İki Çift Kol Nakilli İlk Kez Buluştu - Son Dakika
Yaşam

İki Çift Kol Nakilli İlk Kez Buluştu

İki Çift Kol Nakilli İlk Kez Buluştu

Türkiye'nin ilk çift kol nakillisi Cihan Topal ile son çift kol nakillisi Mustafa Sağır ilk defa bir araya geldi. İlk kol nakili olan Topal tecrübelerini Sağır ile paylaştı.

18.08.2016 11:06  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk çift kol nakillisi Cihan Topal ile son çift kol nakillisi Mustafa Sağır ilk defa bir araya geldi.

Muğla'da motosikleti ile geçirdiği kazadan sonra beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Fatih Demirel'in kolları 26 Eylül 2010'da Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde yapılan operasyonla 35 yaşındaki Cihan Topal'a nakledildi. Bu operasyon, Türkiye'nin ilk çift kol nakli olarak tıp tarihine geçti. Motosiklet kazasında yaşamını yitiren 23 yaşındaki Emin Konar'ın kolları da, geçen 2 Şubat'ta yine AÜ Hastanesi'nde 31 yaşındaki Mustafa Sağır'a nakledildi.

İLK KEZ BİR ARAYA GELDİLER

Türkiye'nin ilk çift kol nakillisi Cihan Topal, Türkiye'nin 4'üncü çift kol nakillisi Mustafa Sağır, ilk kez biraraya geldi. Hastanede yapılan görüşmede Topal, tecrübelerini Sağır'la paylaştı.

Yaşadığı Aydın'dan Antalya'ya gelip Sağır'ı ziyaret eden Topal, "Tecrübelerimi paylaştım. Kollarının durumunu görünce çok sevindim. Uzun bir tedavi süreci yaşayacak, şu anda da fizik tedavi süreci devam ediyor. Fizik tedavisi onun her geçen gün daha da iyileşmesini sağlayacak. Bir yılın sonunda da kullanmaya başlayacak. Şu an 6 ayı geçti. Artık o eller kendi elleri oldu" dedi.

İki Çift Kol Nakilli İlk Kez Buluştu

TECRÜBESİNİ PAYLAŞTI

Çift kol nakli olduğunda danışabileceği, fikir alabileceği kimsenin olmadığını anlatan Topal, nakil öncesinde ve sonrasında Mustafa Sağır'la sık sık telefonla görüştüğünü, neler yapması gerektiğini anlattığını söyledi. Tedavi sürecinde önemli olanın doktor ve fizyoterapistlerin uyarılarını dikkate alıp aynen uygulamak olduğuna değinen Cihan Topal, organ bağışının da önemine işaret etti.

UZUN KOLLU EŞOFMAN

Türkiye'de yaklaşık 300 hastanın kol ve bacak nakli için beklediğinen değinen Topal, şöyle dedi:

"Bugün ben çocuğumun elinden tutabiliyorsam, Mustafa uzun kollu eşofmanını giyebiliyorsa, tüm bunları organ bağışı sayesinde yaşıyoruz. Bu sayede ihtiyaçlarımı kendim karşılayabiliyorum. Mustafa da kısa süre sonra ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelecek. Herkesi organ bağışına davet ediyoruz. Bizler mutlu olduk, organ bekleyen diğer hastaların da mutlu olmalarını istiyoruz."

İki Çift Kol Nakilli İlk Kez Buluştu

TELEFONLA KONUŞMUŞTU

Topal'a teşekkür eden Sağır, "6 yıl önce çift kol nakli olan Cihan Topal ile nakilden önce de telefonla konuşarak görüş alışverişinde bulunuyorduk. Nakilden sonra da ilk telefon görüşmesinde, yaşadığı tecrübelerini benimle paylaşmıştı. Bugün de ilk kez biraraya geldik. Bana hep destek oldu. Ben de kolllarımı bir yıl sonra Cihan Topal gibi kullanabileceğim" diye konuştu.

Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibine teşekkür eden Mustafa Sağır, "Tüm bu yaşadığımız güzellikler Ömer hocamız sayesindedir. Organ bağışına vesile olanlara da teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yaşam İki Çift Kol Nakilli İlk Kez Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.

  • Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı
    22:44 Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kazanın nedeni henüz belirlenemezken, olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Siverek-Şanlıurfa karayolu uzun süre trafiğe kapandı.

  • Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı
    22:39 Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kazada, otomobil, hafif ticari araç ve motosiklet çarpıştı. Yaralılar Siverek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kazanın ardından kara yolunda ulaşım kısa süreliğine durdu, daha sonra tekrar açıldı. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

  • Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi
    21:57 Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi

    Eğil Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen iftar programına birçok vatandaş katıldı. Programda, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de yer aldı. İftar programı dualarla sona erdi.

  • Eylem Tok'un oğlunun karıştığı ölümlü kazadan yeni görüntüler ortaya çıktı
    21:46 Eylem Tok'un oğlunun karıştığı ölümlü kazadan yeni görüntüler ortaya çıktı

    Türkiye'nin konuştuğu ölümlü kazayla ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. İstanbul Eyüpsultan'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne, 4 kişinin de yaralanmasına neden olan kazadan sonra, yazar Eylem Tok'un, 17 yaşındaki oğlu T.C'yi yurt dışına kaçırmak için nasıl bir koşuşturma yaşadığı yeni görüntülerle gözler önüne serildi.

  • Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu
    21:41 Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu

    Adana'da düzenlenen geleneksel iftar yemeğinde koruyucu aileler ve çocuklar bir araya geldi. DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu, etkinliği düzenli bir şekilde gerçekleştirdiklerini ve koruyucu ailelere teşekkür etti. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise, bu kutsal faaliyete katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. İftar programında çocuklarla eğlenceli oyunlar oynandı ve Hacivat ile Karagöz gösterisi yapıldı.

  • Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı
    21:39 Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı

    Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kıraathanede Dengbej Evi, kütüphane, okuma, sergi ve toplantı salonları bulunuyor. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, yapıyı Beyaz Saray'a benzeterek, Şırnak halkının buraya Beyaz Saray dediğini söyledi. Yarka, gençlere yönelik projelerinin olduğunu ve dijital gençlik merkezi yapacaklarını belirtti.

  • Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı
    21:11 Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Elmalı köyünde R.K. idaresindeki minibüsün devrilmesi sonucu sürücü ve beraberindeki Turgut, Durmuş ve Durdane Karahasan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    21:07 Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen iftar programına yaklaşık bin 500 öğrenci katıldı. Programda öğrencilere Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan 'diş kiraları' dağıtıldı.

  • Rize'de cenazeden dönenleri taşıyan taksinin bariyerlere çarpması sonucu 4 kişi yaralandı
    21:01 Rize'de cenazeden dönenleri taşıyan taksinin bariyerlere çarpması sonucu 4 kişi yaralandı

    Rize'nin Uzunkaya mevkisinde O.S. idaresindeki bir taksi, Karadeniz Sahil Yolu'ndaki bariyerlere çarptı. Kazada, sürücü ve beraberindeki 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından hastaneye sevk edildi. Taksinin içindekilerin, İyidere ilçesindeki bir cenazeden döndükleri belirtildi.


Advertisement