İlahiyat Fakülteleri Din Psikolojisi Anabilim Dalları 6. Koordinasyon Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İlahiyat Fakülteleri Din Psikolojisi Anabilim Dalları 6. Koordinasyon Toplantısı

İlahiyat Fakülteleri Din Psikolojisi Anabilim Dalları 6. Koordinasyon Toplantısı

“İlahiyat Fakülteleri Din Psikolojisi Anabilim Dalları 6. Koordinasyon Toplantısı”, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda öğretim üyesinin katılımı ile Samsun’da başladı.

31.05.2014 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"İlahiyat Fakülteleri Din Psikolojisi Anabilim Dalları 6. Koordinasyon Toplantısı", Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda öğretim üyesinin katılımı ile Samsun'da başladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde OMTEL Deniz Otel'de gerçekleştirilen "İlahiyat Fakülteleri Din Psikolojisi Anabilim Dalları 6. Koordinasyon Toplantısı"na OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan ilahiyat fakülteleri din psikolojisi anabilim dalı başkanları ve çok sayıda öğretim görevlisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, "İlahiyat fakülteleri anabilim dalları koordinasyon toplantıları yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Din psikolojisi anabilim dallarının 6.'sını biz gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu toplantının Samsunumuzda, üniversitemizde gerçekleştirilmiş olmasından dolayı öncelikle memnuniyetimi arz etmek istiyorum. Toplantımızda ilk başta din psikolojisi çalışmalarının uygulama alanlarına katkısı şeklinde bir ana konu düşündük. Birinci oturumumuzda bunu ele alacağız. Bu konu ile bağlantılı olarak birkaç arkadaşımız sunum yapacaklar. Bizler din psikologları olarak gerek ilahiyat camiasında gerekse bilim dünyasında yaptığımız çalışmalarla, araştırmalarla acaba ne kadar ön plana çıkıyoruz, etkili oluyoruz bunu sorgulamalıyız diye düşünüyorum" dedi.

İlahiyat müfredatları programları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hüseyin Peker, "İlahiyat müfredatları programları hazırlanırken din psikolojisinin de içinde bulunduğu, felsefe ve din bilim alanındaki bölümündeki ana bilim dalları ile ilgili hala olumsuz tutumlar takınılıyor. Bunu da değerlendirmeliyiz kanaatindeyim. Bunun yanında üniversitelerimizdeki psikoloji, psikoloji danışma, rehberlik ve psikiyatri bölümleri ile ne kadar ilişkilerimiz var, diyaloglarımız var bu konuda neler yapabiliriz, eksiklerimiz nelerdir bunun üzerinde de düşünmeliyiz. Fakültemizde ilahiyat programı, ilahiyat lisans tamamla programı, uluslararası ilahiyat programı ve din kültürü ahlak bilgisi öğretmenliği programı olmak üzere 4 program bulunuyor. Fakat bildiğiniz gibi din kültürü ahlak bilgisi öğretmenliğine bu yıl öğrenci alınmıyor ve böylece anlaşılan artık bir süre sonra bu bölüm kapanmış olacak. Zaten biz de ilahiyat fakültesi dekanları olarak toplantılarımızda 'din kültürü ahlak bilgisi öğretmenliği programıyla ilahiyat programının birleştirilmesi fakat pedagojik formasyon derslerinin program içerisinde dahil edilmesi' şeklinde karar almıştık. YÖK'e bunu sunmuştuk. Fakat son noktada pedagojik formasyon dersleri program içerisine alınmadı. Bunu bir eksiklik olarak belirtmek istiyorum" diye konuştu.

İnsanların en rahat konuşabildiği alanın din alanı olduğunu söyleyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Din psikolojisi dendiğinde herkesin çok rahat konuşabileceği, belki saatlerce konuşabileceği bir alandır. Türkiye'de psikolojinin önü çok açık çünkü giderek gelişiyoruz, geliştikçe psikologa ihtiyaç duyuyoruz. İşte bir reklamcının psikolog çalıştırması lazım, bir siyaset kurumunun mutlaka psikologlar çalıştırması lazım, bir şirket yöneticisinin mutlaka psikolojik danışmanlık alması lazım diye düşünülüyor. Bu yavaş yavaş da gerçekleşiyor. Neyle uğraşıyor diye düşündüğümde, herhalde bir insanoğlu niye inanır ya da inanmaz, birde bu inancın ya da inanmamanın insanın davranışındaki etkisi ve yine bu inancın tevazünleri nedir sanıyorum bunlar üzerinde çoğaltabiliriz. Dinin insan davranıştaki etkisi, dinin ruh sağlığı üzerindeki etkisi muhtemelen kimine çok iyi geliyor, kimini de sapıttırıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı, din psikolojisi çalışmalarının uygulama alanlarına katkısı oturumu ile devam etti. Program, yarın yapılacak gezi ile son bulacak. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İlahiyat Fakülteleri Din Psikolojisi Anabilim Dalları 6. Koordinasyon Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement