Ikby Başkanı Mesut Barzani Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Ikby Başkanı Mesut Barzani Açıklaması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, düşmanın basın ve medyayı bir propaganda aracı olarak kullanmak istediğini belirterek, "Kürt medyası, aramıza fitne ve nifak sokmaya çalışan güçlere karşı güçlü bir cephe olarak durmalıdır" dedi.

22.04.2015 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, düşmanın basın ve medyayı bir propaganda aracı olarak kullanmak istediğini belirterek, "Kürt medyası, aramıza fitne ve nifak sokmaya çalışan güçlere karşı güçlü bir cephe olarak durmalıdır" dedi.

Barzani, "22 Nisan Kürt Gazetecilik Günü" nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında, basın ve medyanın Kürdistan halkının meşru taleplerine karşı bir konuma getirilmeye çalışıldığını ifade eden Barzani, "Ülkemiz zalim teröristlerin başlattığı bir savaşla karşı karşıyadır. Düşmanlarımız, medya aracılığıyla Kürdistan halkı ve Peşmerge güçlerimize psikolojik bir savaş yürütüyor. Düşmanlarımız gazeteciliği bir propaganda aracı olarak kullanmak istiyor" ifadelerini kullandı.

Medyanın, teröristlerin çaba ve gayretlerini boşa çıkarması gerektiğine vurgu yapan Barzani, "Basın, şiddet yanlısı düşünce ve terörizme karşı mücadelede aktif bir yol oynamalıdır. Kürdistan düşmanlarının, sosyal ve siyasi olarak emellerine ulaşmalarına fırsat verilmemelidir. Kürt gazeteciliği, tarihi boyunca halkımızın değişik merhalelerde verdiği mücadelenin bir parçası olmuştur. İşgale ve diktatörlüğe karşı aydınlığın savunucusu olmuş ve zulme karşı baş kaldırmıştır. Kürdistan düşmanlarına karşı halkın yanında durmuştur. Kürdistan gazeteciliğinin en bariz özelliği budur" değerlendirmesinde bulundu.

Kürt gazeteciliğinin geçen yıllarda önemli adımlar attığını savunan Barzani şunları kaydetti:

"Basın, tam bir özgürlük içinde ve sansürsüz olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölgemizdeki ülkelere göre Kürdistan gazeteciliği çok iyi bir durumdadır. Gazetecilik çalışmalarının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Basın ve halk arasında iletişim olunca, gazetecilik toplumun ilerlemesinde ciddi bir faktördür. Gazeteciler, siyasi alana müdahale etmeden, özgür ve bağımsız bir şekilde halkımızın meşru davasına hizmet etmelidir. Sosyal ve kültür çalışmalarının toplumda yaygınlaşmasını sağlamalıdır."

"22 Nisan Kürt Gazetecilik Günü"

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, "Botan Beyi" olarak bilinen Bedirhan Paşa'nın oğullarından Mikdad Midhat Bedirhan, 22 Nisan 1898'de Mısır'ın başkenti Kahire'de, ilk Kürt gazetesi olan "Kürdistan"ı çıkardı.

Birinci ve beşinci sayıları Mikdad Mithad Bedirhan'ın sahibi ve yazı müdürlüğüyle Kahire'de basıldı. Mikdad Mithad, ölünce kardeşi Abdurrahman Bedirhan gazetenin sorumluluğunu üstlendi. 4 sayfalık gazete, 1898'den 1902'ye kadar toplam 31 sayı çıktı.

Gazetenin ilk sayısının çıktığı 22 Nisan 1898 tarihi, IKBY'de "Kürt Gazetecilik Günü" olarak kutlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby Başkanı Mesut Barzani Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement