İki Hastaya Sığır Kalbinin Zarından Yapılan Biyolojik Kapak Takıldı - Son Dakika
Güncel

İki Hastaya Sığır Kalbinin Zarından Yapılan Biyolojik Kapak Takıldı

İki Hastaya Sığır Kalbinin Zarından Yapılan Biyolojik Kapak Takıldı

Kahramanmaraş'ta, 90 yaşındaki Ahmet Dökülmez ve 76 yaşındaki Şerife Üzüm'ün çürüyen kalp kapakları kapalı yöntemle sığır kalbinin zarından 50 bin liraya mal edilen biyolojik kapaklarla değiştirildi.

16.01.2016 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahramanmaraş'ta, 90 yaşındaki Ahmet Dökülmez ve 76 yaşındaki Şerife Üzüm'ün çürüyen kalp kapakları kapalı yöntemle sığır kalbinin zarından 50 bin liraya mal edilen biyolojik kapaklarla değiştirildi.

Yaşından dolayı vücudu deforme olan ve ritim bozukluğu bulunan Ahmet Dökülmez ile parkinson, KOAH, astım ve diyabet hastalıkları bulunan Şerife Üzüm'ün Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan tetkiklerinde, kalp kapaklarının çürüdüğü belirlendi. Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kirişçi başkanlığındaki ekip, açık kalp ameliyatı riskli olan her iki hastanın da kasıklarındaki damar yolundan girerek çürüyen kapaklarını sığır kalbinin zarından yaklaşık 50 bin liraya mal edilen yeni biyolojik kapaklarla değiştirdi. Yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından sağlıklarına kavuşan Şerife Üzüm ve Ahmet Dökülmez, ilaç kullanmadan hayatlarını sürdürüyor.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kirişçi, tedavi yönteminin daha güvenlik ve kolay olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Her iki hastamızın da ciddi hastalıkları var ve beraberinde kalp kapakları çürümüştü. Bu hastalar ameliyat şansının olmadığı, ameliyat olduğunda masada kalma riskinin bulunduğu hastalardı. Geçmiş dönemlerde bu hastalarımıza müdahale edemiyorduk. Çünkü ameliyat çok riskli ve ne kadar yaşıyorlarsa o kadar yaşasınlar diye bıraktığımız hasta gruplarıydı. Artık gelişen teknolojiyle bu hastalarımıza ameliyatsız tedavi yaklaşımları sunuyoruz. Ciddi kalp kapak darlığı nedeniyle hastanemize başvuran ve kliniğime yatırılan biri 90 yaşında, diğeri 76 yaşında iki hastaya açık kalp ameliyatı olmadan yani kasıktan 4-5 santimlik kesilerle damardan girerek hastalarımızın kalp kapaklarını değiştirdik. Bunun sayesinde hiçbir ilaç ihtiyacı olmadan hayatlarına devam edebiliyorlar. Bu kalp kapakları sığır kalbinin zarından yapılmakta ve özel teknolojilerle insana uygulanabilir hale getiriliyor. Bir kalp kapağı yaklaşık 50 bin liraya mal ediliyor. Devletimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu bunu karşılıyor. Hastalarımız hiç cebinden para çıkmadan bu tedaviyi olmuş oluyorlar. Bu tedavi anjiyo ünitesinde oluyor. Yani ameliyathaneye girmeden kalp kapağı değişiyor. Hastalarımız açık kalp ameliyatı olsaydı en az 15 gün burada kalacaklardı ama şimdi 3-4 gün içerisinde evlerine gidebilecekler. Hastalarımız 1 sonraki gün kalkıp yürüyebiliyorlar. Bu da bu yöntemin daha kolay ve güvenilebilir olduğunu gösteriyor."

Kalp kapağı kapalı yöntemle değiştirilen Ahmet Dökülmez ise hastaneye güçlükle geldiğini ifade ederek, "Açık kalp ameliyatı riskliydi. Şimdi nefes alabiliyorum. Önceye göre Allah'a şükür iyiyim. Hastaneye zor gelmiştim" diye konuştu.

Şerife Üzüm de doktorlara teşekkür ederek, "İki de bir getiriyorlardı yoğun bakımda kalıyordum. Nefesim daralıyordu, karnım şişiyordu. Doktorların sayesinde kurtuldum. Allah hepsinden razı olsun" şeklinde konuştu.

Şerife Üzüm'ün kızı Münevver Aksu da zor günler geçirdiklerini ve annesinin sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu ifade etti. - Kahramanmaraş

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İki Hastaya Sığır Kalbinin Zarından Yapılan Biyolojik Kapak Takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement