İlhan Çomak'ın Yeniden Yargılandığı Dava - Son Dakika
Güncel

İlhan Çomak'ın Yeniden Yargılandığı Dava

Terör örgütü PKK üyesi olduğu ve örgüt adına çeşitli eylemler yaptığı gerekçesiyle "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırılan ve 22 yıl 4 aydır cezaevinde tutuklu bulunan bulunan İlhan Çomak'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), "adil yargılama yapılmadığı" yönündeki kararının ardından yeniden yargılanmasına devam edildi İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, sanık İlhan Çomak, tutuklu bulunduğu İzmir Buca Kırıklar Cezaevi'nden görüntülü ve sesli bağlantı programı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı.

22.12.2015 20:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü PKK üyesi olduğu ve örgüt adına çeşitli eylemler yaptığı gerekçesiyle "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırılan ve 22 yıl 4 aydır cezaevinde tutuklu bulunan bulunan İlhan Çomak'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), "adil yargılama yapılmadığı" yönündeki kararının ardından yeniden yargılanmasına devam edildi

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, sanık İlhan Çomak, tutuklu bulunduğu İzmir Buca Kırıklar Cezaevi'nden görüntülü ve sesli bağlantı programı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. Çomak'ı 25 avukat temsil etti. Duruşmayı HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da takip etti.

Duruşmada kimlik tespiti yapılan sanık Çomak'a, mahkeme heyeti başkanının "Ne iş yaparsın, neyle geçinirsin?" diye sorması, salondaki izleyicilerin tepkisini çekerken, bazı izleyiciler heyete, "22 yıldır tutuklu. Bu nasıl soru?" cümlesini yöneltti.

Savunması alınan sanık Çomak, "Bu kadar süredir içeride tutulmamın gerekçesini anlamıyorum. Aynı durumdaki birçok kişi hakkında yeniden yargılama kararı verildi ve bu kişiler tahliye edildiler. Ben neden tahliye edilmiyorum, anlamış değilim. 22 yıl 4 aydır cezaevindeyim. Bir şekilde, tutuksuz yargılanmam gerektiğine inanıyorum. Mevcut yasalar da buna uygundur. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Söz alan Çomak'ın avukatlarından Fırat Aydınkaya, kamuoyunda Salih Mirzabeyoğlu olarak bilinen İBDA-C örgütü lideri Salih İzzet Erdiş hakkında yeniden yargılama kararı verildiği ve tahliye edildiğini hatırlatarak, "Mirzabeyoğlu hakkında duruşma yapılmaksızın tahliye kararı verildi. İlhan, Kürt olduğu için tutuklu. Eğer Hizbullah davasında, İBDA-C davasında yargılanıyor olsaydı dışarıda olacaktı. Bir hukukçu olarak ailesinin 'İlhan neden içeride' sorularına cevap veremiyorum" savunmasını yaptı.

Beyanda bulunan diğer avukatlar da, yeniden yargılama kararı verilen Çomak hakkında infazın durdurulmasını ve Çomak'ın tahliye edilmesini talep etti.

Taleplere ilişkin diyeceği sorulan Cumhuriyet Savcısı Sait Kunt, yeniden yargılamanın hükmün infazını ertelemediği ve bu yönde mahkemece daha önce karar verildiğini belirterek, infazın ertelenmesi kararı verilmesine yer olmadığının kararlaştırılmasını talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, yargılamanın dana önce yapıldığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin dosya ve soruşturma evraklarını içeren ana klasörlerin Yargıtay'dan yeni döndüğü, bunun duruşmadan bir gün önce tespit edilebildiği ve duruşma sabahı getirtilebildiği için dosya incelenmeden duruşmaya çıkıldığı bilgisini vererek, dosyanın incelemeye alınmasına ve yeniden yargılamadaki kovuşturmanın genişletilmesine yönelik talepler yoksa esas hakkında mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına da gönderilmesine hükmetti.

Heyet, infazın durdurulması talebinin, İstanbul 1 No'lu DGM tarafından verilen mahkumiyet kararının kapsamı, AİHM'in "hak ihlali" gerekçesinin, yargılamayı yapan mahkemenin yapısıyla ilgili olması, tanık beyanı ve mahkumiyet kararındaki gerekçe göz önüne alınarak reddedilmesine hükmetti.

Duruşma, 12 Nisan 2016'ya ertelendi.

21 yaşında cezaevine girdi, şimdi 43 yaşında

İlhan Çomak, 1994'te 21 yaşında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nde öğrenciyken gözaltına alınmış ve "PKK adına orman yakmak" ile "bölücülük" suçlamalarından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Yapılan yargılamada dönemin İstanbul 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesince 31 Ekim 2000'de, "devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak" suçundan idam cezasına çarptırılan Çomak'ın bu cezası iyi hali dikkate alınarak müebbet hapse çevrilmişti.

Yargıtay'ın kararı onamasının ardından Çomak'ın avukatları, 2001'de, "adil yargılanma hakkı ihlal edildiği" gerekçesiyle AİHM'e başvurmuş ve AİHM, 2006'da aldığı kararla, Çomak'ın adil yargılama hakkının ihlal edildiğini belirterek, Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etmişti.

AİHM kararı sonrası 2013 yılında yeniden yargılanmasına karar verilen 43 yaşındaki Çomak'ın, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılanmasına devam ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İlhan Çomak'ın Yeniden Yargılandığı Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement