Iı. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Iı. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı

Başbakan Yardımcısı Babacan: "Ekonomik kalkınma toplumların kadınlarına verdiği değerle doğru orantılıdır.

19.11.2014 19:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomik kalkınmanın toplumların kadınlarına verdiği değerle doğru orantılı olduğunu belirterek, "Hayatın her alanında kadınların daha katılımcı olduğu bir ülkenin ekonomik anlamda daha gelişmiş ülkeler olması tesadüf değildir" dedi.

Babacan, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından İsveç Konsolosluğu'nun finansal ve Egon Zehnder International Türkiye ofisinin stratejik desteği ile yürütülen "Bağımsız Kadın Direktörler Projesi" kapsamındaki "II. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı"nın açılışına video mesajı gönderdi. Mesajında kadınların iş hayatına katılımının önemine dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti:

"Ekonomik kalkınma toplumların kadınlarına verdiği değerle doğru orantılıdır. Toplumların ulaştığı refah seviyesinin, ekonomik ve sosyal alanda kadınlara biçilen rolle doğrudan bağlantılı olduğu bugün kabul görmüş bir gerçektir. Hayatın her alanında kadınların daha katılımcı olduğu bir ülkenin ekonomik anlamda daha gelişmiş ülkeler olması tesadüf değildir. Üretimde daha yüksek kadın istihdamı, iş hayatında daha fazla sayıda kadın yönetici ve direktör, akademik hayatta, sanatta, sporda kadınların daha görünür olması, ülkemizin insan gücü kaynağının tüm potansiyeli ile kullanılması açısından önemli hususlardır."

Babacan, Türkiye'de yaşanan ekonomik ve siyasi dönüşüme vurgu yaparak, kadınların iş gücüne katılımı için yapılan çalışmalara değindi. Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bünyesinde, cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla yürütülen çalışmaları anlatan Babacan, sadece devletin değil, sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda önemli çalışmalar yapığının altını çizdi. Babacan, şu bilgileri paylaştı:

"Tüm bu düzenlemeler, kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almasının ekonomimize ve iş dünyamıza önemli kazanımlar sağlayacağının bilinciyle atılmış adımlardır. Bunu uluslararası kurumların analizleri de belirtmektedir. Dünya Bankası tarafından hazırlanacak ama henüz yayınlanmamış 'Türkiye'den örnek alınıp diğer ülkelere sunulabilecek programlar' kapsamındaki bir çalışmada, Türkiye'nin uzun dönem büyüme oranı üzerinde çeşitli senaryolar oluşturulmuştur. Bu senaryolar içinde büyümeye en çok katkı yapan bileşenin, kadınların iş gücüne katılım oranı olarak ortaya çıktığı görülmüştür."

Babacan, gelinen noktada iş hayatında kadınların sayısının "tatmin edici olmaktan uzak" olduğuna dikkati çekerek, "Ancak özellikle son 3 yıldır istihdama katılan vatandaşlarımızın sayısına bakıldığında, 3 yıl içinde her 100 çalışanın 46'sının kadın olduğunu görüyoruz, bu daha önceki ortalamaların üzerinde... Alınan tedbirlerin güzel sonuçlar verdiğini görmek bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

"Kötü yönetimden korunmaya çalışmanın yollarından biri de kadınlarla güçlendirilmiş yönetim kurulları"

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Başkanı Mehmet Göçmen de açılıştaki konuşmasında, yönetimde demokratik katılımın sağlanmasını, kurumsal yönetimin temel gerekliliklerinden biri olarak gördüklerini söyledi. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun Bağımsız Kadın Direktörler Projesi'nin, yönetim kurullarında kadın üyelerin artmasında önemli bir işlevi olacağına inandıklarını belirten Göçmen, "Gerek kendi yaşadığımız tecrübelerden gerekse dünyayı gözlemleyerek edindiğimiz bilgilerden, kötü yönetimden korunmaya çalışmanın yollarından birinin de kadınlarla güçlendirilmiş yönetim kurullarından geçtiğini düşünmekteyiz" dedi.

İsveç İstanbul Başkonsolosu Jens Odlander da toplumsal cinsiyet eşitliğinin uzun yıllardır İsveç'in en önemli değerlerinden biri olduğunu aktardı. Kadınlar tarafından kurulan ve yönetilen şirketlerin, kadın yetenekleri cezbetme, kadınlara uygun hizmet ve ürünleri sağlama konularında rekabette önemli avantaja sahip olduğunun altını çizen Odlander, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha önemlisi yönetim kurullarında toplumsal cinsiyet çeşitliliği kadınları güçlendirir ve genç işkadınlarına olumlu rol modeller oluşturur. İsveç İstanbul Başkonsolosluğu olarak başta Bağımsız Kadın Direktörler Projesi olmak üzere bu amaca hizmet eden projeleri destekliyoruz. Normların ve kültürün değişmesi zaman alacaktır. Ancak Bağımsız Kadın Direktörler Projesi yönetim kurullarının, düzenleyicilerin ve yönetim kurullarına girmeye hazır kadınların ajandalarına girmeyi başardı."

"Bağımsız Kadın Direktörler Türkiye 2014" raporu

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü ve Bağımsız Kadın Direktörler Projesi Direktörü Melsa Ararat tarafından sunumu yapılan "Bağımsız Kadın Direktörler Türkiye 2014" raporunun önsözünü, Ali Babacan kaleme aldı.

Borsa İstanbul'da (BİST) yer alan 422 şirketin yönetim kurullarının incelendiği rapora göre, SPK'nın 2012 yılından bu yana Kurumsal Yönetim İlkelerine eklediği yönetim kurularında kadınların yer almasına ilişkin tavsiyesine rağmen 2014 yılında 2013'e göre kadın direktör sayısında bir değişikliğe rastlanmadı.

"BİST şirketlerinin yüzde 44,1'inin yönetim kurullarında hiç kadın üye yok"

Her iki yılda da sayıca 352'de kalan kadın direktörler oransal olarak yönetim kurulu üyelerinin yüzde 11,7'sini oluşturdu. Kadın üye oranında artış olmamasına rağmen bağımsız yönetim kurulu üyeleri arasında kadın üye oranı 2013'e göre yükseldi. 2014 yılında yeni atanan bağımsız yönetim kurulu üyelerinin yüzde 24'ü kadın oldu. Böylelikle toplam kadın direktörler içinde bağımsız kadın direktörlerin oranı yüzde 8,8'den yüzde 9,3'e çıktı.

Raporda BİST şirketlerinin yüzde 44,1'inin yönetim kurullarında hiç kadın üye bulunmadığına dikkat çekilirken, Türkiye'nin önemli 186 şirketinde yönetimde hiç kadın bulunmadığı sonucu ortaya çıktı.

Toplantıdan notlar

Toplantının ana tema konuşmalarını UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir ile Royal Bank of Scotland Üst Yöneticisi (CEO), 2011 Avrupa Çeşitlilik Şampiyonu Chris Sullivan gerçekleştirdi.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat'ın "Türkiye'de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2014"ü sunumunun ardından, Egon Zehnder Küresel Çeşitlilik Kurulu Eşbaşkanı Edwin Smelt "Yönetim Kurulları'nda Kadın: Küresel Bakış" başlıklı bir konuşma yaptı.

Toplantı kapsamında Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Ayşegül Ekşit'in katılımıyla "Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülleri" de dağıtıldı.

Konferansta bu yıl ikincisi verilen Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülü'ne Türk Tuborg, Turcas Petrol, Martı Otel İşletmeleri AŞ, Burçelik Bursa Çelik Döküm Sanayi ve Burçelik Vana Sanayii layık görüldü.

Alcatel Lucent Teletaş Komünikasyon'a da "Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Endeksi"nde yer alan tüm ölçeklerde cinsiyet eşitliğinin yakalanmış olması sebebiyle Özel Ödül verildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Iı. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement