İl Müdürü Çebi'den Bağcılık Araştırma İstasyonu'na Ziyaret - Son Dakika
Yerel

İl Müdürü Çebi'den Bağcılık Araştırma İstasyonu'na Ziyaret

İl Müdürü Çebi\'den Bağcılık Araştırma İstasyonu\'na Ziyaret

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Bağcılık Araştırma İstasyonu’nu ziyaret ederek, üzüm ıslah çalışmaları hakkında bilgi aldı.

17.08.2014 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Bağcılık Araştırma İstasyonu'nu ziyaret ederek, üzüm ıslah çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Bağcılık Araştırma İstasyonu'nu ziyaret ederek, üzüm ıslah çalışmaları hakkında bilgi aldı. Ziyarette Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, kurumun Amerikan Asma Fidanlığı olarak 1930 yılından beri hizmet verdiğini söyleyerek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü' ne bağlı olarak başta Manisa ve Ege Bölgesi olmak üzere ülkesel çapta faaliyet gösteren bir araştırma kuruluşuyuz" dedi.

Kurum müdürü Akay Ünal ve müdür yardımcısı Mustafa Sacit İnan ile birlikte bağları gezen il müdürü Hasan Çebi, "Ülkemiz toplam üzüm üretiminin yaklaşık olarak yüzde 55'i, kuru üzüm üretiminin ise yüzde 95'i Ege Bölgesi'nden sağlanmaktadır. Kurum tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tescil edilmiş Sultan yedi üzüm çeşidinin üretime kazandırılmasıyla yüzde 30 ile yüzde 50 oranında verim ve kalite artışı olmuştur. Sultan yedi kuru üzümünün yaklaşık olarak yüzde 90'ı ihraç edilmekte ve sadece bu üzüm çeşidimizden yıllık 300-500 milyon dolar civarında döviz geliri elde edilmektedir. Bu durum sadece Sultan 7 üzüm çeşidinin bile ülke ekonomisine katkısını ortaya çıkarmaktadır" diye konuştu.

Ülkemiz milli koleksiyon parselinde bin 247 adet üzüm çeşidinin bulunduğunu ve bununla birlikte yeni çeşit geliştirme çalışmalarının çeşitli dallarında devam etmekte olduğunu belirten Çebi, "Şu anda Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bünyesinde çeşit geliştirme çalışmalarından elde edilen 13 bin adet melez fert değerlendirme aşamasındadır. Çeşit geliştirme çalışmalarının ana hedeflerinden birisi üzüm hasat periyodunun erken ya da geç döneme doğru genişletilmesidir. Ülkemizde ticari olarak yetiştirilen en erkenci üzüm Trakya İlkeren üzüm çeşididir. Kurum tarafından yapılan melezleme çalışmalarıyla tescil aşamasına getirilen birçok çeşit aday adayı Trakya İlkeren üzüm çeşidinden 15-20 gün erken olgunlaşmaktadır. Tescil aşamasının tamamlanması ile bu çeşitler üreticilerimize ve ülke ekonomisine kazandırılacaktır" dedi.

Bağ çubuğu hususunda da İstasyon Müdürlüğünün gerekli çalışmaları yürüttüğünü ifade eden Çebi, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çiftçilerimiz her türlü bağ ile ilgili sorunlarını il-ilçe müdürlüklerimize ve tarım danışmanlarımıza veya Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürlüğü'ne iletebilirler. Ürünleriniz bol ve bereketli olsun." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İl Müdürü Çebi'den Bağcılık Araştırma İstasyonu'na Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement