İlkokul Çağı Çocuklarında Beslenme - Son Dakika
Güncel

İlkokul Çağı Çocuklarında Beslenme

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Merkez Toplum Sağlığı Merkezi tarafından eğitim ve öğretim çağındaki çocukların yeterli, dengeli beslenmeleri ve sağlıklı nesillerin yetiştirilebilmesi amacıyla bir takım önerilerde bulunuldu.

20.10.2014 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüz binlerce ilkokul öğrencisinin yeni öğretim yılına başladığı bu günlerde ailelerinden ilk kez ciddi anlamda ayrılan çocuklar çevreyle iletişiminin arttığı bir döneme girmekte olup aldıkları eğitim sonucunda psikolojik ve biyolojik gelişme ile kültürel değişim yaşamaktadırlar. Bununla birlikte sağlıklı bir şekilde büyümeleri için, düzenli beslenme ile desteklenmeleri gerekmektedir. İlkokul çağı (6-12 yaş) hızlı büyüme ve gelişmenin devam ettiği bir dönemdir. Sağlıklı bir nesil yetişmesi için çocuk beslenmesi konusunda ailelere ve okul yönetimine büyük görevler düşmektedir. Aileler çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığını küçük yaşta kazandırmalı, okul yönetimi ise bu olumlu alışkanlıkların gelişmesine ve korunmasına yardımcı olmalıdır.

Öncelikle çocuklardaki hızlı büyümeyi sağlayabilmek için gerekli enerji protein, vitamin, mineral ve diğer besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde almaları için beslenme planı oluşturulmalıdır. Beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa çocuğun beden ve zeka gelişimi ile hastalıklara karşı vücudumuzu savunan bağışıklık sistemimiz o kadar güçlü olur. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır, kemik ve diş sağlığı olumsuz etkilenir, kansızlık, vitamin yetersizliği oluşur, öğrenmede güçlük çeker, okul başarısı düşer. Peki bu olumsuz durumların olmaması için neler yapmalıyız.

Kahvaltı şart !!!

Çocuk tüm gece süren açlık sonrası yeni güne hazırlanması için mutlaka kahvaltı yapmalıdır. Aksi takdirde çocuk kendini güçsüz hisseder. Yeterli enerji oluşmadığı için dikkat eksikliği oluşur, öğrenme yeteneği azalır. Süt, peynir, yumurta, zeytin, bal, pekmez, çavdar ekmeği ya da tam tahıllı ekmek tercih etmek sağlıklı bir kahvaltı için yeterlidir. Sağlıklı beslenme için üç öğünü düzenli tüketmek, ara öğünlerde süt, ayran, meyve, peynirli ekmek vb. besinleri tüketmek büyüme çağındaki çocuklarımız için uygun olacaktır.

Kemik ve diş sağlığı için süt,yoğurt,ayran !!!

Süt, yoğurt, peynir gibi besinler protein, kalsiyum açısından zengin besinlerdir. Çocukların günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt , 1-2 kibrit kutusu peynir tüketmeleri kemik, diş sağlığı, büyüme ve gelişme için çok önemlidir.

Beslenme çantasına dikkat !!!

Beslenme çantası ilkokul çağı çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişim sağlamalarında büyük önem taşımaktadır. Beslenme çantası kolay taşınabilir, temiz ve güvenli olmalıdır. Çantada kutu süt, kutu ayran, yoğurt, meyve, kuruyemiş(fındık, badem, ceviz, kuru kayısı, kuru incir, siyah üzüm vb.) taze sıkılmış meyve suyu, evde yapılmış börek, poğaça, kurabiye, sandviç konulabilir. Ayrıca çantaya su ve peçete koymayı unutmayın. Dışarıdan içeriğini bilmediğiniz yiyecekleri, ambalajsız, son kullanma tarihi geçmiş besinleri almayın.

Atıştırmalıkları kısıtlayın!!!

Sağlıklı beslenme için çocuğunuza besinlerin faydalarından bahsedin. Abur cubur diye tabir edilen besinleri yemelerine engel olun. Cips, çikolata, kola, hamburger, bisküvi gibi besinlerin tüketimini kısıtlayın. Sebze ve meyve tüketimini artırmaya çalışın. Çocuklarımızın fiziksel aktivitelerini arttırmak için spor dallarına yönlendirin.

Çocuklara sağlıklı beslenme konusunda önerdiklerimizi öncelikle aileler ve okul yönetimi olarak bizim uygulayıp örnek olmamız gerekiyor. Çocuk bu şekilde çevreden etkilenerek sağlıklı beslenme konusunda bizleri rehber alıp davranışlarını değiştirmiş olacaktır. Sağlıklı bir toplum için çocuklarımızı koruyalım.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İlkokul Çağı Çocuklarında Beslenme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement