İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları - Son Dakika
Yerel

İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları

İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları

ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kaya: "Türkiye'nin büyüme hızının ikinci çeyrekte düşmesinde en önemli etkenlerden birisi, Merkez Bankasının ocak ayında yaptığı agresif faiz artışıdır" "2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için Türkiye’nin ekonomi ile ilgili bütün kurumları, başta.

11.09.2014 10:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, Türkiye'nin büyüme hızının ikinci çeyrekte düşmesinde en önemli etkenlerden birisinin, Merkez Bankasının ocakta yaptığı agresif faiz artışı olduğunu iddia etti.

Kaya, ikinci çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın ocakta yaptığı faiz artışı, AB'deki kırılgan toparlanma ve Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki jeopolitik gelişmelerin ihracata bağlı üretimi azaltmasının, büyümenin yavaşlamasında rol oynadığını belirtti.

Türkiye ekonomisinin, 2014'ün 2. çeyreğinde yakaladığı yüzde 2,1'lik büyüme ile üst üste 19 çeyrektir büyümeye devam ettiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Ülkemizin seçim süreci yaşadığı bu dönemde ekonominin 19 çeyrektir büyümeye devam etmesi memnuniyet verici olsa da 2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için Türkiye'nin ekonomi ile ilgili bütün kurumları, başta Merkez Bankası olmak üzere üretim ve ihracatı destekleyici politikalar izlemelidir. Merkez Bankasının ocak ayında yaptığı agresif faiz artışı, büyümenin önündeki en büyük engeldir. Türk sanayicisinin ve ihracatçısının kullandığı kredi faizlerinin yüksekliği tartışılmaz bir gerçektir. Bunun yanında gerçekçi olmayan kurlarda Türk sanayicisini ve ihracatçısını olumsuz etkilemektedir."

Kaya, Türkiye'nin daha fazla büyümeye ihtiyacı olduğunu ve bu büyümenin de sanayi ve ihracat ile olacağını belirterek, "Fakat yüksek faizli bir ortamda, olması gereken değerinin altında bir döviz kuru ile ihracat yapmak ve büyümek mümkün değildir. 2023 hedeflerimize ulaşabilmemiz için sanayi yatırımlarının fahiş faiz oranları ile değil, dünya ortalaması faiz oranlarında krediler ile desteklenmesi gerekmektedir" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement