İgc: Devlet Güdümünde Gazetecilik İstemiyoruz - Son Dakika
Güncel

İgc: Devlet Güdümünde Gazetecilik İstemiyoruz

İgc: Devlet Güdümünde Gazetecilik İstemiyoruz

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Basın Kartları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe bir tepki de İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nden geldi.

25.08.2015 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Basın Kartları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe bir tepki de İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nden geldi. İGC Başkanı Misket Dikmen, "Tek kişilik komisyon, devlet güdümünde gazetecilik istemiyoruz" dedi.

Basın Kartları Yönetmeliği'nin 14 yıl aradan sonra değiştirilmesi ardından İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olağanüstü toplantıyla değişikliği değerlendirdi. İGC Başkanı Misket Dikmen ve yönetim kurulu üyelerinin tam kadro hazır bulunduğu toplantıya, Basın Kartları Komisyonu üyesi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner de katıldı. Yeni yönetmeliği tartışan İGC yönetim kurulu üyeleri, "Türkiye'nin en köklü ve etkin basın meslek örgütlerinden biri olan İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ni yeni yönetmelikle yok sayan anlayışı ve uygulamayı bizler de yok sayıyoruz. Bu antidemokratik değişikliği protesto ediyor ve yönetmeliğin iptali için yasal işlemleri derhal başlatıyoruz" dedi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, Basın Kartları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin gazetecilerin aleyhine olduğunu ifade ederken, "13 kişiden oluşan Basın Kartları Komisyonu 15 kişiye çıkarılmış ancak gazetecilerin temsil oranı 3'te 1'e düşürülmüştür. Bunun yanında bütün komisyon üyelerinin belirlenmesi de BYEGM Genel Müdürü'nün iki dudağı arasına bırakılmıştır. Bu oluşum demokratik bir yapı değildir. Basın Kartı, meslek örgütlerince oluşturulacak devletten bağımsız özerk bir komisyonca verilsin" diye konuştu.

Yönetmelik değişikliğinin siyasi bir hamle olduğunu ifade eden Başkan Dikmen, gazetecilerin antidemokratik bir uygulama ve dayatmayla karşı karşıya olduklarını söyledi. İGC Başkanı Misket Dikmen, şunları söyledi:

"Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce Basın Kartları Yönetmeliği adeta yangından mal kaçırır gibi hiçbir kişi ve kurumun görüşü alınmadan değiştirilmiş ve Resmi Gazete'de yayımlanarak bugün yürürlüğe girmiştir. Basın Meslek Örgütleri'nin görüşünü yok sayan ve apar topar yapılan bu değişikliği bizler de yok sayıyoruz. Yönetmelik değişikliğinin esas amacı Basın Kartları Komisyonu'nu kendilerince yeniden dizayn etmek ve çok sesliliği ortadan kaldırmaktır. Yüzlerce gazetecinin hakkını gaspederek dokuz aydır toplanamayan Basın Kartları Komisyonu'nun neden toplanmadığı da bugün anlaşılmıştır. Aralık 2014 tarihindeki komisyon toplantısının ardından 94 gazetecinin hakkını gaspeden ve kartlarını vermeyen Genel Müdür, yeni bir hak gaspına daha imza atmış ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ni komisyon dışına itmiştir. İGC olarak kurulduğumuzdan bugüne basın meslek ilkelerinden ödün vermeden, dik duruşumuzu bozmadan, gazetecilerin düşüncesine, görüşüne bakmaksızın doğruları savunduk, savunacağız. Yapılan değişikliğe bakıldığında komisyonun 15 kişiden değil, yalnızca 'bir' kişiden oluştuğunu net olarak görüyoruz. Çünkü bütün komisyon üyelerini belirleme yetkisi ve komisyon üyelerinin aldığı kararları onaylanması sadece bir kişide toplanmıştır. Sayıları on binleri bulan basın mensuplarını ilgilendiren bir konuda yönetmelik değişikliği yapılıyor ve konunun muhataplarının bundan haberi olmuyor. Sessiz sedasız yapılan değişikliklerle basın kartının zaten yerlerde sürünen itibarı daha da ayaklar altına alınmaya çalışılıyor. Ülkeye ve meslektaşlarına karşı sorumluluğunun bilincinde olan İGC, üzerine düşen görevi yerine getirecek ve sonuç alıncaya kadar mücadele edecektir."

Toplantıya katılan Basın Kartları Komisyonu üyesi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner de, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin temsil edilmediği bir komisyonun yok hükmünde olacağını belirterek, "862 üyeye sahip olan İzmir Gazeteciler Cemiyeti, basın kartları komisyonunda yer almayacaksa, Türkiye Gazeteciler Sendikası da bu komisyonda yer almayacaktır" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İgc: Devlet Güdümünde Gazetecilik İstemiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement