İlk Türk Pilotlarından Mehmet Fethi Bey 100. Yılında Anıldı - Son Dakika
Güncel

İlk Türk Pilotlarından Mehmet Fethi Bey 100. Yılında Anıldı

İlk Türk Pilotlarından Mehmet Fethi Bey 100. Yılında Anıldı

Cengiz Topel Deniz Hava Komutanlığı, ilk Türk Deniz Havacısı olan Mehmet Fethi Bey'in 1914 yılında gerçekleştirdiği İstanbul-İskenderiye seferinin 100. yılında bir anma programı düzenledi.

27.02.2014 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cengiz Topel Deniz Hava Komutanlığı, ilk Türk Deniz Havacısı olan Mehmet Fethi Bey'in 1914 yılında gerçekleştirdiği İstanbul- İskenderiye seferinin 100. yılında bir anma programı düzenledi.

İlk Türk Deniz Havacısı olan Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey'in, Muavenet-i Milliye isimli uçağı ile 1914 yılında yaptığı İstanbul-İskenderiye seferinin 100. yılında Deniz Hava Komutanlığı tarafından Kartepe'de bulunan Cengiz Topel Deniz Hava Komutanlığı'nda bir anma programı düzenlendi. Anma programına Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Muharebe Hizmet Destek Komutanı Tümgeneral Muharrem Yavaş, İl Jandarma Komutanı Birol Şimşek ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, "Havacık tarihimizin en önemli şahsiyetlerinden olan Mehmet Fethi Bey'in İstanbul-İskenderiye seferinin 100. yıl dönümünde aranızda bulunmakta büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sayesinde deniz havacılığımızın deniz havacılığımızın 100. yıl kutlama törenleri 2014 yılında da devam edecektir. Donanma komutanı olarak gurur duyduğum başka bir nokta ise, 2003 yılında görevli olarak bulunmuş olduğum Şam'da şehitlerimizin nur içerisinde yatmış oldukları yerde kendilerini ziyaret edip saygılarımı sunmuş olmamdır. Bundan 100 yıl önce sadece Türk Milleti'nin değil tüm dünyanın hayret ve hayranlığı içerisinde yaklaşık 2 bin kilometrelik bir uçuşa çıkan Çarkcı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey, donanmamızda Çarkcı Subay olarak görev yapmış ve çok yönlü bir subay olarak dikkatleri üzerine çekmiştir. Mehmet Fethi Bey'in bu çok yönlü ve cesur kişiliği onun Türk havacılığının temellerinin atılması ve gelişmesinde de öncülük rolünü tanımlamıştır. Uçakları havalandırmanın zor, yere indirmenin ise daha da zor olduğu ve başarı kabul edildiği bir dönemde bu görevi icra eden Mehmet Fethi Bey'in ne kadar zorlu bir iş yaptığı ortadadır" dedi.

Mehmet Fethi Bey'in ailesinden Aynur Önüçar ise "Duygusal olmamak, etkilenmemek, onur duymamak elde değil. Olayın 100. yılını kutlamak basit bir olay değil. Ayrıca biz küçük bir aileyiz ama öyle sıcak bir ortamda kendimizi bulduk ki Fethi Bey'in ailesi 6 kişi değil kocaman bir aile. Bundan da onur duyduk teşekkür ediyoruz. Anıt açılışı için söyleyecek bir şey bulamıyorum çok etkileyici" ifadelerini kullandı.

Bülent Yılmazer tarafından 'İlk Deniz Havacı Şehit Pilotumuz Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey ve İstanbul-İskenderiye Seyrüseferi' konulu bir konferans verildi. Konferansta ilk deniz havacısı olan Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey'in hayatı ve 1914 yılında gerçekleştirdiği İstanbul-İskenderiye yolculuğu hakkında detaylı bilgi verilirken, konferans sonrası Donanma girişine yapılan Şehit Pilot Mehmet Fethi Bey'in kullandığı uçağının maketinin de yer aldığı anıtın açılışı protokol tarafından gerçekleşti. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İlk Türk Pilotlarından Mehmet Fethi Bey 100. Yılında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'deki Tekstil Atölyesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    05:28 İzmir'deki Tekstil Atölyesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, atölyenin giriş katında başladı ve hızla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışması sonucu yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda atölye kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement