Iı. Abdülhamid Dönemi Bir Nevi Sıkıştırılmış Tarih" - Son Dakika
Güncel

Iı. Abdülhamid Dönemi Bir Nevi Sıkıştırılmış Tarih"

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız, "Sultan II. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu 16 oturumdan oluştu.

25.09.2016 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HİLAL UŞTUK - TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız, "Sultan II. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu 16 oturumdan oluştu. 56 bildiri sunuldu." dedi.

Sempozyumu AA muhabirine değerlendiren Yıldız, etkinliği yalnızca sempozyum çerçevesinde tutmayıp, yan etkinliklerle de desteklemek istediklerini belirterek, "Milli Saraylar bir tarih, kültür ve sanat kurumu. Burada çok kıymetli objeler, çok değerli bilgiler, belgeler var. Çok kıymetli akademisyenler var. Bunu, konusunda yetkin, hem ülkemizden hem dışardan akademisyenlerle sempozyumda bir araya getirerek, ciddi bir bilgi transferini sağlamayı hedefledik. Sempozyum 16 oturumdan oluştu. 56 bildiri sunuldu. Oturum başkanlarımızla birlikte toplam 62 bilimadamı, dünyanın dört köşesinden ve ülkemizin dört bir yanından gelerek bildirilerini sundu." diye konuştu.

Dr. Yıldız, sempozyumun sonunda çok önemli donelere ulaşıldığını aktararak, sempozyumda sunulan bildirilerin bir kitap olacağını, bu kitabın da Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı tarihi ve 19. yüzyıl sonu, 20. yüzyılın başına ilişkin çok ciddi bir kaynak olarak literatüre gireceğini söyledi.

Sempozyuma, akademisyenlerin çok önemli katkıları olduğunun altını çizen Yıldız şunları aktardı:

"Umduğumuzun çok üzerinde geri dönüşler aldık. Bir akademik sempozyum için olabileceğinden çok daha fazla insana ulaştık. Yaklaşık 3 bin 500 insan bu oturumları takip etti. Sempozyum çerçevesinde düzenlenen diğer etkinlikler de çok ilgi gördü. İlk gün açtığımız Sultan II. Abdülhamid Han ve Döneminden İzler sergisinde, bu sarayın en büyük salonu olan Muayede Salonunu değerlendirmemize rağmen, ancak 225 objeyi sıralayabildik. Öyle ki envanterimizde binlercesi var, Abdülhamid dönemine ait. Osmanlı Marşları konseri oldukça ciddi bir boyut kattı sempozyuma çünkü Sultan II. Abdülhamid'in musikiyle ciddi bir ilgisi var. Hem klasik Türk musikisini ve bilinenin aksine batı musikisini çok iyi takip ediyor. Sanat yönünü ortaya koymuş olduk. Bu konserin hemen öncesinde, Abdülhamid arşivlerinden derlenen, günışığına çıkmamış fotoğrafların yer aldığı bir fotoğraf sergisini de Cemal Reşit Rey'de açtık."

"Sultan II. Abdülhamid döneminin ana hatlarını, önemli olaylarını belgesele sığdırdılar"

Yasin Yıldız, sempozyum kapsamında üretilen en önemli değerlerden birinin, Sultan Abdülhamid belgeseli olduğunu, kitapların yanı sıra görsel olarak da insanlara bu mesajı ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, "Altı aylık bir çalışmanın ürünü bu belgesel. Sultan II. Abdülhamid Han dönemini ana hatlarıyla anlatmaya çalıştık. Çünkü 33 yıllık bir hükümranlık dönemi, dünya ve Türk tarihinin çok önemli bir kesişme noktası. Yani bir nevi sıkıştırılmış tarih diyebiliriz, o 33 seneye. Onu bir belgeselde anlatmak gerçekten çok zordu. Ama bu sempozyumu hazırlayan bilim heyetimiz, danışmanlarımız ve senaristlerimiz, oldukça önemli bir iş başardılar. 48 dakikalık bir belgesele Sultan II. Abdülhamid döneminin ana hatlarını, önemli olaylarını sığdırdılar." ifadelerini kullandı.

Belgeselde gerçekten çok güzel bir netice aldıklarını dile getiren Yıldız, "Bu belgeseli izleyen, Sultan II. Abdülhamid dönemiyle ilgili daha önceden bilgisi, fikri olmayan bir insanla Abdülhamid dönemini yıllardır araştırmış bir araştırmacının ortak bir algı yakalayabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Dr Yasin Yıldız, sempozyum kapsamında, bildiri kitabıyla birlikte 5 eserin okuyucuya ulaşmış olacağına işaret ederek, "Bildiri kitabı 3 ay sonra çıkacak. En önemli yayınlarımızdan biri de "Belgelerle Sultan Abdülhamid Han ve Dönemi" oldu. Başbakanlık Osmanlı arşivinde ve bizim Hassa arşivinde, daha önce gün yüzüne çıkmamış çok sayıda belge var. Araştırmacı arkadaşlarımız bunları tek tek derlediler ve yaklaşık 300 sayfalık bir yayın ortaya çıktı. Sultan II. Abdülhamid'in kişisel özelliklerine, devlet tecrübesine veya yazışmalara ilişkin orijinal belgeler, transkripsiyonları ve o belgenin tarihe ışık tutan yönleri derlendi." açıklamasında bulundu.

"Müzecilik yaparken 1,5 milyon insanı gezdirmeniz yeterli değil"

Yılda iki kez yayımlanan Milli Saraylar isimli akademik derginin, Eylül baskısında Sultan II. Abdülhamid özel sayısı yayımlandığını vurgulayan Yıldız, ayrıca Sultan II. Abdülhamid biyografisi ile Yıldız arşivlerinden derlenen 150 fotoğrafın yer aldığı "Sultan II. Abdülhamid Han ve Dönemi" isimli fotoğraf albümünün de yine sempozyum kapsamında yayımlandığını ifade etti.

Yasin Yıldız, kurum olarak parlamentoya bağlı olduklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Milli Saraylar olarak, müzecilik, tarih, kültür, restorasyon işleriyle uğraşıyoruz. Zannediyorum dünyada, parlamento bünyesinde yürütülen müzecilik hizmetinin tek örneği. Müzeciliği yaparken salt 1,5 milyon insanı burada gezdirmeniz yeterli değil. Çok önemli ve çok kaliteli verilmesi gereken bir hizmet ama rutin bir hizmet. Bilgi, belge üretimi ise çok kıymetli, değerli. Onun için bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Mevcut bilgiyle bu kurumları bırakırsak, ileriye gidemeyiz. Dünyanın her yerinde böyle. Müzecilik kurumları, bizim denklerimiz, meslektaşlarımız, bilim insanları, dünyanın her yerinde bunu böyle yapıyor."

"Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu", 22 Eylül'de başladı. Sempozyum, restorasyonları tamamlanan Maslak Kasırlarının açılış töreniyle bugün sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Iı. Abdülhamid Dönemi Bir Nevi Sıkıştırılmış Tarih' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Görür, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.


Advertisement