İlker Başbuğ: Keşke Bahçeli ile Özel Arasındaki Konuşmalar Yapılmasaydı - Son Dakika
Güncel

İlker Başbuğ: Keşke Bahçeli ile Özel Arasındaki Konuşmalar Yapılmasaydı

İlker Başbuğ: Keşke Bahçeli ile Özel Arasındaki Konuşmalar Yapılmasaydı

Şah Fırat Operasyonu ile ilgili konuşan Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, MHP lideri ile Genelkurmay Başkanı arasında geçen konuşmaya çok üzülmüş.

01.03.2015 13:53  Güncelleme: 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Şah Fırat Operasyonu nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel arasındaki 'vatanseverlik' tartışmasının yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Çok üzüldüm" dedi.

Emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Süleyman Şah olayının milli bir sorun ve konu olduğunu belirterek bu konuların mutabakatla çözüme gitmesi gerektiğini söyledi.

"KEŞKE İKTİDAR SURİYE'YLE İLGİLİ POLİTİKASINI DEĞİŞTİRSEYDİ"

Mutabakatın aranacağı yerin TBMM olduğunu dile getiren Başbuğ. muhalefet partilerine de bu sorunun anlatılması gerektiğini kaydetti. Suriye politikası konusunda Amerika'nın dış politikasını revize ettiğini vurgulayan Başbuğ, "Keşke bizim siyasi iktidar da Suriye ile ilgili olarak takip ettiği politikayı değiştirse idi; belki daha iyi olurdu diye düşünüyorum." dedi.

'Nasıl Bir Türkiye' kitabının Ankara Kitap Fuarı'ndaki imza gününe katılmak için bu şehide bulunan İlker Başbuğ, Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek'in sorularını yanıtladı.

Başbuğ'un sözlerinden öne çıkan bazı noktalar şöyle:

"CAYDIRICILIĞIMIZ ZEDELENDİ"

Her ülkenin bir milli menfaati ve milli siyaseti var. Temel dış siyasetimiz komşuların iç işlerine karışmamaktır. Suriye'de bir olay var. Ne olursa olsun Suriye'nin iç meselesidir. Ortadoğu'da ülkeler arasında sorun varsa ona da karışmayın, tarafsız kalın. Kendinizi angaje ederseniz Süleyman Şah gibi sorunlarla karşılaşırsınız.

Caydırıcılık, silah atmadan milli menfaatlerinizi korumaktır ve çok önemlidir. TSK'nın temel görevi caydırıcılık. Asker savaşı hiç istemez. Görevimiz aslında barış zamanında savaşı engellemek. İki şey önemli. Bir, yönetimin kararlılığı. Kararlılıkta sendeleme olursa caydırıcılığınız zarar görüyor. Caydırıcılık bir sözdür. Söylediğiniz olmazsa karşılığını vermeniz lazım. Bunun için de Silahlı Kuvvetlerinizin güçlü olması lazım. Suriye olayına baktığımızda, caydırıcılığımızın da zedelendiğini, zaafa uğradığını söylemek mecburiyetindeyiz. Siyasi otorite bir söz söylediğinde arkasında duracak. Asker de imkan ve kabiliyetiyle caydırıcılık etkisi yaratabilmeli.

"SÜLEYMAN ŞAH'TA BİR SORUN VAR"

Sadece Türkiye'de değil bütün ülkelerde dış siyaset konuları iç siyasetin malzemesi oluyor. Olmamalı, hele seçim malzemesi hiç olmamalı. Süleyman Şah olayı, Türkiye'nin bir milli konusu mudur? Evet. Öyleyse devlet bir mutabakatla çözüm bulmalı. İktidar partisinin en azından parlamentoda bir mutabakat araması lazımdı. Süleyman Şah'ta bir sorun var. Nedenlerini bilmiyoruz. Haklı da olabilirler, haksız da. Ama bu konuyu TBMM'ye getirin, bir anlatın. Hadi Meclis'e getirmediniz, muhalefet liderlerine anlatın. Deyin ki 'Bu bir milli bir meseledir. Bize bu konuda destek verin.' Acaba muhalefet 'hayır' mı diyecek? Elinizdeki gerekçeler doğru ise diyemezler. Bunu yapmayınca milli konuda yine ikiye bölünüyoruz. Bu ülkeyi zayıflatıyor. 'Biz anlatsaydık kabul etmeyeceklerdi' diyebilirler. Siz anlatın, 'Kabul etmediler' deyin.

Açıklık politikası da uygulanmıyor. Süleyman Şah'la ilgili TBMM'de sorular soruluyor. Yok yok yok diyorlar. 'Bir şey olursa 5 dakikada oradayız' diye meydan okuyorsunuz. Pat diye bu olayla karşılaşıyorsunuz. Hangi tehditten dolayı bu tedbiri alıyorsunuz? Asker niye istemiş? Askeri zaruret nedir?

"YANSITMA ŞEKLİ YANLIŞ"

Bu olayda esas tehdit, terör örgütü değil mi? Orada bir şey olsa, müdahale etseniz, Suriye'deki olayın içine çekilirsiniz. Buradaki milli menfaatimiz ne? Bu, Türkiye'ye nasıl yansır? IŞİD, Türkiye'de terör eylemleri yapar mıydı? Belki de karar almada etken faktör bunlardı.Geçici mi değil mi? Geçici ise niye ayrı bir yer yapıyorsunuz? Boşalttığın türbeyi niye bombalıyorsun? Bırak o yapsın. Zaten önemli şeyleri alıp getirmişsiniz?Son konu, bu olayın medyaya yansıtılma şekli. Çok yanlış. Ne olursa olsun, bu bir boşaltma faaliyetidir. Geri çekiliyorsunuz. Bunun medyayla olan bacağı bu kadar değil de daha sakin olsa, belki Türkiye bu kadar kilitlenmezdi, bu kadar itişmezdik.

BAHÇELİ-ÖZEL POLEMİĞİ: ÇOK ÜZÜLDÜM

Bunları alt alta yazarsanız, muhalefet partilerinin yaptığına da yanlış diyemezsiniz. Milli bir konu ve resmin dışında bırakılıyorsunuz. Hiç bilgilendirilmemişsiniz. Doğası gereği de tepki gösteriyorsunuz. Muhalefetin de her türlü sözü söyleme hakkı doğuyor. Keşke o konuşmaların, ama bütün konuşmaların hiçbiri yapılmasaydı. Çok üzüldüm doğrusu."


Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel İlker Başbuğ: Keşke Bahçeli ile Özel Arasındaki Konuşmalar Yapılmasaydı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (19)

  • MEHMET: Devlet Bahçeli adam gibi adamdır Genel Kurmay Başkanıda adam gibi adamdır fakat GenelKurmay Başkanı akpnin sözünden çıkamaz hale geldi bu üzücü işte. 24 9 Yanıtla
  • As: Burda ağlama israile ağlama duvarında ağla başbuğ 10 12 Yanıtla
  • zzzzzzzzzz: vatan toprağını bırakıp kaçmanın mecliste mutabakatımı olur paşa. lafı yuvarlama doğrumu yanlışmı direk söylesene 11 6 Yanıtla
  • Türk: Başbuğlar ölmez 12 5 Yanıtla
  • Ufuk: Siyonist 7 8 Yanıtla
  • Okkalı..: Sen adam olup,olan bitene zamanında müdahale etseydin,Türkiye bu durumlara gelmezdi korkak!!.. 7 7 Yanıtla
  • Türk: Ne Mutlu Türküm Diyene 9 4 Yanıtla
  • Peşmerge Merve: HEP BÖYLE OLUYOR ZATEN.. SİYASETLER, SİYASETTEN ÇEKİLDİKTEN SONRA, ASKER ORDUDAN AYRILDIKTAN SONRA DOĞRULARI KONUŞUR.. TÜRKİYENİN SURİYEYE KARIŞMA HAKKI YOKTU.. SAVAŞ MAĞDURLARINI İÇERİYE ALDIĞI İÇİN KARIŞMA HAKKINI KENDİNDE GÖREN ZİHNİYET ADIM ADIM SAVAŞA GİRDİĞİNİN FARKINA NE ZAMAN VARACAKLAR ACABA.. ŞAHSEN BEN İRANIN TÜRKİYE İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEMEM. BU TÜRK KÜRT SORUDUR.. 11 1 Yanıtla
  • fatiho: Pısırık olalım diyorsun yani. Hiç bir ülkeye müdahale etmeyelim öyle mi. Amerika dünyanın öbür ucundan gelip müdahale edebiliyor ama buna ne diyeceksin 11 1 Yanıtla
  • mehmet uslu: allahaşkına gerçekten pkk silah bırakacak mı inanıyor musunuz 10 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement