İleri Kardiyovasküler Çözümler A'dan Z'ye Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Sağlık

İleri Kardiyovasküler Çözümler A'dan Z'ye Masaya Yatırıldı

"İleri Kardiyovasküler Çözümler 2014" adlı sempozyum, halk katılımı ve bilimsel katılım olarak iki ayrı toplantı ile düzenlendi.

12.12.2014 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sempozyumun Halk Toplantısının teması "Kalbinize dokunmak İçin Yaşamdan İlham Alıyoruz"olarak belirlendi. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanları Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, Doç. Dr. Enis Oğuz, Doç. Dr. Yelda Tayyareci, Kalp damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özkara'nın kalp ile ilgili dünyada ve ülkemizde kullanılan son gelişme ve tedavi yöntemlerini anlattığı halk toplantısının ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Kardiyoloji Uzmanları Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, Doç. Dr. Enis Oğuz, Doç. Dr. Yelda Tayyareci, Kalp damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özkara'nın kalp ile ilgili dünyada ve ülkemizde kullanılan son gelişme ve tedavi yöntemlerini anlattığı halk toplantısının ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Google Gözlükle Türk doktorun gözünden, Japonya'da ki doktora anında görüntü

Sempozyumun yarın Bilgi Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek bilimsel bölümüne ise Türkiye ve dünyadan 180 kardiyalog ve kalp damar cerrahı katılacak. "İleri Kardiyovasküler Çözümler 2014" Sempozyumumun bilimsel ayağında, yapılacak uygulamalardan biri de, Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu tarafından gerçekleştirilecek, canlı olarak vakaya eriyen stent uygulaması olacak. Türkiye'de ilk kez, bir kardiyologun işlem sırasında taktığı google gözlükle, doktorun bakış açısından anında Japonya'da ki kardiyologlara ve İstanbul'da salonda izleyici olan doktorlara eş zamanlı görüntü aktarım yapılacak. "İleri Kardiyovasküler Çözümler 2014" Sempozyumu Bilimsel Bölümü Bilgi Üniversitesi 'n de tüm gün boyunca devam edecek. Google Gözlükle yapılacak Canlı Yayın ise Liv Hospital Ulus'tan 13.30 - 15.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Tıkalı damara eriyen stent gelecek vaat ediyor

Halk söyleşisi tarafında yoğun bir katılımın olduğu toplantıda, kalp hastalıkları ile ilgili sorun yaşayan ve tedavileri başarıyla tamamlanan vakalar, doktorları ile bir araya gelerek hikayelerini paylaştı. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, kalpteki tıkalı damara son yıllarda uygulan, Eriyen stentler hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu "Kalp krizinde teknolojik olarak ileri bir noktadayız. Enfarktüs hastalara doğru zamanda müdahale edildiğinde ileri tekniklerle pıhtı yok edilebiliyor. Çok damar hastaları artık çaresiz değil. Bu hastalara ileri görüntüleme yöntemleri kullanılarak, tedavinin mükemmelleştirilmesi sağlanıyor. Eskiden ameliyatla tedavi olan hastalar artık stentle tedavi ediliyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarda eriyen stent konusunda olumlu sonuçlar elde ediliyor. Dolayısıyla eriyen stentler, tıkalı kalp damarını açmak konusunda. Klasik stentlere göre gelecek vaat ediyor"dedi.

Toplumun %2 sin de kalp ritm bozukluğu var

Halk toplantısında, toplumun %2'sinde atrial fibrilasyon ritim bozukluğu olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Enis Oğuz, "Bu ritim bozukluğu için yüksek bir oran. Ritm bozukluğu genelde sessiz oluyor, farkına varılmayabiliyor ve ileri yaşlarda görülüyor. İnmelerin, felçlerin en sık sebeplerinden biri sessizce gelen kalp ritim bozuklukları. Eğer bu durum önceden fark edilirse kan sulandırıcı ilaçlar ile inme riski azaltılabiliyor. Kalp ritim bozukluğunun anlaşılması için de yılda bir kardiyoloji kontrolü gerekli" dedi.

Kalbe kasık bölgesinden girilerek, ameliyatsız aort kapağı değişimi mümkün

Türk toplumunda, sıklıkla görülen kronik hastalıkların başında kalp rahatsızlıkları geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yelda Tayyareci, günümüzde kalp kapak değişimlerinin artık ameliyatsız olarak değiştirilebileceğine dikkat çekiyor. Doç. Dr. Yelda Tayyareci, "Kalp kapak değişimi, eskiden sadece cerrahi yöntemlerle yapılıyordu. Ancak günümüzde artık anjiyografiye benzer şekilde kateter yoluyla da ameliyatsız, kesi olmadan kapak değişikliği yapılabiliyor. Kasık bölgesinden girilerek kateter yardımıyla balon kapak sistemiyle aort kapağının ameliyatsız olarak yerleştirilmesi artık mümkün. Özellikle ileri yaşlardaki ameliyat için yüksek riskte olan hastalarda bu yöntem güvenli şekilde kullanılıyor" dedi.

Robotik baypas ile hasta günlük hayata çok daha çabuk dönüyor

Son yıllarda yapılan baypas ameliyatlarında ise artık robotik baypas seçeneği çok önemli bir yer tutuyor. Liv Hospital Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. Ahmet Özkara ve Op. Dr. Cenk İndelen, robotik baypas vakalarının, klasik baypasa göre, daha kısa sürede sağlına kavuştuğuna dikkat çekiyor. Doç. Dr. Ahmet Özkara "Kalbin üzerideki en önemli damar olan göğüs atar damarını kullanarak robotik bypass yapılıyor. Klasik bypass ameliyatındaki gibi göğüs bölgesi açılmadan ve kalbi durdurulmadan gerçekleştirdiğimiz için hasta konforu çok yüksek. Hasta çok daha erken normal yaşantısına dönüyor ve daha hızlı iyileşiyor. Bu teknoloji son yıllarda ciddi anlamda artış gösterdi. Yine aort kapak tamirlerinde de son yıllarda, yeni cerrahi tetkiklerle birlikte başarılı sonuçlar alınıyor. Aort kapak tamirlerinde protez koymadan kapağın kendi dokusunu koruyarak başarılı sonuçlar alınıyor. Hastaya daha az ilaç vererek birçok risk bertaraf ediliyor" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık İleri Kardiyovasküler Çözümler A'dan Z'ye Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement