İl Sağlık Müdürlüğüne Yeni Ambulanslar Teslim Edildi - Son Dakika
Yerel

İl Sağlık Müdürlüğüne Yeni Ambulanslar Teslim Edildi

Antalya Valisi Muammer Türker, "Antalya'da 600 bin civarında turistik yatak kapasitesine sahibiz. Bizim mutlaka dışarıdan gelen misafirlerimize de sağlık hizmeti verebilecek şekilde planlar yapmamız gerekiyor" dedi.

11.03.2015 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Valisi Muammer Türker, "Antalya'da 600 bin civarında turistik yatak kapasitesine sahibiz. Bizim mutlaka dışarıdan gelen misafirlerimize de sağlık hizmeti verebilecek şekilde planlar yapmamız gerekiyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen 13 ambulansın teslim töreninde konuşan Vali Türker, Türkiye'nin sağlık alanda son yıllarda önemli ilerlemeler katettiğini ifade etti. Türker, yeni hastanelerin devreye girdiğini, mevcut hastanelerin modernize edildiğini, araçların yenileriyle değiştirildiğini, ancak asıl değişimin yapısal alanda yaşandığını vurguladı.

Gerek sağlık teşkilatında gerekse sosyal güvenlik sisteminde ciddi değişiklikler yapıldığını hatırlatan Türker, şöyle konuştu:

"Sosyal hizmetler alanında özellikle dezavantajlı grupların korunup kollanması bakımından Türkiye çok ileri bir noktaya geldi. Şüphesiz ki bu işin sonu yok. Daha ileri bir noktaya getirmemiz lazım bu meseleyi. Bizim ilimizde de sürekli devreye sokulan yeni hizmetlerle sağlık hizmetinin kalitesinde önemli ölçüde değişmeler yenileşmeler oldu."

Sağlık turizmine yatırım

Antalya'ya yılda ortalama 12,5 milyon yabancı, 4-5 milyon civarında da yerli turistin geldiğine işaret eden Türker, "Antalya'da 600 bin civarında turistik yatak kapasitesine sahibiz. Bizim mutlaka dışarıdan gelen misafirlerimize de sağlık hizmeti verebilecek şekilde planlar yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Türker, Antalya'daki kamu ve özel sektör hastanelerinin yabancı hastalara sağlık hizmeti verebilecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine işaret etti. Sağlık alanında planlama yapılırken sağlık turizminin de gözönünde bulundurulmasının önemine değinen Türker şöyle devam etti:

"Bunun için sayıların ötesinde bir de niteliğe yönelmek gerekiyor. Bugün dağıtımı yapılacak araçlarımız acil sağlık hizmeti amacıyla kullanılacak. Var olan istasyonlarımızda ve var olan araçlarımıza güç verecek. Çalışan personelimiz inşallah bu araçlarla 112 hizmetinin daha etkin kullanılmasıyla hastalara daha çabuk ulaşacak. Daha donanımlı araçlar hizmet vermeye başlayacak. Böylece vatandaşlarımıza çok daha iyi sağlık hizmeti verme imkanına hep birlikte kavuşmuş olacağız. İnşallah bu araçlarla çok ciddi sorunlar yaşamayız, çok ciddi ihtiyaçlar olmamasını ümit ediyoruz. Ama bunların varlığı, bizim için gerekliliktir."

"Gelen çağrıların yüzde 80'i asılsız"

İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür de 2009 yılında pilot il olarak Antalya'da başlatılan ortak çağrı merkezi uygulamasının, diğer illere de yayıldığını kaydetti. Türkiye genelinde 13 ilde ortak çağrı merkezi bulunduğuna değinen Hülür, "112'yi aradığınızda ister sağlık, ister orman yangını, ister polisiye vaka olsun, hepsi ortak çağrı merkezine düşüyor. Burada saydığım bütün tarafları ilgilendiren bir durumsa hepsi aynı anda olay yerine gidiyor" dedi.

112 Acil Çağrı Merkezine günde binlerce çağrı düştüğünü belirten Hülür, "Bu aramaların yüzde 80'i asılsız çağrı. Bu şu demek, 100 çağrının 80'i meşgul ediyor ve 112'ye gerçekten ihtiyacı olan insanlar ulaşamıyor. Dolayısıyla da bu oranları daha aşağılara çekmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Hülür, 112 acil sağlık hizmetleri konusunda Sağlık Bakanlığının bazı planlarını olduğu ifade ederek, şunları söyledi:

"Antalya genelinde Sağlık Bakanlığı'mızın planlamasına göre 50 bin kişiye bir istasyon açılma planı var. Biz buna ilin özelliği, turizm potansiyeli, coğrafi yapısı nedeniyle  itiraz ediyoruz. Diyoruz ki 'Bizi 50 bine göre planlamayın çünkü Kaş'ın, Gündoğmuş'un ayrı bir özelliği var. Dolayısıyla 50 bine göre planlandığında bize 37 istasyon açıyorlar ve 37 istasyonluk personel veriliyor. Bu, bizim ihtiyacımızı gidermiyor'. Şu anda geldiğimiz noktada 48 istasyonla hizmet veriyoruz. Ama bunu da yetersiz buluyoruz. Kağıt üzerinde 61 planladık ve 61 istasyona göre personel almak konusunda bu konuyu konuşuyoruz. İnşallah yakın bir zamanda farklı çözüm üretme yolunda gayretlerimiz olacak."

Hülür, gönderilen 13 yeni ambulansın, il merkezinin yanı sıra Kaş, Finike Kemer, Serik, Elmalı, Korkuteli, Alanya, Manavgat, Gündoğmuş ilçelerinde hizmet vereceğini bildirdi.

Törenin ardından Vali Türker, ilçelere gidecek ambulansların anahtar teslimini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İl Sağlık Müdürlüğüne Yeni Ambulanslar Teslim Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement