İlkadım Belediyesinden Seyyid Ahmet Arvasi Konferansı - Son Dakika
Güncel

İlkadım Belediyesinden Seyyid Ahmet Arvasi Konferansı

İlkadım Belediyesinden Seyyid Ahmet Arvasi Konferansı

İlkadım Belediyesi, Seyyid Ahmet Arvasi'nin Dava Adamlığı ve Hizmet Sevdası konulu konferans düzenleyecek.

28.02.2014 10:54  Güncelleme: 10:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'da, İlkadım Belediyesi tarafından " Seyyid Ahmet Arvasi'nin Dava Adamlığı ve Hizmet Sevdası" konulu konferans düzenlenecek.

01 Mart Cumartesi(yarın) saat 19.00'da Yıldıray Çınar Kültür Merkezi'nde düzenlenecek konferansa Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, konuşmacı olarak katılacak.

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "Seyyid Ahmet Arvasi'nin Dava Adamlığı ve Hizmet Sevdası" adlı konferansa tüm vatandaşları davet etti.

SEYYİD AHMET ARVASİ KİMDİR?

Zamanın mütefekkir, eğitimci ve yazarlarından. Hz. Muhammed'in torunu hazret-i Hüseyin'in soyundan olup, seyyiddir. Babası Van Gümrük Müdürlüğü'nden emekli Abdülhakim Efendi, annesi Cevahir hanımdır. Dedeleri, Van'ın Müküs (Bahçesaray) kasabasına bağlı Arvas (Doğanyayla) köyündendir. 15 Şubat 1932'de Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde doğdu. 31 Aralık 1988 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Ahmet Arvasi yedi yaşına geldiği zaman, babası Van'a tayin edilince ilk tahsiline Van'da başladı, Doğubayazıt'ta bitirdi. Ortaokula Karaköse'de başladı, Erzurum'da bitirdi. Erzurum Erkek Öğretmen Okulu (sonra Nene Hatun Kız Öğretmen Okulu oldu) bitirerek öğretmen oldu. Önce Konya'da sonra Ağrı'nın Molla Şemdin köyüne tayin edildi. Ahmet Arvasi, yaratılışı icabı çok cömertti. Öğretmenlik yaptığı köyün halkı çok fakir olduğu için, çocukların çoğu, kalem-defter alamazdı. Aldığı maaşın çoğunu fakir çocuklara harcardı. Buradan askere gitti. Askerlik vazifesini bitirdikten sonra tekrar öğretmenliğe döndü. 1958 senesinde Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü'nü bitirdi. Eğitim Enstitüsü'nde okurken, Anadolu'dan gelen saf temiz gençlerin enstitüdeki menfi propagandalarla dinlerini, imanlarını kaybettiklerine çok üzüldüğünü söylerdi. Bunun için ilk kitabı olan Kendini Arayan İnsan'ı yazdı.

Pedagoji bölümünü bitirdikten sonra, Erciş Öğretmen Okulu, sonra da Balıkesir Savaştepe Öğretmen Okulu'na tayin edildi. "İnsan ve İnsan Ötesi", "Diyalektiğimiz Estetiğimiz", "Eğitim Sosyolojisi" adlı eserlerini bu zamanda yazdı. Yorucu öğretmenlik hizmetleri yanında gençliğin kendi kültür ve medeniyetine sahip çıkmaları için devamlı eserler ortaya koydu. Konferanslar verdi, gazete ve dergilerde makaleler yazdı.

Balıkesir, Bursa, İstanbul Eğitim Enstitülerinde senelerce Türk Milli Eğitimi'ne hizmet etti. "Doğu Anadolu Gerçeği" eserini yazdı ve 1979 yılında emekliye ayrıldı. Makaleleri; "Türk İslam Ülküsü (üç cild)" ve "Size Sesleniyorum" adlı kitabında toplandı.

Vefatından birkaç sene evvel kalp rahatsızlığına yakalandı. Çok yıpranmasına rağmen, konferans ve günlük yazılarına devam etti ve daima Türk-İslam Ülküsünü savundu. Vaktinin çoğunu ibadet ve kitap okuyarak geçirirdi.

31 Aralık 1988 tarihinde, günlük makalesini yazarken, daktilosunun başında kalp krizinden vefat etti. 1 Ocak 1989 tarihinde, Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra, kendini sevenlerinin omzunda kalabalık bir cemaat tarafından, İstanbul- Edirnekapı Kabristanlığı'na defnedildi.

Ahmet Arvasi, Türk Milli Eğitimi'ne hizmet ederken vatan ve milletini seven çok değerli gençler yetiştirdi. Her şeyin faniliğini, dünyanın geçiciliğini, ebedi hayatın öldükten sonra başlayacağını, Allah ve Resulü'ne muhabbetin esas olduğunu gençlere ve tanıdıklarına hep söylerdi.

ESERLERİ

Diyalektiğimiz ve Estetiğimiz, Doğu Anadolu Gerçeği, Eğitim Sosyolojisi, Hasbihal (6 cilt), (Hasbihal, daha sonra konularına göre şu isimlerde yayınlanmıştır: Emperyalizmin Oyunları, Devletin Dini Olur mu, Kadın Erkek Üzerine, İnsanın Yalnızlığı), İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri, İnsan ve İnsan Ötesi, Kendini Arayan İnsan, Şiirlerim ve Türk-İslam Ülküsü (3 Cilt). - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İlkadım Belediyesinden Seyyid Ahmet Arvasi Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement