İhsanoğlu Önerisine Tepkiler - Son Dakika
Güncel

İhsanoğlu Önerisine Tepkiler

İhsanoğlu Önerisine Tepkiler

CHP'nin MHP'ye cumhurbaşkanlığı seçimleri için eski İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu önermesini değerlendiren isimler arasında, İhsanoğlu seçiminin isabetli olduğunu düşünenler de var, seçilme şansının az olduğunu düşünen de.

16.06.2014 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muhalefetin, ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için çatı adayı belli oldu. Ana muhalefet partisi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP'ye cumhurbaşkanı adayı olarak eski İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini sundu. Bahçeli, "Bu öneri milletimiz için çok hayırlıdır." dedi. Peki İhsanoğlu'nun seçilme şansı var mı?

"Seçilme şansı zor"

KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır [Fotoğraf: AA/ Arşiv]

Al Jazeera'ye konuşan KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır'a göre, muhalefetin adayı başka bir isim olmalıydı.

"Türkiye siyaseti kutuplaşmış ve kimliklere sıkışmış durumda. Ekmeleddin İhsanoğlu ismine bakınca da ne MHP'li ne CHP'li, muhafazakar-dindar bir aday olduğunu görüyoruz. Demek ki muhalefet bu kutuplaşmış ve kimliklere sıkışmış siyaset içinde kalmaya razı. Ama bu durum her seçimde gösteriyor ki muhalefete değil AK Parti'ye yarıyor. Seçilme şansını çok zor görüyorum. Tayyip Erdoğan'ı zorlayacağını sanmıyorum. Başka bir aday olmalıydı ancak muhalefet bunu tercih ediyorsa yapacak bir şey yok."

"İsabetli bir isim"

Radikal gazetesi yazarı Altan Öymen [Fotoğraf: AA/ Arşiv]

Al Jazeera'ye konuşan Radikal gazetesi yazarı Altan Öymen ise Ekmeleddin İhsanoğlu ismini isabetli bulanlardan.

"Aslında iki ayrı partinin ortak adayı olarak isabetli bir isim. Başka iki parti dışındaki seçmenlerden de oy alabilir. Kendi alanında gerçekten önemli eserler vermiş, siyaset tecrübesi de olan bir bilim adamı. Bence bugünün koşulları içinde adaylığının belirlenmesi isabetli olmuştur. Tayyip Erdoğan'ın şimdiye kadar en son seçimde aldığı oy bir hesaba göre yüzde 43,3 bir hesaba göre yüzde 45,5 yani yüzde elli değil. Cumhurbaşkanlığı ise yüzde elli artı bir oy gerektiren bir seçim. Yani ikinci tura kalırsa yüzde 50+1 olması lazım. Bunu Tayyip Erdoğan'ın nasıl karşılayacağını bilemiyorum. Tabii seçmenlerin katılımına bağlı bir durum. Ancak iktidardaki parti mensuplarının Tayyip Erdoğan'ın kazanmasını o kadar da çantada keklik görmemeli."

Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu

"Halk ile etkileşimi olmadı"

NTV yayınına katılan Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu ise İhsanoğlu'nun oy alamayacağını düşünüyor.

"Ekmeleddin İhsanoğlu diplomat sayılabilecek bir adam yani hep bilim ve kültür alanında çalışmalarını gördük. Halk ile etkileşimi olmadı. Karşısında Tayyip Erdoğan olacak ve zorlu bir süreç olacak. Vatandaşın böyle bir profile oy vereceği kanaatinde değilim."

"İhsanoğlu AK Parti tabanından da saygı görmüş bir isim"

Radikal Gazetesi yazarı Murat Yetkin [Fotoğraf: AA/ Arşiv]

Radikal Gazetesi yazarı Murat Yetkin ilk değerlendirme yazısında, CHP'nin İhsanoğlu ismini önermesini önemli bulduğunu söyledi.

"Ekmeleddin İhsanoğlu, Bahçeli'nin saydığı partizan olmama, muhafazakar olma, laik olma, demokrat olma gibi kriterlere uyuyor. Bu kriterlere uyan bir teklifin CHP'den gelmesi de önem taşıyor. Üstelik İhsanoğlu, AK Parti iktidarlarının İslam Konferansı başına aday gösterdiği, desteklediği ve AK Parti tabanından da saygı görmüş bir isim. Yolların ayrılması, Mısır darbesinden sonra Erdoğan'ın İhsanoğlu'nu İslam Konferansı'nın bütün üyelerini temsil eden bir uluslararası kişilik gibi değil, AK Parti sözcüsü gibi davranmasını beklediği için söz konusu olmuştu. ve aslında hiç şık bir ayrılık değildi. Eğer Erdoğan aday olursa, İhsanoğlu'nun onun karşısında güçlü kampanya yapamayacağı iddiası hemen medyada tartışılmaya başladı. Oysa İhsanoğlu'nun aday gösterilmesiyle cumhurbaşkanlığı seçimi zaten bir kampanya seçimi olmaktan çıktı ve bir cumhurbaşkanlığı modeli seçimi oldu. En azından Tayyip Erdoğan artık alternatifsiz değil, tabii aday Erdoğan olacaksa."

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement