İit Genişletilmiş İcra Komitesi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İit Genişletilmiş İcra Komitesi Toplantısı

Toplantının sonuç bildirisinde, Filistin'e yönelik yardımların artırılması, Gazze'nin yeniden inşaası ve Filistin halkının davasına verilen uluslararası desteğin sürdürülmesi kararlarına yer verilirken, İsrail mümkün olan en sert biçimde kınandı.

12.08.2014 19:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Genişletilmiş İcra Komitesi toplantısından Filistin halkına yönelik yardımların artırılmasının yanı sıra, Gazze'nin yeniden inşaası ve Filistin Halkının davasına verilen uluslararası desteğin sürdürülmesi kararına yer verilirken, İsrail yönetimi mümkün olan en sert biçimde kınandı.

İİT Genişletilmiş İcra Komitesi Toplantısı Suudi Arabistan'ın Cidde'deki Genel Sekreterlik binasında yapıldı.

Toplantı sonunda açıklanan sonuç bildirisinde Doğu Kudüs dahil 1967'den beri işgal atındaki Filistin topraklarının tek bir parça olduğuna vurgu yapılırken, İsrail işgalinin ve faaliyetlerinin uluslararası hukuku ve insan haklarını ihlal etmeye devam ettiğinin altı çizildi.

Bildiride Filistin halkının İsrail saldırıları karşısında direnişi takdir edilirken, Filistin halkının başkenti Kudüs olan Filistin Devleti ve toprak bütünlüğün tesisini de içine alan devredilemez haklarını geri kazanmaları konusundaki haklı davalarına tam destek verildiği belirtildi.

Bildiride, Gazze Şeridi'ne düzenlenen askeri saldırılar, Kudüs'ün Yahudileştirilmesi, Gazze blokajı, yerleşim yerleri ve toplu cezalandırmaları da içine alan İsrail'in işgal altındaki bölgelerdeki ihlallerinin savaş suçu oluşturduğu ve ciddi biçimde uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler sözleşmesini ihlal ettiği, uluslararası barış ve istikrarı tehlikeye attığı ve bölge istikrarına zarar verdiği vurgulandı.

Filistin halkının tek yasal temsilcisi olduğu belirtilen Filistin Kurtuluş Örgütü çerçevesinden Filistin halkının ulusal birlik ve bütünlüğüne tam destek verildiğine yer verilen bildiride, BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in uluslararası hukuk ihlal etmesi nedeniyle BM anlaşmasının 7. bölümüne göre hareket etmeye ve söz konusu şartı İsrail'e de uygulamaya da çağrıldı.

Filistin halkına acil yardım yapılması çağrısına yer verilen bildiride, İsrail, Gazze'de yaptıları nedeniyle mümkün olan en sert ifadelerle kınandı ve Filistin halkına karşı yürüttüğü saldırıları durdurmaya çağrıldı.

Mısır'ın İsrail'in saldırılarının durdurulması ve sükunetin tesisi konusundaki çabalarının takdirle karşılandığı belirtilen bildiride, insani yardım ve yaralıların sevki için Refah Kapısı'nı açmasından da yine takdirle bahsedildi.

Bildiride, üye ülkeler hem acil ihtiyaç hem de alt yapının onarılması konusunda maddi yardımda bulunmaya çağrılırken, İsrail'in Filistin toprakları üzerinde inşa ettiği yerleşim yerlerinin uluslararası  hukuk aykırı olduğu vurgunarak İsrail yönetiminin şiddetle kınandığı aktarıldı.

İsrail'in başta Mescid-i Aksa olmak üzere çeşitli konulardaki ırkçı ve saldırıları körükleyici tavırlarının da kınandığı belirtilen bildiride, İsrail'in binden fazla Filistinliyi etkileyen keyfi tutuklamalarına son vermesi ve tutukluların serbest bırakılması yolunda çalışması gerektiği vurgulandı. - Cidde

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İit Genişletilmiş İcra Komitesi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement