Iğdır'da "Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda" Paneli - Son Dakika
Yerel

Iğdır'da "Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda" Paneli

Iğdır Üniversitesi tarafından “Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda” konulu panel düzenlendi.

06.04.2016 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Iğdır Üniversitesi tarafından "Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda" konulu panel düzenlendi.

Karaağaç Kampüsü Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Iğdır Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Emin Erdem ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal'ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal, panelde yaptığı açılış konuşmasında, son yıllarda helal gıdanın tüketilmesi için yapılan çalışmaların son derece önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de ve dünyada bilim insanlarının helal gıda ile ilgili yaptığı çalışmaların insan sağlığını korumaya dönük son derece faydalı olduğunu belirten Prof. Dr. Bal, bu çalışmaların bilinmesi için böyle bir panel düzenlediklerini ifade etti.

"Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda" konulu panelin başkanlığını Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Rıza Akgün yaparken, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Osman Sağdıç, Çanakkale Müftülüğü'nden Dr. Mustafa Boran ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırma Derneği (GİMDES) Baş Denetçisi Ahmet Tunç Cengiz panelist olarak katıldı. Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Osman Sağdıç, "Helal ve Sağlıklı Beslenme" konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Sağdıç, "Gıda güvenliği, hammaddeden başlayarak, işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve tüketiciye sunulmasına kadar olan süreçte gıda kaynaklı biyolojik, fiziksel ve kimyasal problemlere karşı gıdaları korumaktır. Helal gıdalar ise; gıda güvenliği çerçevesinde İslami kurallara uygun olarak üretilmiş, işlenmiş ve sunulmuş gıdalardır. Dinimizde helal ve haram sınırları çok keskindir" dedi.

Panelde daha sonra söz alan Dr. Mustafa Boran da "Helal ve Sağlıklı Gıdanın Dini Boyutu" ile ilgili bilgi verdi. Dr. Boran "Peygamber Efendimiz (s.a.v) 'Helali istemek ve aramak her Müslümana farzdır, gereklidir' buyurmuşlardır. Helali aramak farz olunca alıveriş, ticaretle ilgili dini hükümleri bilmek de farzdır. Hiç kimse bunun dışında kalamaz" diye konuştu.

Panelde son olarak söz alan GİMDES Baş Denetçisi Cengiz de, "Helal Gıdanın Kavramı" konusunda bilgi verdi. Baş Denetçi Cengiz, "Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırma Derneğimiz 2005 yılında kurulan ve bizlere müracaatta bulunan firmalardan dinimiz ölçüsünde belirlenen şartlara uyanlara 'Helal Üründür' sertifikası veriyoruz. Bu sertifikalamayı ayet ve hadisler ışığında helal lokma ürünün özelliklerine göre yapmaktayız. Bu tarzda yaptığımız çalışmalarla dünyada tanınan 10 denetçi firma arasında yer alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Panel, Rektör Vekili Prof. Dr. Emin Erdem ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal'ın panelistlere plaket vermelerinin ardından son buldu. - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Iğdır'da 'Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement