İhvan'ın 88'inci Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

İhvan'ın 88'inci Kuruluş Yıl Dönümü

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir, İhvan'ın bittiği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını aksine teşkilatın doruk noktasında olduğunu ve sürekli kendisini yenilemeye çalıştığını söyledi.

23.03.2016 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir, İhvan'ın bittiği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını aksine teşkilatın doruk noktasında olduğunu ve sürekli kendisini yenilemeye çalıştığını söyledi.

İhvan'ın kuruluşunun 88'inci yıl dönümünde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Munir, İhvan'ın içinde bulunduğu zor duruma rağmen çökmeyeceğini, teşkilata yöneltilen "yolsuzluk" suçlamalarının asılsız olduğunu, bununla birlikte sürekli gelişim halinde olacak bir iç yönetime ihtiyaç duyduklarını belirtti.

İdari yolsuzluk iddiaları doğru olsaydı, İhvan'ın bütün dünyanın gündeminde olan bir mesele haline geleceğini ifade eden Munir, "İdari performans konusunda eksiklikler olabilir. Ancak kovuşturma, el koyma, hapis ve gözaltı gibi yöntemlerle 60 yıl boyunca sürdürülen bu savaş karşısında başka bir kurum dayanabilir miydi? İdari yolsuzluk iddiaları, hakkaniyetli insanların sözleri olamaz." diye konuştu.

Mali yolsuzluk iddialarının ise ne insani, ne dini, ne de akli bir temelinin bulunduğunu, bunların karşı tarafın delilleri dinlenilmeden ortaya atılan bir takım sözler olduğunu belirten Munir, eksik ve şaibeli bilgilere itibar edilemeyeceğini ve bunlarla karalama yoluna gidilemeyeceğini kaydetti.

Munir, hangi şartlardan geçerse geçsin İhvan'ın bu iddialar karşısında sessiz kalmayacağını vurguladı.

Teşkilatın şiddeti tamamen reddettiğini aktaran ve Mısır'daki olayların sorumluluğunun mevcut yönetime ait olduğunun altını çizen Munir, İhvan'ın devletler üstü bir yapı olmadığına ve devletlerin vatandaşlık akitlerine saygı duyduğuna dikkati çekti.

Müslüman Kardeşler'in başarısız olduğu ve düşmanlarını arttırdığı görüşlerini de değerlendiren Munir, "İhvan'ın başarısız olduğu yönündeki söylentiler doğru değil. İhvan'a karşı yürütülen savaş, teşkilatın etkinliği ve canlılığının delilidir." dedi.

İhvan'ın Mısır'da yaşanan patlamalar ve şiddet olaylarına karşı tutumu hakkında Munir, şunları kaydetti:

"Hasan el-Benna zamanından bu yana İhvan'ın tutumu sabittir. Biz şiddeti, ülkeye zarar veren her türlü yıkım eylemini ve haksız yere kan dökülmesini kınıyoruz. Darbe yönetiminin uygulamalarına karşı da aynı tutumu sürdürüyoruz. Çünkü yönetime karşı gösterilen bazı vahim tepkilerin sorumlusu onlardır. Yönetim, iktidarda kalmak için ülkede fitne ateşini körüklemeye çalışıyor. Bu patlamaları, şiddet olaylarını yapanın, yönetimin kendisi olma ihtimalini uzak görmüyoruz."

İhvan'ın 88'inci kuruluş yıl dönümüne gelindiğinde teşkilatın yeni bir şey ortaya koyup koymadığına dair Munir, "Biz yeni bir şey ortaya koymuyoruz ancak, adalet ve vicdan üzerindeki tozları silkelemeye çalışıyoruz. Yöneten ile yönetilen arasındaki insani ilişkilerin doğru bir şekilde ilerlemesine dikkati çekiyoruz. Yönetenin sorumluluklarını belirleyen toplumsal sözleşmenin tesisine çağırıyor, ümmetin birliği ve halkın iradesine saygıyı vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.

İhvan'ın bittiği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını aksine teşkilatın doruk noktasında olduğunu ve sürekli kendisini yenilemeye çalıştığını belirten Munir, Allah'ın lutfuyla İhvan henüz bitmedi bilakis ömründeki yeni yüzyılı karşılamaya hazırlanıyor. Gençliğinin doruğunda ve performansını daha iyi düzeylere ulaştırmanın yollarını arıyor." diye konuştu.

İhvan'ın kuruluşu

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Mısır'da 1928 yılında Hasan el-Benna tarafından sivil bir dernek olarak kuruldu.

Ülkedeki yönetimler tarafından 1948, 1954 ve 2013 yıllarında 3 kez lağvedilen İhvan'ın, Mısır'daki varlığı hala devam ediyor.

Siyasal İslam'ın temsilcilerinden İhvan, 1984, 1987, 1995, 2000, 2005 ve 2010 yıllarındaki parlamento seçimlerine, 1992 ve 2008'deki yerel seçimlere katılarak aktif şekilde siyaset sahnesindeki yerini aldı.

Mısır'da 2005 yılında gerçekleşen seçimlerde 88 sandalye elde eden İhvan, dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 devriminin ardından, Hürriyet ve Adalet Partisi'ni (HAP) kurarak, parlamentoda çoğunluğu elde etmeyi başardı.

İhvan, Muhammed Mursi'yi 2012 yılında cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi, ülke tarihinde seçimle başa gelen ilk sivil Cumhurbaşkanı oldu. Mısır yargısı, Kasım 2013'te İhvan'ın "terör örgütü" olduğuna hükmetmiş ve taşınır taşınmaz tüm mal varlığına el koymuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İhvan'ın 88'inci Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince bir kişinin üzerinde kurusıkı tabanca, fişek ve uyuşturucu madde ele geçirildi
    08:27 Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince bir kişinin üzerinde kurusıkı tabanca, fişek ve uyuşturucu madde ele geçirildi

    Kütahya'nın Fatih Mahallesi'nde Motosikletli Polis Timleri tarafından yapılan çalışmalarda, O.A. isimli şahsın üst aramasında 1,57 gram esrar, 1 adet kurusıkı tabanca ve 6 adet fişek bulundu. Gözaltına alınan şahıs Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildi.

  • AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz
    08:20 AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz

    AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye ile olumlu bir ilişki kurmak istediklerini ve aşamalı, orantılı ve geri dönebilir bir yaklaşım temelinde çalışmak istediklerini belirtti. Michel ayrıca AB liderlerinin İran'a yönelik yeni yaptırımlar uygulama konusunda anlaştığını ve Ukrayna'ya destek konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında
    08:16 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında

    İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor.

  • İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı
    08:16 İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, yaklaşık 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor. Can kaybı ve yaralanma yaşanmadı.

  • İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı
    07:59 İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

    İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama ve plastik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sırasında bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Fabrikalardaki soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

  • Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı
    07:58 Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,1 şiddetindeki depremlerin ardından Tokat Belediyesi, sabah saatlerinde vatandaşlara çorba dağıttı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, depremin ardından Vali Numan Hatipoğlu ile toplantı yaptıklarını ve kriz masasının oluşturulduğunu belirtti. Sabah saatlerinden itibaren ise 2 mobil ikram aracıyla vatandaşlara çorba ve ekmek dağıtıldı.

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.


Advertisement