İlk Çeyrekte 2,3 Milyon Kişi Tüketici ve Konut Kredisi Kullandı - Son Dakika
Ekonomi

İlk Çeyrekte 2,3 Milyon Kişi Tüketici ve Konut Kredisi Kullandı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde 2 milyon 331 bin 195 kişi toplam 38 milyar lira tutarında tüketici ve konut kredisi kullandı.

21.06.2016 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde 2 milyon 331 bin 195 kişi toplam 38 milyar lira tutarında tüketici ve konut kredisi kullandı.

TBB, Mart 2016 dönemi tüketici ve konut kredisi istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Ocak-Mart 2016 döneminde 2 milyon 331 bin 195 kişiye, 38 milyar TL tutarında tüketici kredisi ve konut kredisi kullandırıldı.

Böylece, tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 20 milyon 40 bine, kredi miktarı ise 290 milyar TL'ye ulaştı.

Kredi kullanan kişi sayısı 2015 yılı aynı dönemine göre yüzde 16 azalırken, bir önceki üç aylık döneme göre ise yüzde 1 arttı. Aynı dönemde kullandırılan kredi miktarı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 gerilerken, bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 7 büyüdü.

Ocak-Mart 2016 dönem sonu itibarıyla tüketici kredileri ve konut kredileri bakiyesi 290 milyar TL, kredi kullanan toplam kişi sayısı ise 20 milyon 40 bin oldu. Toplam kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13, bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 2 arttı. Tüketici kredisi ve konut kredileri bakiyesi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7, Ekim-Aralık 2015'e göre yüzde 2 büyüdü.

Söz konusu dönemde tüketici kredileri ve konut kredilerinin mal ve hizmet gruplarına göre dağılımında ihtiyaç kredileri yüzde 68 ile en büyük paya sahip oldu. Bunu sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 3 pay oranları ile konut ve taşıt kredileri izledi.

Aynı dönemde 2 milyon 206 bin kişi yaklaşık 26 milyar TL tutarında ihtiyaç kredisi, 98 bin kişi 11,2 milyar TL tutarında konut kredisi ve 25 bin 648 kişi 1 milyar TL tutarında taşıt kredisi kullandı.

Ocak-Mart 2015 dönemine göre konut kredileri yüzde 10, taşıt kredileri yüzde 51, ihtiyaç kredileri ise yüzde 7 azaldı.

Bakiye açısından bir önceki yılın aynı üç aylık dönemine göre taşıt kredileri yüzde 2 azalırken, konut kredileri yüzde 12, ihtiyaç kredileri yüzde 3 arttı.

Tüketici kredileri ve konut kredilerinde en fazla tercih edilen vade dilimi 25-36 ay

Bu yılın Ocak-Mart dönemi içinde kullananlar bazında ortalama tüketici kredisi ve konut kredisi miktarı 16,3 bin TL oldu. Bu büyüklük konut kredilerinde 114,5 bin TL ve taşıt kredilerinde 39,2 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

Söz konusu dönem sonundaki bakiye verilerine göre ortalama tüketici kredisi ve konut kredisi miktarı 14,5 bin lira olurken, bu miktar konut kredilerinde 69,2 bin TL ve taşıt kredilerinde 22,5 bin TL seviyesinde oldu.

Ocak-Mart 2016 dönemi içinde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinde en fazla tercih edilen vade dilimi 25-36 ay oldu. Bunu 73 ay üzeri ile 49-72 ay vade dilimleri izledi.

Bu yılın Ocak-Mart dönemi itibarıyla yaklaşık 10 milyar 572 bin TL olan takipteki krediler (idari+kanuni), tüketici kredileri ve konut kredileri toplamının yüzde 3,6'sını oluşturdu.

Aynı dönemde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe alınan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artarak 1 milyar 182 milyon TL oldu. Söz konusu kredilerin yaklaşık yüzde 2'sini taşıt, yüzde 4,7'sini konut, yüzde 92,7'sini ihtiyaç kredileri ve yüzde 0,6'sını diğer krediler oluşturdu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İlk Çeyrekte 2,3 Milyon Kişi Tüketici ve Konut Kredisi Kullandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte
    18:35 İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, önce Çatalca’nın köylerini ziyaret etti, sonra Cumhuriyet Meydanı’nda halkla buluştu. Cumhuriyet rejiminde yöneticilerin vatandaşa had bildiremeyeceğini vurgulayan İmamoğlu, "Cumhuriyette yönetici, vatandaşına bakarken haddini bilecek haddini. Öyle oy verenmiş, oy vermeyenmiş… Yok, o devir bitti. Öyle mülk sahibi falan yok. Mülk sahibi, 86 milyon yurttaş. Onun için, ‘Ben karar verdim, olacak!’ O iş bitti kardeş. Kanal İstanbul gibi felaket projelerine nasıl ‘dur’ dediysek, ‘dur’ demeye devam edeceğiz. Asla izin vermeyeceğiz” dedi. İmamoğlu, iktidarın ekonomi karnesini değerlendirirken de "Bir kişi çıktı, ‘Ekonomiyi ben bilirim’ dedi; yandık. ‘Ben ekonomistim’ dedi mi? Dedi. O gün yandık işte. Ekonomi yüzümüze bir daha gülmedi... Yakında enflasyonu suçlarsa, şaşırmayın. ‘Bütün suç enflasyonda’ derse, şaşırmayın" diye konuştu.

  • İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı
    18:28 İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı

    İran'da 20 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaki nevruz tatili, Van'ın beklentilerini karşılamadı. Her yıl nevruz tatilinde Van'a gelen İranlı turistler, bu yıl beklentileri karşılamadı. Oteller boş kaldı ve esnaf hayal kırıklığına uğradı. İranlı misafirlerin Van ekonomisi için önemli olduğu belirtildi.

  • BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı
    18:27 BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,10 değer kazanarak 9.079,97 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,25, holding endeksi yüzde 3,45 değer kazandı. En çok kazandıran sektör endeksi ulaştırma oldu.

  • Özel bankalar da emekli promosyon programına katıldı
    18:18 Özel bankalar da emekli promosyon programına katıldı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından özel bankalar da emeklilere verilecek promosyon ödemelerine dahil oldu. Kamu bankalarının belirlediği 8-12 bin lira arasındaki promosyon miktarlarına özel bankaların da uyacağı belirtiliyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik
    18:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaelili işverenlere 24 milyar lira tutarında prim teşviki verdiklerini ve ildeki aktif sigortalı sayısının 276 binden 786 bine çıktığını belirtti. Ayrıca, ulaştırma alanında yapılan yatırımları da anlatan Erdoğan, Kocaeli'nin yüksek hızlı tren merkezi haline getirildiğini ve birçok alanda hizmetlerin devam ettiğini söyledi.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım
    17:48 Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'ye yapılan yatırımları tek tek sıraladı. Son 21 yılda Kocaeli'ye 305 milyar liraya yakın yatırım yapıldı. Yatırımlar arasında eğitim, gençlik ve spor, sağlık, konut, kentsel dönüşüm, ulaşım, tarım, sanayi ve teknoloji gibi alanlar bulunuyor.

  • Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti
    17:46 Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti. Bakan Bayraktar, esnafın sıkıntılarını dinledi ve belediye başkanlarıyla buluşmak için Uşak Belediyesi'ne geçti.

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.


Advertisement