Ikby'deki Başkanlık Krizi - Son Dakika
Güncel

Ikby'deki Başkanlık Krizi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) "başkanlık krizi"nin ele alındığı ve beş büyük partinin temsilcilerinin katıldığı altıncı toplantıda başkanlık seçimlerine ilişkin 3 maddenin değerlendirilmesi kararı alındı.

30.08.2015 20:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) "başkanlık krizi"nin ele alındığı ve beş büyük partinin temsilcilerinin katıldığı altıncı toplantıda başkanlık seçimlerine ilişkin 3 maddenin değerlendirilmesi kararı alındı.

Erbil'de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi'nin (Komel) katılımıyla yapılan toplantının ardından bilgi veren IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, tarafların başkanlık seçimleri ile ilgili üç konu üzerinde değerlendirmelerini sürdüreceğini ifade etti.

Hüseyin, yaklaşık dört saat süren toplantıda alınan kararlara ilişkin, "Taraflar en çok bölge başkanının nasıl seçileceği konusunu tartıştı. Netice olarak ortaya üç madde konuldu. Birincisi başkanın halk oyu, ikincisi de şimdiki parlamento tarafından seçilmesini öngörüyor. Üçüncü seçenek ise başkanın 2017 yılında yapılacak seçimden sonra oluşturulacak parlamento tarafından seçilmesidir" dedi.

Başkanın parlamento tarafından nasıl seçileceği hususuna da değinen Hüseyin, "Bazı taraflar, parlamentonun seçeceği başkanın milletvekillerinin üçte ikisinin oyunu almasını şart koşuyor. Diğerleri ise oyların üçte birini alması durumunda da seçilebilmesini talep ediyor" diye konuştu.

Hüseyin, bazı partilerin Başkan ile Başbakan'ın sahip olduğu yetkiler arasında da bir denge kurulması gerekliliğine vurgu yaptığını dile getirdi.

Erken seçim ihtimali

Hüseyin, tarafların dile getirilen öneriler üzerinde anlaşmaya varamaması durumunda erken seçimin yüksek ihtimal olduğuna dikkati çekerek, "Böyle toplantılarla bir sonuca varılamaz. Masaya konulan alternatifler üzerinde bir ittifaka varılmalı ve bir şekilde halkın önüne çıkılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Hüseyin, toplantıda sunulan maddelerin tekrar görüşülüp nihai bir karara bağlanması için tarafların 6 Eylül'de tekrar bir araya geleceğini sözlerine ekledi.

Görüşmeye davet edilen ve parlamentoda toplam 15 sandalyeye sahip Sosyalist Parti, Komünist Partisi, İslami Hareket Partisi, Zahmetkeşan Partisi ile Türkmen ve Hristiyan partileri, yeterli temsil hakkı verilmemesi nedeniyle toplantıyı boykot etmişti. Parlamentoda birer sandalyeye sahip azınlık grupları ile küçük partiler, 15 ayrı grup için sadece üç temsilcinin görüşmeye katılabileceğinin bildirilmesi nedeniyle toplantıyı boykot ediyor. Partiler, her ayrı grup için bir temsilcinin toplantıya katılmasını talep ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby'deki Başkanlık Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Emirdağ'da iftar programına katıldı
    20:31 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Emirdağ'da iftar programına katıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memleketi Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde AK Parti İlçe Başkanlığının düzenlediği iftar programına katıldı. Göktaş, programda yaptığı konuşmada, ilçede sosyal belediyecilik projelerinin başarılı bir şekilde uygulandığını vurguladı. Ayrıca, Emirdağ'ın ve Afyonkarahisar'ın gelişmesi için destek istedi ve AK Parti belediyeciliğiyle birbirinden güzel projelerin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı
    20:26 Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı

    Banu Parlak, borçlu olduğu bir dosyayla ilgili gittiği Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı. Adliyeyi birbirine kattan Parlak, savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Banu Parlak'ın köpeği, komşusunun köpeğini parçalayarak öldürmüştü.

  • Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu
    20:25 Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen iftarda koruyucu ailelerle bir araya geldi. Programda konuşan Vali Köşger, Adana'nın koruyucu aile sıralamasında 4. olduğunu belirterek, çocuklara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de programa katıldı.


Advertisement