Iı. Uluslararası Türkistan Kurultayı Başladı - Son Dakika
Güncel

Iı. Uluslararası Türkistan Kurultayı Başladı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kurultaydan detaylar Türkistan-Der Genel Başkanı Kavuncu'nun konuşması Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın konuşması Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'ın konuşması II. Uluslararası Türkistan Kurultayı başladı Türkistan-Der Genel Başkanı Kavuncu: "1916 yılında Türkistanlıların hürriyetleri için başlattıkları ayaklanma sonucu Ruslar 1.5 milyon Türkistanlıyı şehit etti.

17.04.2016 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kurultaydan detaylar

Türkistan-Der Genel Başkanı Kavuncu'nun konuşması

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın konuşması

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'ın konuşması II. Uluslararası Türkistan Kurultayı başladı

Türkistan-Der Genel Başkanı Kavuncu:

"1916 yılında Türkistanlıların hürriyetleri için başlattıkları ayaklanma sonucu Ruslar 1.5 milyon Türkistanlıyı şehit etti. Yaşanan katliam temmuz ayından aralık ayına kadar 5 ay içerisinde gerçekleşti. Buna rağmen dünyanın bundan haberi yok. Dünyanın haberinin olmaması bir tarafa İslam dünyasının da haberi yok. Türkiye'nin de haberi yok ve garip bir şey ki Türkistanlıların da çoğu bilmiyor bu olayı."

Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (Türkistan-Der) tarafından düzenlenen ve Bağcılar Belediyesi'nin de destek verdiği "1916 Kıyamı ve Büyük Türkistan Katliamı'nın 100. Yıl Dönümü" konulu II. Uluslararası Türkistan Kurultayı Bağcılar Gençlik Merkezi'nde başladı.

Kurultayda açılış konuşması yapan Türkistan-Der Genel Başkanı Burhan Kavuncu, 1916 yılında Türkistan'da yaşanan katliamın tarihteki en büyük acılardan birisi olduğunu söyledi.

Kavuncu, 1916 yılında Türkistanlıların hürriyetleri için başlattıkları ayaklanma sonucu Rusların 1.5 milyon Türkistanlıyı şehit ettiğini hatırlatarak, "Yaşanan katliam temmuz ayından aralık ayına kadar 5 ay içerisinde gerçekleşti. Buna rağmen dünyanın bundan haberi yok. Dünyanın haberinin olmaması bir tarafa İslam dünyasının da haberi yok. Türkiye'nin de haberi yok ve garip bir şey ki Türkistanlıların da çoğu bilmiyor bu olayı. Bu hepimizin ayıbıdır. Bir nebze de olsa bu acıyı telafi etmek için bu toplantı başlamış olsun. Müslümanın kanı bu kadar değersiz değildir." ifadelerini kullandı.

Türkistanlıların Rus Çarlarının 50 yıllık işgalini sona erdirmek için Rusların ağır silahlarına rağmen ayaklandıklarını kaydeden Kavuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim atalarımız silahları olmadan hürriyet için çok zor şartlar altında savaştılar. 1916 faciasında Türkistanlı kadınların da ön saflarda ayaklanmaya katılmış olması bunun bir göstergesi. Kadınlarımız, ellerine geçirmiş oldukları sopalarla, kazmalarla Türkistan'ın tüm bölgelerinde ayaklanmaya katıldılar. Bundan önceki ayaklanmalar sadece belli bölgede olurken 1916 yılında Türkistan'ın tamamında Türkistanlıların tamamının katılımıyla olmuştur."

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise 21. yüzyılda medeniyet ve gelişmişlikten bahseden ülkelerin olduğunu ama zulmün devam ettiğini, kanın ve gözyaşının döküldüğünü belirterek, "Üzücü olan şudur ki bunun da ağırlığını yüzde 90 İslam coğrafyası oluşturuyor. Bizleri öyle bir duruma getirdiler ki özellikle Ortadoğu'da son yaşanan zulümler, ölenin de öldürenin de Müslüman olduğu bir süreci bize yaşatıyorlar. Onun için uyanık davranmalı, birlik içinde ve diri olmalıyız. Bizler geçmişte dünyanın dört bir tarafına medeniyet götürmüş ve insanlık dersi vermiş atalarımızın mirasçılarıyız. Gelecek nesillere çok daha iyi bir ülke, gelecek, inanç ve yaşayış bırakmak istiyorsak mücadelemize mutlaka devam etmeliyiz." şeklinde konuştu.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın da 1916 yılında yaşanan soykırımda çocukların dahi süngü ucunda olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin ve İslam dünyasının bunları hatırlaması ve hatırlatıp gündemde tutması lazım. Bu olay tarihin en kanlı katliamlarından bir tanesidir ve bunu her zaman yazmak lazımdır. 19. ve 20. asırlar Türkistan'da yaşanan zulmün ve gülmemenin bir timsalidir. Türkistan halkının gülmediği devirler aynı zamanda İslam aleminin de mahzun olduğu dönemlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Kurultay, çok sayıda katılımcının yapacağı konuşmalar ile bugün ve yarın devam edecek.

Iı. Uluslararası Türkistan Kurultayı Başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Iı. Uluslararası Türkistan Kurultayı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement