İlhan Cihaner : 12 Eylül Yargılamaları Adı Altında Yürütülen Süreç Bir Fiyaskoya Dönmüş Durumda - Son Dakika
Güncel

İlhan Cihaner : 12 Eylül Yargılamaları Adı Altında Yürütülen Süreç Bir Fiyaskoya Dönmüş Durumda

İlhan Cihaner : 12 Eylül Yargılamaları Adı Altında Yürütülen Süreç Bir Fiyaskoya Dönmüş Durumda

İlhan Cihaner : 12 Eylül yargılamaları adı altında yürütülen süreç bir fiyaskoya dönmüş durumda CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "12 Eylül yargılamaları adı altında yürütülen süreç bir fiyaskoya dönmüş durumda.

26.02.2015 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlhan Cihaner : 12 Eylül yargılamaları adı altında yürütülen süreç bir fiyaskoya dönmüş durumda

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "12 Eylül yargılamaları adı altında yürütülen süreç bir fiyaskoya dönmüş durumda. Özellikle işkencelerle ilgili takipsizlik kararları veriliyor. İşlerine gelen davaları sürdürüyorlar, bir propaganda olarak, diğerlerinin üzeri örtülüyor" dedi.

Cihaner, partisinin Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, eski Yarsav Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve 12 Eylül döneminde gözaltına alındıktan sonra kaybolan Cemil Kırbayır'ın yakınlarıyla TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, faili meçhul cinayetlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cihaner, toplantıda kürsüye Cemil Kırbayır ile bir süre önce vefat eden annesi Berfo Kırbayır'ın fotoğraflarını koydu.

Cemil Kırbayır'ın faili meçhul bir cinayete kurban gittiğini ve aradan geçen zamana karşın dava açılmadığını, sorumluların cezalandırılamadığını ifade eden Cihaner, "12 Eylül yargılamaları adı altında yürütülen süreç bir fiyaskoya dönmüş durumda. Özellikle işkencelerle ilgili takipsizlik kararları veriliyor. İşlerine gelen davaları sürdürüyorlar, bir propaganda olarak, diğerlerinin üzeri örtülüyor" diye konuştu.

Yaklaşık 2 ay önce eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a bir mektup yazarak, Cemil Kırbayır ile ilgili MİT'in elindeki bilgi ve belgeleri yargı mercileri ile paylaşmaya çağırdıklarını ancak bir cevap alamadıklarını anlatan Cihaner, "Darbelerle işkencelerle mücadele ettiğini iddia eden iktidar, o döneme ilişkin belgeleri kamuoyuyla, yargıyla paylaşmadı" değerlendirmesinde bulundu.

Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo Kırbayır'ın hayatının sonuna kadar olayın takipçisi olduğunu ve faili meçhul cinayetlerle mücadelenin sembolü haline geldiğini de belirten Cihaner, herkesin bu davanın etkin bir şekilde yürütülmesi için elinden geleni yapması gerektiğine işaret etti.

Ardahan Milletvekili Öğüt de "Berfo ananın kemiklerinin sızlamaması için Cemil Kırbayır'ın naaşının mutlaka bulunması gerekiyor. Berfo ana nezdinde bütün anaların yüreğinin sızısının dinmesi gerekiyor. Berfo ananın mezarında rahat uyuması için davanın takipçisi olacağız" dedi.

Kırbayır'ın avukatı Cengiz Daşdemir ise dosyayı ele alan savcıların olayın işkence ile adam öldürme olduğunu kabul ettiklerinin ve 2 yıl önce dava açılma aşamasına gelindiğini ancak bir türlü açılmadığını anlattı. Daşdemir, "Ben bu davanın neden bu kadar sürüncemede kaldığını anlamış değilim. Dava açılması için her gittiğimizde yeni gerekçeler önümüze sunuluyor" diye konuştu.

İlhan Cihaner olaya ilişkin dosyadaki bir belgenin Kırbayır'a işkence edenlere ödül verildiğini ortaya koyduğunu ileri sürerek, "Ödül komitesinin başındaki ismi gördüğünüzde bu davanın neden sürüncemede kaldığını anlayacaksınız" ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bir televizyon programında açıkladığı Çözüm Sürecine ilişkin 10 maddeyle ilgili soruyu da yanıtlayan Cihaner, şu değerlendirmelerde bulundu: "Açıklanan 10 madde bu tarz bir sorunun çözümü için müzakere başlığı ya da çözüm başlığı oluşturacak şeyler değil. Demokrasi sorunu olan herhangi bir ülkede olabilecek, tartışılabilecek konu başlıkları. Gündem ve ilerleme yaratabilecek bir konu başlığı değil. Baştan beri bu pazarlıkçı çözüm anlayışına, insan hak ve özgürlüklerinin pazarlık konusu edilerek yürütülmek istenen bu sürece dair kaygıları aslında bir çeşit ispatlayan 10 madde olarak görüyorum. Somut, sonuç alıcı, konunun kaynağına inen konu başlıkları beklerdik. Hiç öyle bir şey yok."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İlhan Cihaner : 12 Eylül Yargılamaları Adı Altında Yürütülen Süreç Bir Fiyaskoya Dönmüş Durumda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement