İl İl Enerji Verimliliği Projesi" - Son Dakika
Yerel

İl İl Enerji Verimliliği Projesi"

İl İl Enerji Verimliliği Projesi"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mercan: "Alpu civarında 1.3 milyar (ton) şu anda ispatlanmış ve yaklaşık 2 bin, 2 bin 500 kalorisi olan kömür rezervi bulunmuştur" "O bölgede dünyanın en temiz kömür enerjisi santrallerinin kurulacağını da bilmeniz gerekir. 10 bin megavat civarında bir santral.

02.05.2014 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve Dünya Enerji Konseyi Türk Mili Komitesi (DEK-TMK) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Murat Mercan, Eskişehir'in Alpu ilçesi'nde 1.3 milyar ton ispatlanmış ve yaklaşık 2 bin, 2 bin 500 kalorisi olan kömür rezervi bulunduğunu bildirdi.

Mercan, DEK-TMK tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küçük Destek Programı Küresel Çevre Fonu (SGP/GEF) desteği ile illerde enerji verimliliği konusunda farkındalığı artırmak için başlatılan, "İl il Enerji Verimliliği Projesi" kapsamında Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Toplantı Salonu'ndaki programa katıldı.

Mercan, burada yaptığı konuşmada, Dünya Enerji Konseyi hakkında bilgi vererek, dünyanın enerji alanındaki en üst çatı kuruluşu olduğunu söyledi.

Toplantıyı başlangıç olarak Eskişehir'de yaptıklarını ve diğer illerde de yapacaklarını aktaran Mercan, "Eskişehir'imiz Türkiye'nin sanayileşme açısından en gelişmiş ve ileri şehirlerimizden bir tanesidir. Enerji ve tabi kaynaklar açısından Türkiye'nin en zengin illerinden biridir" dedi.

Bor, krom, manyezit, mermer gibi madenlerin kentte bulunduğunu anlatan Mercan, şöyle konuştu:

"Bir müjdeyi daha vereyim. Alpu civarında 1.3 milyar (ton) şu anda ispatlanmış ve yaklaşık 2 bin, 2 bin 500 kalorisi olan kömür rezervi bulunmuştur. İspatlanmış rezervdir bu artabilir, azalmaz. Özellikle Alpu ovasının dağlarında çok ciddi rezervlere rastlanmıştır. O bölgede dünyanın en temiz kömür enerjisi santrallerinin kurulacağını da bilmeniz gerekir. 10 bin megavat civarında bir santral olabilir orada çünkü rezerv olarak çok büyük. Şu anda Türkiye'de bulunmuş  Afşin Elbistan'da ve Konya'da da böyle bir rezerv bulundu. Mihalıççık'ta da Koyun Ağılı Bölgesi'nde kömür rezervleri açısından da büyük çaplı elektrik santrali yapılmaktadır. Sivrihisar bölgesinde de şu anda bilinen rezervlerin dışında nadir toprak elementleri dediğimiz pahada çok, miktarda az ve dünyada çok aranan toprak elementleri rezervlerine rastlanmıştır. Bunların çıkartılması ve ekonomiye katkısı Eti Maden marifetiyle yapılmaktadır ve çalışmalar devam etmektedir. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü çok büyük devrim ve atılımlar yapmıştır. Türkiye'nin en büyük, en çok net ihracat yapan yani katma değer açısından ilk 5 şirket içindedir. Katma değeri en yüksek olan 600 milyon dolarlık bir cirosu vardır yakın zamanda 1 milyar dolara çıkacaktır."

-"Etimatik"le bor madeni deterjanda kullanılacak

Bakanlık olarak yaptıkları Araştırma geliştirme çalışmaları sonucunda Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinin Kırka Mahallesi'nde "Etimatik" adında bir fabrika kuracaklarını anlatan Mercan, şunları kaydetti:

"Etimatik, özellikle temizlik ve çamaşır deterjanlarında bilinen konvansiyonel üretim ve tüketim alışkanlıklarını tamamen değiştirecek ve bor madeninin tüketici açısından kullanılmasını sağlayacak ve çok artıracak bir çalışma. Doğal olması önemli. Dünyada önde gelen şirketlere rakip olacak bir ürünün fabrikasını Kırka'da kuruyoruz."

Enerji verimliliği konusunda sanayi ve ticaret odalarına büyük görevler düştüğünü ve bu konuda eksik kaldıklarını dile getiren Mercan, kentte "Yenilenebilir Enerji Zirvesi", Maden Çalıştayı" yapılması önerilerinde bulundu.

Enerjinin önemine değinen Mercan, "Türkiye'de bin dolar milli gelir üretmek için harcadığımız enerji 267 dolar. Toplam enerji tüketimine bakıyorsunuz, üretilen gayri safi milli hasılaya bakıyorsunuz bu rakamı görüyorsunuz. Avrupa'da bu 200 doların altında, Uzak Asya'da yani gelişmiş ülkelerde de o civarda. Biz aslına bakacak olursanız enerji tüketiminde ilk aşamada yüzde 20-30 oranında tasarruf edebiliriz. Enerji tüketiminde yüzde 20 tasarruf neredeyse iki tane Keban Barajı'na eş değer" ifadelerini kullandı.

-Enerji verimliliği, beşinci yakıt

Yenilenebilir enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da enerji verimliliği konusunun, yenilenebilir enerji perspektifiyle ele alınması gereken ve toplumun her kesimine hitap eden uygulamaların hayata geçirilmesi olduğunu belirtti.

Mutlaka devlet tarafından koordine edilmesi gerektiğini de vurgulayan Yazar, şöyle devam etti:

"Enerji politikamız içerisinde belli başlı dayandığımız temellerden birisi de Türkiye'de enerjinin daha verimli kullanılmasını, hem üretirken hem de kullanırken daha verimli ve etkin kullanımını sağlayacak tedbirlerin alınması. Enerji verimliliği 3 boyutlu bir perspektiftir. İlki enerji verimliliğimizi arttırmakla enerji arz güvenliğimizi artırmak istiyoruz. İkincisi de iklim değişikliği de artık mutlaka bir şeyler yapılması gereken bir konudur. Türkiye'nin iklim değişikliğindeki karnesi giderek kötüleşmektedir. 1990'lardaki seragazı emisyon miktarımız, bugünler itibariyle yüzde 130 artmış durumdadır. 1990'larda 187 milyon ton civarında olan toplam seragazı emisyon miktarı, bugün itibariyle 430 milyon ton civarındadır. Artık eskisi gibi 'yalnızca kirletenler temizlesin. sorumlusu sizsiniz' diyemiyoruz. Dolayısıyla Türkiye belli tedbirleri almak zorundadır. Türkiye, bu konuda belli tedbirler almıştır, almaktadır ama buna rağmen seragazı emisyon miktarı artmaktadır ve öngörüler ne kadar tedbirler alırsak, alalım gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için artmaya devam edecektir. Yapılacak şey, hiç olmazsa bu artışı minimize etmektir. Bu bağlamda enerji verimliliği uygulamalarından, desteklemelerinden vazgeçilemez."

Üçüncü perspektifte de enerji verimliliğini artırmanın büyük bir ekonomik fayda ve katkı sağlamak olduğunu aktaran Yazar, Türkiye'nin enerji konusunda yüzde 70 civarında dışarıya bağlı bir ülke konumunda dolduğunu dile getirerek, "Enerji verimliliğine bir yeni yakıt, beşinci yakıt olarak bakıyoruz. Dolayısıyla yerli, elimizin altında, aranması bile gerekmeyen bir yakıt olarak bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da toplantının Eskişehir'de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, enerji konusuna önem verilmesini özellikle eğitim çalışmalarını, bilinçlendirme anlamında biraz daha artırılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, "Türkiye'nin Enerji Görünümü", "Enerji Verimliliğinde Temel Kavramlar ve Enerji Verimliliğinin Önemi", Enerji Verimliliği Mevzuatı ve Hedefler", "Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatı", "Enerji Verimliliği Önlemleri ve Uygulama Örnekli" başlıklı konuların görüşüldüğü panel düzenlendi.

Etkinliğe, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, iş adamları ve diğer ilgililer katıldı. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İl İl Enerji Verimliliği Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement