İhsanoğlu: Muktedirlerin Oyunu Bozulmuştur, Allah'ın İzni ve Milletin de Kararıyla Bu Seçimi... - Son Dakika
Güncel

İhsanoğlu: Muktedirlerin Oyunu Bozulmuştur, Allah'ın İzni ve Milletin de Kararıyla Bu Seçimi...

İhsanoğlu: Muktedirlerin Oyunu Bozulmuştur, Allah\'ın İzni ve Milletin de Kararıyla Bu Seçimi...

Cumhurbaşkanlığı seçimine çatı adayı olarak katılan Ekmeleddin İhsanoğlu, tüm aile bireylerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında soruları yanıtlarken, "Bu millet muktedirlerin oyununu bozmuştur.

10.07.2014 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçimine çatı adayı olarak katılan Ekmeleddin İhsanoğlu, tüm aile bireylerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında soruları yanıtlarken, "Bu millet muktedirlerin oyununu bozmuştur. Allah'ın izni, milletimizin kararıyla biz bu seçimi kazanacağız" dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin kısalığına yönelik eleştiride bulunarak, "Dünyanın hiçbir yerinde cumhurbaşkanlığı seçimi iki ayda yapılmaz. ABD'de iki sene falan devam ediyor. Biz iki aya indiriyoruz, bu tuhaf bir şey. Mesele diyoruz ki devlet para vermesin.Peki, birileri devletin imkanlarıyla yararlanıyor? İki aday neden yararlanmasın? Ondan sonra iki ayda ancak siz evi taşırsınız. Ama bir cumhurbaşkanı iki ayda seçilir mi? Demek ki öyle düşünülmüş. Gazetelerde gördüm. TRT Başbakanımıza, 553 dakika tahsis etmiş. Bu abdı acizlerine, bu adaya ve Selahattin beye de üç dakika falan lütfetmiş. Bu milletin gözünden kaçmıyor. 80'li yıllarda, o devrin muktedirleri, apoletli olanlar, oturdular masa başında siyasi rejim kurdular. Dediler ki Turgut Sunal paşayı sağ partinin başı yapalım, bizim Necdet paşa iyi adamdır onu da sol başkanı yapalım. Bir bürokrat, Turgut Özal çıktı ve buna meydan okudu. Biz de Allahın izni ve milletin desteğiyle bu seçimi kazanacağız" diye konuştu.

-"ANA DİLİNİZİ KONUŞAMIYORSANIZ VATANINIZDA YAŞAMIYORSUNUZ"-

İhsanoğlu, çözüm süreci ve Kürt sorunuyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: "Kürt meselesi bizim en hassas, mühim meselemizdir. Barış elbette barış. Savaş elbette hayır. Ve barışla bu işi halletme yollarını bulmamız lazım. Bu barışı sağlamak için bizim çok önemli tecrübelerimiz var. Biz bin senedir beraber yaşıyoruz. Sosyal hayatlarımız örf adetlerimiz yemeklerimiz her şeyimiz. Birbirine baktığınız zaman kimin Kürt, kimin Türk olduğunu fark etmek mümkün değil. Ama dil farkı var. O dile karşı da ülkemiz hata yapmıştır. Biz her şeyi sopayla halletmeye çalışmış bir mirastan geliyoruz maalesef. İnsanları susturmak, ana dillerini konuşmamalarını sağlamak kabul edilemez bir şey.

Ben yabancı bir ülkede doğdum. Benim için ana dilim, ana sütü gibi, ana dili insanın temel hakkıdır. Ana dilini konuştuğu yer vatandır. Eğer siz konuşamıyorsanız siz vatanınızda yaşamıyorsunuz. Bu olacak şey değil, çok büyük haksızlık oldu. bunun giderilmesi şarttır. Bunu nasıl yapacağız? Bu bin senelik tarihin, genlerimize işlemiş kodlarıyla, bugün insan hak ve hürriyetlerinin anayasa konması, kanunların geliştirilmesi, hedef aldığımız AB normlarını getirmektir ve bu gibi problemi meselesi olan tek ülke biz değiliz.Bunları yaparken sonunda siz bunu muhakkak Meclis'e götürmeniz lazım. Parlamentonun bunu kabul etmesi lazım. Ülkede bir milli mutabakatın olması lazım. Bunu sağlamadığınız takdirde bu barış aksak bir barış olur. Doğuracağı sıkıntılar menfaatlerden daha fazla olur. İnsanların hürriyet içerisinde istedikleri yerde yaşamaları lazım. Bunu yaparken, ülkenin toprak bütünlüğünü, hakimiyet milletindir, anayasal sisteminin korunması lazım, bayrağın birliği ve resmi dilin birliği konusunda büyük bir anlayış görüyorum. Biz bu imkanlara sahibiz. Elbette cumhurbaşkanı bunları kolaylaştırıcı rol oynaması lazım."

-"İLK DEFA BÖYLE ŞEYLER OLMAYACAK, BİN YILLIK BİR MAZİMİZ VAR"-

"Cumhurbaşkanı olduğunuzda mevcut hükümetle nasıl bir işbirliği ve çalışma ortamı olacak" şeklindeki soruya İhsanoğlu, "Türkiye 90 senelik bir devlet. Arkasında bin senelik bir mazi var. Biz devleti ilk defa idare edecek değiliz. Bu milletin her ferdinin bir tarihi müktesebatı vardır. Ben yüz devlet gezdim, dokuz senede altmış devri alem yaptık. Devlet başkanları, krallarla, başkanlarla, ABD'sinden Rusya'sına Almanyası'na kadar. Biz bu işleri ilk defa yapacak değiliz. Bu işleri yapan ilk biz değiliz. Bu sistemi biz icat etmedik. Parlamenter sistemi biz cumhuriyetle değil saltanat döneminde kabul ettik.Atatürk cumhuriyeti kurdu, milli istiklal mücadelemizin kahramanı Gazi Mustafa Kemal Paşa devleti kuruyor, başvekile devrediyor. Bizim geleneğimiz bu. Bu görevler anayasada ilgili kanunlarımız var. birisi kalkar der ki, bir parti lideri, ben bu sistemi beğenmiyorum. Bunun yerine yenisini, başkanlık rejimi daha iyidir. Gayet tabi bunun tartışılması lazım, ama bunun Meclis'te kabul edilmesi, anayasanın değiştirilmesi lazım" şeklinde yanıt verdi.

-"ABD SİSTEMİYLE İLGİSİ YOK"-

İhsanoğlu, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak da "Siz anayasanın 104'ncü maddesine göre seçiliyorsunuz, yukarı çıkıyorsunuz ben beğenmiyorum diyorsunuz, bu olamaz, anayasanın ihlalidir. Amerikan sistemiyle bizim ülkemizin ilgisi yok. Orası ABD. Değişik devletler birleşiyor, her devletin kongresi var, devlet başkanı yetkilerine sahip valisi var. bürokrasisi,yasaması her şeyi var. Kanunları var, A ve B eyaletindeki kanunlar farklı. Orada federal bir yapı var.Bizim böyle bir şeyimiz yok ki. Bizim üniter bir devletimiz var. Bazı arkadaşların söylediği gibi güçlü bir iktidar konusu... Güçlü iktidar var işte başbakanının elinde, icrada. Cumhurbaşkanının icra yetkisi var mı acaba? Ben bilmiyorum. Ama şu da var. eğer siz seçildikten sonra, ben seçildikten sonra, meclis bu anayasayı değiştirir, yeni hükümler getirir, elbet cumhurbaşkanı onayladıktan sonra, yürürlüğe girmesinden sonra onu uygulamak mecburiyetindedir" dedi.

-"HAŞİM KILIÇ'IN BEYANATINA İMZA ATIYORUM"-

Anayasa mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yargı sistemiyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine İhsanoğlu, "Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç beyin beyanatına imza atıyorum. Sayın Kılıç, insan hak ve hürriyetleri konusunda çok zor imtihanlarda başarılı olmuştur. Bugün de bu biraz önce okuduğunuz ifadelerine saygıyla bakıyorum ve aynen imza atıyorum. Sırf hemşeri olduğum için değil aynı fikirde olduğum için söylüyorum. 17-24 Aralık konusunda ise adli vakaların siyasileştirilmemesi lazım gelir. Bir adli vaka olmuşsa, bu suçlamanın doğru olup olmadığının ispat edileceği yer mahkemedir. Memleketi ikiye bölüp savunanlar ve suçlayanlar, toz duman içinde gerçeklerin gözden kaçmasını sağlamak bence iyi bir şey değildir.Geçen hafta Sarkozy'le ilgili Fransız adaleti sessiz ve derin soruşturma yapmış ve bu halka açıklandı ve adalet mecrasına yöneldi. Biz Avrupa normları diyorsak önümüzde güzel bir örnek var. Bizim adalet sistemimizin her şeye rağmen doğru karar vereceğine inanıyorum.Yeter ki ülkede hakimler olsun" şeklinde yanıt verdi.

-"SİYASETİN YABANCISI DEĞİLİM"-

Toplantıda, seçim yarışına ilişkin olarak da İhsanoğlu, "Bu seçim çok farklı bir seçim. Yol yapmak, köprü yapmak,baraj yapmak vaadiyle seçime girmiyoruz. Başbakanlığı namzet değilsiniz. Bunu yapanlar var. Benim siyasetle ilgili olmadığım varsayımına gelince,aktif siyasetin içerisinde olmadım ama her zaman çok yakınındayım. 1970'den beri siyasete girme teklifleri gelmiştir. Rahmetli Özal zamanında da sonra AK parti zamanında da aynı şeyler oldu ama ben her zaman kariyeri tercih ettim. Siyasette çoğu kişiyi yakın tanırım. Siyasetin yabancısı değilim.Uluslararası siyaseti de aktörleri de iyi bilirim Böyle bir imaj yürütülüyor ama böyle bir şey yok. Bu ikisini bilen bir adam bu memlekete hizmet eder" dedi.

-"MUKTEDİRLERİN OYUNU BOZULMUŞTUR"-

Kampanya çalışmalarıyla ilgili olarak da İhsanoğlu, Türkiye'nin her yanında bir değişim talebi olduğunu belirterek, "Bu benim için şaşırtıcı bir husustur. 16 Haziran'dan itibaren, adımın açıklanmasından sonra halkta bırakın benim etrafımdaki insanları, Ege'de, Akdeniz'de, Karadeniz'de insanlarda çok enteresan bir değişim talebi var. Cumhurbaşkanlığı konusunda halkın farklı bir bakış açısı var. Bu demek değildir ki sizi isteyenler hepsi sizi istiyor. Bu ortalama vatandaş yeni merkeze, sağa oy veren arkadaşlar çok büyük bir ilgi var. Salı pazarına gittiğinizde başı kapalı olsun, açık olsun, köyden gelmiş olsun hepsinin gösterdiği kelimeler aynı. Milletin içinde böyle bir teveccüh var ve ben buna güveniyorum. Bu millet muktedirlerin oyununu bozmuştur ve bu tartışma bitmiştir. Alevi kardeşlerimizle ilgili de çok büyük bir destek vardır" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İhsanoğlu: Muktedirlerin Oyunu Bozulmuştur, Allah'ın İzni ve Milletin de Kararıyla Bu Seçimi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de İki Araç Çarpıştı: İki Sürücü Yaralandı
    10:33 Denizli'de İki Araç Çarpıştı: İki Sürücü Yaralandı

    Denizli'nin Buldan ilçesinde, aynı yönde ilerleyen iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen kazada, iki sürücü yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan sürücüler, hastanelere sevk edildi. Sürücülerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Denizli'de Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları Yarı Finalistleri Belli Oldu
    10:33 Denizli'de Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları Yarı Finalistleri Belli Oldu

    Denizli'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları sonucunda gruplarını lider tamamlayan 6 takıma ödülleri takdim edildi. 12 kız, 11 erkek toplam 23 takımın mücadele ettiği şampiyonada 3 kız ve 3 erkek takımı yarı finale yükseldi. Yarı finallere hak kazanan takımlara madalya ve başarı belgeleri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman ile Basketbol Federasyonu İl Temsilcisi Mustafa Çağlar tarafından verildi.

  • Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024) Fiyatı ve Özellikleri
    10:33 Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024) Fiyatı ve Özellikleri

    Samsung'un tablet pazarındaki çalışmalarını sürdürdüğü Galaxy Tab S6 Lite (2024) modelinin fiyatı ve özellikleri açıklandı. Wi-Fi varyantının 64 GB depolamalı sürümü 349 £'dan (~ 441 $) başlarken, 128 GB'lık modelin fiyatı 379 £'dan (~ 479 $) satılıyor. Tablet, 10,6 inçlik bir panel, WUXGA çözünürlük, S-Pen desteği, 8 MP arka kamera, 5 MP ön kamera, çift hoparlör, Dolby Atmos desteği, Exynos 1280 işlemci, 4 GB RAM, 64 veya 128 GB dahili depolama, microSD kart yuvası, 7.040 mAh pil, Android 14 tabanlı OneUI 6.1 işletim sistemi ve Oxford Gri renk seçeneği gibi özelliklere sahiptir.

  • Word ve Excel Dosyalarını PDF'e Nasıl Dönüştürebilirsiniz?
    10:33 Word ve Excel Dosyalarını PDF'e Nasıl Dönüştürebilirsiniz?

    PDF dosyaları, belgelerin güvenli ve tutarlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayan önemli bir dosya formatıdır. Bu rehberde, Word ve Excel dosyalarını nasıl PDF'e dönüştürebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı
    10:32 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı

    Besni ilçesinin Köseceli Beldesi Tetirli Mahallesinde meydana gelen kazada, Seydi D. idaresindeki hafif ticari araç ile Asil Ç. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada hafif ticari aracın sürücüsü Seydi D. yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Adıyaman Kahta'da Otomobil Kazası: 12 Kişi Yaralandı
    10:31 Adıyaman Kahta'da Otomobil Kazası: 12 Kişi Yaralandı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 12 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar, sağlık ekipleri tarafından Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı
    10:31 Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde bekçi ekipleri, İncilipınar Mahallesi'nde durumundan şüphelendikleri bir şahsa kimlik kontrolü yapmak istedi. Şahıs kaçmaya başladı ancak ekipler tarafından yakalandı. Yapılan kontrollerde şahsın 17 suçtan arandığı ve 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu tespit edildi. Şahıs cezaevine teslim edildi.

  • Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı
    10:31 Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında 15 ortaokulun katılımıyla kızlar arası voleybol turnuvası başladı. Turnuvada dereceye giren okulların kupaları 23 Nisan törenlerinde verilecek.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Elanur'un Akülü Araba İsteğine Cevap Verdi
    10:29 Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Elanur'un Akülü Araba İsteğine Cevap Verdi

    Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, hidrosefali hastası Elanur'un sosyal medya üzerinden yaptığı akülü araba isteğine cevap vererek, onu evinde ziyaret etti ve isteğini yerine getirdi.

  • Sibel Çam, Para Halter Dünya Kupası'nda bronz madalya kazandı
    10:29 Sibel Çam, Para Halter Dünya Kupası'nda bronz madalya kazandı

    Mısır'da düzenlenen Para Halter Dünya Kupası'nda bronz madalya kazanan milli sporcu Sibel Çam, Paris 2024 Paralimpik Oyunları'na katılma hakkı elde ettiğini söyledi. Engelli olmanın hayattan kopmamak gerektiğini vurgulayan Çam, engelli bireylere tavsiyelerde bulundu.

  • İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi
    10:29 İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi

    İzmit Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesine 4 yeni çöp kamyonu ekledi. Araç filosunu güçlendiren belediye, toplam araç sayısını 222'ye çıkardı.


Advertisement