İhracat Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

İhracat Zirvesi

İhracat Zirvesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "İran ile ikinci bir sınır kapısını hayata geçiriyoruz.

16.11.2016 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "İran ile ikinci bir sınır kapısını hayata geçiriyoruz. İnşaatı yüzde 30 seviyelerine geldi." dedi.

Tüfenkci, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016'da yaptığı konuşmada, ihracatçılarla dün gerçekleşen toplantıda mücevherci birinin Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ile ilgili cezayı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının kestiğini söylediğini, burada bakanlık olarak kendilerinin ellerinden geleni yaptığını, asıl Maliye Bakanlığının tebliği değiştirmesi gerektiğini söyledi.

"İhracattaki maliyetleri yüzde 1 düşürsek size en az yüzde 10 ivme kazandırırız" diyen Tüfenkci, kriz zamanlarında ihracatçıların yapmış olduğu ihracatın ülke ekonomisine kazandırdıklarının görünenlerin çok üzerinde olduğunu kaydetti.

Bu anlamda bütün çalışmalarında hem üreteni hem de bunu pazarlayanları desteklemeleri, ihracatçıların işlerini kolaylaştırmaları gerektiğini belirten Tüfenkci, süper teşviklerden yararlanılmaya başlandığında, 2017'den itibaren ihracatta bir sıçrama olacağına inandığını vurguladı.

Sektörlerin bazen ihracattaki düşüşü gümrüklerdeki uygulamaya bağladığına işaret eden Tüfenkci, gümrükleri kolaylaştırmak ve basitleştirmek istediklerini ifade etti. Tüfenkci, "Dünya küreselleşiyor denildikçe aslında daha korumacı hale geldi. Bundan dolayı rekabet etmek daha zor hale geldi." dedi.

- "Türkiye yeni bir trende, yeni bir yola girecek"

Bülent Tüfenkci, 2017'den itibaren Gümrük Birliği'nin güncellenmesi noktasında her şeyin yolunda gitmesi halinde burada atılacak adımlarla Türkiye'nin yeni bir trende, yeni bir yola gireceğini söyledi.

Gümrük Birliği noktasında, bakanlık adına kendi çalışmalarının bittiğini aktaran Tüfenkci, bunu diğer bakanlıkların da görüşüne sunulduğunu belirterek, "Diğer bakanlıklar da görüşlerini ifade ettikten sonra bunu Meclis'in gündemine getirip Türkiye olarak bu noktada gerekenleri yapmamız gerek." dedi.

Bugün ürünlerin kalitesinin çok önemli olduğunu ancak bunun yanında zamanında teslimin çok daha önemli olduğunu, artık dünyanın depolamanın maliyetine katlanmak istemediğini ifade eden Tüfenkci, ihracattaki kilogram değerini artırma noktasında üretim ve teknolojinin ön plana çıktığını, bu noktada Türkiye'nin bir atak yapabileceğini söyledi.

Tüfenkci, KOBİ'lerin en büyük dezavantajının finansa erişimde zorlanmaları olduğuna dikkati çekerek, bununla ilgili Taşınır Rehni Kanunu'nu Meclis'ten geçirdiklerini, kanunun 1 Ocak 2017'den itibaren uygulamaya geçeceğini bildirdi.

Yasaya baktıklarında özellikle uygulanabilirliği ön plana çıkarmak istediklerini, bu süreçte bankalarla birebir oturup konuştuklarını anlatan Tüfenkci, sözlerine şöyle devam etti:

"Siz hangi teminatları gösterirsek bu KOBİ'lere teminat verirsiniz diye... Bankalar da tek tek ifade ettiler. Örneğin, Ziraat Bankası, 'Çiftçilerimizin ahırında büyükbaş 100 tane hayvanı var ama 100 bin lira kredi alamıyor' dedi. Neden? Ahırı kiralık, gayrimenkulü yok, banka diyor ki 'ben sana kredi vermem.' Ziraat Bankası, 'Ahırdaki hayvanları yasaya yazarsanız biz kredi verebiliriz' dedi. veya adam ham madde almış ve bunu üretime çevirmesi gerekir, ham maddeyi teminat olarak gösteremiyor ya da adam zar zor kiralık bir yer tutmuş, içinde 300-400 bin dolarlık makinesi var, bankadan kredi istiyor ama bunu teminat olarak gösteremiyordu. Ama şimdiki düzenleme ile bunu sağlamış olduk. İhracatımızın yüzde 55'ini karşılayan KOBİ'lerimize finansa erişim noktasında önemli bir destek sunmuş olduk."

"Öncüpınar Sınır Kapısı'nı yeniden işler hale gele getirdik"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, sınır kapılarının modern ekipman ve işleyişle donatılması noktasında bir yıl içerisinde önemli mesafe katettiklerini belirterek, Sarp Sınır Kapısı'nın yeniden inşa edildiğini, yer tesliminin yapıldığını, bitince çok modern bir kapı olacağını söyledi.

"İran ile ikinci bir sınır kapısını hayata geçiriyoruz. İnşaatı yüzde 30 seviyelerine geldi" diyen Tüfenkci, Gürcistan ile anlaştıklarını söyledi. Tüfenkci, "Muratlı Sınır Kapısı'na da onlar başlayınca başlayacağız." dedi.

Tüfenkci, Suriye sınırındaki Öncüpınar Sınır Kapısı'nın yeniden işler hale gele getirdiklerini belirterek, "Karkamış Sınır Kapımızı ihracatçıların isteği doğrultusunda ihracat kapısı haline getiriyoruz." ifadesini kullandı.

Kapıkule'de malların tesliminin hafta sonuna doğru yoğunlaştığını, bu yüzden o dönemlerde yoğunluk yaşandığını dile getiren Tüfenkci, bu sıkıntıyı aşmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı.

Tüfenkci, "Telefonum da, kapım da size 24 saat açık. Hangi sorunla karşılaşırsanız karşılaşın ister Mehmet başkana (TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi) iletin, o bana iletsin ister bana direkt iletin, Mehmet başkanı da yormayın. Biz o sorunları çözme noktasında irade koyar ve kısa zamanda haklı taleplerinizi çözeriz." diye konuştu.

Tüfenkci, ihracatçıların sorunlarını dinledi

Bülent Tüfenkci, bir ihracatçının Samsun Limanı'nda ülkenin başka yerinde olmamasına rağmen x-ray denetimlerinin devam ettiğini ve konteyner başına 110 dolar verdiklerini belirtmesi ve "Bunu yetkililere söylüyoruz, 'Bize yazı gelmedi' diyorlar" demesi üzerine, "İşte bak tipik bürokrat kafası... Bunu sayın müsteşarım 'şimdi ara çözsünler.' Bunun talimatını zaten vermiştik. Hemen arayın çözsünler." dedi.

Yurt dışında denizcilik ve gemicilik alanında özel inovasyon projelerini hayata geçirdiğini belirten bir ihracatçının, "Belediyeye denizleri temizleyen gemiler yapıyoruz. Bu projeyi yurt dışına taşıyoruz. Devletlere gemi yapıyoruz. Ziraat Bankası'na gidiyoruz ipotek için arsa, bina istiyorlar. Denizciliğe kredi yok. Buna çözüm getirir misiniz?" sorusu üzerine Tüfenkci, Türk Eximbank'ın kredi imkanlarını genişlettiklerini söyledi.

Tüfenkci, denizcilik sektörünün temsilcileri ile kısa süre önce sıkıntıların giderilmesi açısından toplantı yaptıklarını, özellikle denizcilerin bankalarla olan sıkıntılarının giderilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Yazılım sektöründen yaşanan sıkıntıların dile getirilmesi üzerine de Tüfenkci, yazılım ihracatı konusunda çalışılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneğinden bir yetkilinin, "Türkiye'den bir tırı yüklediğimizde Türkiye'yi çıkma süremiz ortalama 4 gün. Almanya'dan yüklediğimizde yaklaşık 2,5 günde Türkiye sınırına geliyoruz. Ama biz kendi ihracatımızı 4 günde çıkaramıyoruz. Biz normal şartlarda Türkiye'yi 1,5 günde terk edebiliriz. Bu olursa otomatikman ihracatımız yüzde 15 artacak. TİM'in de bunun üzerine gitmesi lazım. Bizim bu problemi bir an önce çözmemiz lazım. En azından Mavi Hat'tan çıkan ihracat yüklerimizi fabrikadan yükler yüklemez güzergah üzerinde tescilini yapıp çıkalım gidelim. Bunun yararı görülecek." şeklindeki sözleri üzerine, Tüfenkci, kendilerinin de buna çalıştığını söyledi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement