Ikby'nin "İsrail'e Petrol Sattığı" İddiası - Son Dakika
Güncel

Ikby'nin "İsrail'e Petrol Sattığı" İddiası

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, "Kürt petrolünün İsrail'e satıldığı" yönündeki iddilara ilişkin, "Petrolün nereye satıldığı konusunda Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan açıklama istedik.

24.08.2015 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, "Kürt petrolünün İsrail'e satıldığı" yönündeki iddilara ilişkin, "Petrolün nereye satıldığı konusunda Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan açıklama istedik. Aşti Hawrami, (Doğal Kaynaklar Bakanı) petrolü ülkelere değil şirketlere sattıklarını söyledi. Şirketler de İsrail, İran, Türkiye veya herhangi bir ülkeye petrol satmakta özgürdür" dedi.

Cevdet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük- Yumurtalık boru hattıyla Ceyhan Limanı'na sevkedilen ve oradan dünya piyasalarına satılan petrolün "İsrail'e satıldığı" şeklindeki iddiaları yanıtladı.

Konuya ilişkin Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan açıklama istediklerini belirten Cevdet, "Aşti Hawrami, petrolü ülkelere değil şirketlere sattıklarını söyledi. Şirketler de İsrail, İran, Türkiye veya herhangi bir ülkeye petrol satmakta özgürdür" ifadelerini kullandı.

Petrol ve Doğalgaz Komisyonu Başkan Yardımcısı Dilşad Şaban da "Biz şirketlerle çalışıyoruz. Ham petrolü satın alan şirket, sevkiyatı İsrail'e yapmış olabilir. Petrolün nereye satılacağına Kürdistan bölgesi hükümeti karar vermiyor" şeklinde konuştu.

Petrolün dünya pazarına sunulmasında Kürt bölgesinin Irak anayasasına bağlı olduğunu hatırlatan Şaban şunları kaydetti:

"Şu ana kadar anayasa aykırı hiçbir adım atılmadı. İsrail'e petrol satıldığı iddialarına ilişkin komşu ülkeler ile merkezi hükümetin üzerimize gelmesi doğru değildir. Çünkü satış bizim inisiyatifimiz ve kararımızla olmuyor."

Bu arada Bakan Hawrami, terör örgütü PKK'nın boru hattına yaptığı saldırıda oluşan arızalar nedeniyle petrol sevkıyatının 48 saat duracağını açıkladı.

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı, 24 Haziran'dan 20 Ağustos'a kadar 1 milyar 554 milyon dolarlık petrol satışı gerçekleştirildiğini bildirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby'nin 'İsrail'e Petrol Sattığı' İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement