapılan bir cenaze töreni sazlar eşliğinde oldu. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yorumu ise cenaze yakınlarını kızdırdı.

  • Afyonkarahisar'da İl Jandarma Komutanlığı 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahsı yakaladı
    11:23 Afyonkarahisar'da İl Jandarma Komutanlığı 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahsı yakaladı

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı, aranan şahısların tespiti ve yakalanması için icra edilen önleyici kolluk devriyesinde, yağma suçundan 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan A.U. isimli şahıs Çay ilçesinde yakalandı. Yakalanan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Jandarma Komutanlığı, suç ve suçlularla mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

  • CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İzmir Aliağa'ya getirilen İtalyan donanmasına ait gemileri TBMM gündemine taşıdı
    11:22 CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İzmir Aliağa'ya getirilen İtalyan donanmasına ait gemileri TBMM gündemine taşıdı

    CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İzmir Aliağa'ya söküm işlemleri için getirilen İtalyan donanmasına ait üç deniz altı ve dört askeri gemiyi soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

  • AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren karar
    11:18 AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren karar

    Anayasa Mahkemesi kamu işçilerini ilgilendiren bir karar aldı. Mahkeme, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen çerçeve anlaşma protokollerinin bağlayıcı olamayacağı hükmünü verdi. Anayasa'ya aykırı bulunan düzenlemenin iptal edilmesiyle idare ve sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmeleri öne çıkacak.


Advertisement