İlahiyatçıdan Kurban İçin "Aracılı Hisse" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

İlahiyatçıdan Kurban İçin "Aracılı Hisse" Uyarısı

NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, aracılar vasıtasıyla kurban hissesine girecek vatandaşlara, birlikte kurban kesecekleri kişileri belirlerken dikkatli olmalarını önerdi Durmuş: "Hisse usulünde kurban ibadeti yapılırken kiminle kurbanımızı kesmeniz gerektiğini yine biz belirlemeliyiz.

28.09.2014 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MURAT KAYA - Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, aracılar vasıtasıyla kurban hissesine girecek vatandaşlara, birlikte kurban kesecekleri kişileri belirlerken dikkatli olmalarını önererek, "Hisse usulünde kurban ibadeti yapılırken kiminle kurbanımızı kesmeniz gerektiğini yine biz belirlemeliyiz. Aksi takdirde ortaklardan birinin niyeti sadece et ihtiyacını karşılamak ise hissedeki tüm kişilerin ibadeti yok sayılabilir" dedi.

Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban ibadetinin hakkıyla yerine getirilmesinin bazı konulara dikkat edilmesiyle mümkün olacağını söyledi. Kurban kesmenin tamamen ibadet maksadıyla yapılması gerektiğini vurgulayan Durmuş, bazı vatandaşların bir aracı vasıtasıyla tanımadığı kişilerle hissedar olarak kurban kestiğine değinerek, "Kurban kesmek için hisseye girmek isteyen kişilere, bazı kişi veya firmalar maddi durumuna göre ortaklıklar oluşturuyor. Bu ortamı organize eden bir kişiye giderek, müracaat ediliyor. Örneğin 'benim 600 lira param var, bana böyle bir grup ayarlayın' diyerek talepte bulunuyorlar. Yani hissedeki diğer ortakları, aracı kişi kendisine başvuran ve birbirlerini tanımayan başka kişilerle buluşturuyor. Bu, doğru bir yaklaşım ve davranış değil" diye konuştu.

"Hisse usulünde kurban ibadeti yapılırken kiminle kurbanımızı kesmemiz gerektiğini yine biz belirlemeliyiz. Aksi takdirde ortaklardan birinin niyeti sadece et ihtiyacını karşılamak ise hissedeki tüm kişilerin ibadeti yok sayılabilir" diyen Durmuş, "Hissedeki adamlar kimdir, nedir, bilinmesi gerekiyor. Ameller niyetlere göredir diyerek işin içinden çıkamazsınız. Sonuçta bu bir ibadet ve ibadetlerde bilinç, takva dediğimiz şuur esastır" ifadesini kullandı.

"Borç alarak kurban kesmek doğru değildir"

Borçlanarak kurban kesmenin birtakım sakıncalarının bulunduğunu ifade eden Durmuş, "Borç alarak kurban kesmek doğru değildir. Hali vakti yerindeyse zaten keser, değilse Allah onu sorumlu tutmaz" dedi.

Banka kredisi ya da kredi kartıyla kurban almanın uygun olmadığını belirten Durmuş, "Kredi kartıyla kurban almak uygun değil çünkü bu alışverişi banka vasıtasıyla yaptığınız için bu noktada her zaman faiz riski vardır. Bunu yanında banka kredileri de aynı kategoride yer alıyor diyebiliriz. Bankalar çılgınca tükettiriyor. İnsanlar bunun helal haram olup olmamasına dikkat etmiyor. Kurban, kelime anlamıyla yakınlaşmak anlamına gelir. Yani siz Allah'a yakınlaşmayı, Allah'ın haram kıldığı şeylerle yapmaya çalışıyorsunuz. Bu yakınlaşma olmuyor, olamaz da aksine Allah'tan uzaklaştırıcı nedenlerdir. Siz sadece bir hayvanı kesmiş ve et yemiş oluyorsunuz" şeklinde konuştu.

Durmuş, vatandaşların, "herkes kesiyor ben de keseyim" diyerek kurban almasının da yanlış bir anlayış olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Gücü yetmiyorsa, Allah sorumlu tutmayacaktır ancak toplumda insanlar ibadetlerin ruhunu, özünü, kavrayamadığı için 'ben de onlar gibi keseyim, onlar keserse ben niye kesmeyeyim' gibi düşüncelere kapılıyor. Bu, bir manada güzel görünmekle beraber kişinin kendisini ve ailesini sıkıntıya sokması açısından asla doğru değildir. Kurban kesmek, Peygamber Efendimizin en çok üzerinde durduğu ibadetlerden biridir. Kurban kesmek hac ibadetiyle gündeme gelir ve Peygamberimizin kurban kesmediği hiç olmamıştır. Dolayısıyla Peygamberimiz hem kendisi kurban kesmiştir hem de kurbanı Allah yolunda seve seve feda etmenin bilincini ve şuurunu aile ve ümmetine göstermiştir."

"Kurban kesme bir ibadettir, onun yerine başka bir şeyi koymak doğru değildir" diyen Durmuş, "Kişi, burs veya yardım yapacaksa kurbanın dışında da yapabilir" ifadesini kullandı. - Nevşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İlahiyatçıdan Kurban İçin 'Aracılı Hisse' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement