İhd, Seçim Gözlem Heyeti Oluşturdu - Son Dakika
Yerel

İhd, Seçim Gözlem Heyeti Oluşturdu

İhd, Seçim Gözlem Heyeti Oluşturdu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şubesi Başkanı Av. Osman Süzen, yerel seçimler dolayısıyla bağımsız seçim gözlem heyeti oluşturduklarını ve Adıyaman’ın bütün bölgelerinde seçimleri izleyeceklerini belirterek basın açıklaması yaptı.

25.03.2014 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şubesi Başkanı Av. Osman Süzen, yerel seçimler dolayısıyla bağımsız seçim gözlem heyeti oluşturduklarını ve Adıyaman'ın bütün bölgelerinde seçimleri izleyeceklerini belirterek basın açıklaması yaptı.

Süzen, yapmış olduğu basın açıklamasında şunları söyledi:

"Oluşturduğumuz bağımsız seçim gözlem heyetleri ile Adıyaman'ın tüm bölgelerinde seçimleri izleyeceğiz. Dünyanın birçok ülkesinde seçimler, devletlerarası örgütler, uluslararası sivil toplum örgütleri ve seçimlerin yapıldığı ülkedeki sivil toplum örgütleri tarafından izlenmekte ve raporlanmaktadır. Bağımsız seçim gözlemi faaliyetinin yapılıyor olması seçimlerin ulusal ve uluslararası kamuoyunda meşruiyetini belirleyen temel kriterler arasındadır. Derneğimizin de içinde olduğu farklı tematik alanlarda çalışan sivil toplum örgütleri tarafından 2011 yılında Bağımsız Seçim İzleme Platformu oluşturulmuştur. Platformumuzun hiçbir siyasi parti ile doğrudan veya dolaylı herhangi bir ilişkisi yoktur. Platformumuz Türkiye'deki seçimleri kadın, engelli, farklı etnik köken ya da dini inanç sahibi, LGBTİ, okuma yazma bilmeyen ve Türkçe bilmeyen seçmenlerin çeşitli insan hakları sözleşmelerinde güvence altına alınan seçme ve seçilme hakkına erişimini uluslararası standartlar çerçevesinde izlemektedir. Derneğimizin de içinde olduğu bu platformun 2011 yılı seçimlerinden beri yapmış olduğu tespitlere göre Seçim mevzuatı ve uygulamalardan kaynaklanan hiçbir konuda gerekli iyileştirici düzenlemeler bu güne kadar yapılmamış ve 30 Mart Yerel Seçimlerine 5 gün kalmıştır. Türkiye uzun zamandır ilk kez bu kadar gergin bir seçim atmosferi yaşamaktadır. Hemen her gün siyasi partilerin seçim propaganda faaliyetlerine yönelik saldırılar yaşanmaktadır. Seçim mitingleri nefret söyleminin, toplumun çeşitli kesimlerinin ötekileştirildiği ve toplumsal kamplaşmanın yeniden üretildiği bir mecra haline gelmiştir. Ayrıca engelli, okuma yazma ve Türkçe bilmeyen görme engelliler, yaşlılar, hastalar seçme haklarını kullanırken birçok zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu güne kadar bu durumda olanlar için ülkemizde çok ciddi iyileştirmeler yapılmamıştır. Yine kırsal alanlarda kadınların kendi özgür iradeleri ile oylarını kullanamadıkları, birçok yerde açık oy kullanıldığına rastlanmaktadır. Bütün bu sakıncaların giderilmesi için ulusal ve uluslar arası gözlemcilik faaliyetinin yapılması ve seçim kurullarının da bu gözlem heyetlerine yardımcı olmaları gerekmektedir. Bütün bu sakıncaları gören Derneğimiz bu nedenle Adıyaman ilinde 45 kişi ile 30 Mart yerel seçimlerinde demokratik gözetim hakkımızı kullanarak kırılgan grupların seçme ve seçilme hakkına erişim koşullarını belirlemek üzere seçim gözlemi yapacağız. Derneğimiz seçim günü açık bulundurulacak hakların kullanımına yönelik engellerin kaldırılması için yurttaşların, siyasi partilerin başvuruları halinde kendilerine yardımcı olunacaktır." - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İhd, Seçim Gözlem Heyeti Oluşturdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement