İlkurşun Tepesinde Karayolu Eylemi - Son Dakika
Yerel

İlkurşun Tepesinde Karayolu Eylemi

İlkurşun Tepesinde Karayolu Eylemi

Torbalı-Ödemiş-Kiraz bölünmüş yol projesi kapsamında İlkkurşun Mahallesi’nde açılacak yeni güzergâhla ilgili İlkkurşun sakinleri eylem yaptı.

11.07.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Torbalı-Ödemiş-Kiraz bölünmüş yol projesi kapsamında İlkkurşun Mahallesi'nde açılacak yeni güzergahla ilgili İlkkurşun sakinleri eylem yaptı.

30 Haziran'da yeniden başlayan çalışmalar için geçtiğimiz hafta sonu bölgeye gidip inceleme yapan İlkkurşunlular bugünde İlkkurşun tepesinde basın açıklaması yaptı. Çerkez kökenli olan mahalle halkı eylemde Çerkez bayrağı açtı, müzikler çalarak geleneksel danslarını yaptı. Köylüler adına basın açıklamasını yapan Nefne Atik, "İlkkurşun köyü İzmir'in Ödemiş ilçesinin 10 kilometre batısında yer alan Kurtuluş Savaşı'nda ilk örgütlü mücadelenin başladığı tarihi bir köydür. Ege Bölgesi'nin iç kesimlerine yönelen Yunan ordusuna karşı Hacıilyas köyde sivil halktan ve askerlerden oluşan yiğit ordusu tarafından, çok büyük bir direniş ve vatanperverlik örneği göstermiş ve onlarca şehit vermiştir. Köyün Kurtuluş Savaşındaki bu özel yeri nedeniyle daha sonra ismi İlkurşun olarak değiştirilmiştir. İzmir Torbalı'dan bu yana onarımı yapılan bir yol olan D310 İzmir Ödemiş Karayolu, İlkkurşun'un yaklaşık 800 metre güneyinden geçmesine rağmen İzmir-Ödemiş yolunun batı kısmında ve tarihi İlkkurşun tepesi yakınındaki Maraş mevkisi üzerinde bulunan örük köprüsüne kadar 3 kilometrelik bir yol yapılmak istenmektedir" diye konuştu.

"SADECE 100 METRE KISALACAK"

Güzergahın anayolu sadece 100 metre kısacağını belirten Atik, şöyle devam etti: "Bu idari işlemde kamu yararı yoktur. Mevcut yol az düzleştirilip genişletebilecekken İlkkurşun toprakları feda edilemez. Yüklenici firma 30.06.2015 tarihi ile hukuksuz bir şekilde mera vasfındaki çıkarılan arazi üzerinde kazı ve dolgu malzemeleri alma faaliyetlerine başlamıştır. Açıkça hukuka aykırı olan mera vasfı değişiklik kararına göre bu faaliyetlerin önlenmemesi halinde kısa süre içinde mera mera olmaktan çıkacak geri dönüşü olmayacaktır. Köy halkı olarak bu yolun Ödemiş ve ülke ekonomisine katkısını bilmekle birlikte ülkemiz kamu yararı gereği mevcut yolun genişleterek tarihin kültürel mirasın verimli tarım arazilerinin doğanın yeşilin yarım asırlık zeytinlerin ilk kursun tepelerinin titizlikle korunmasını istiyoruz. İlkkurşun tepesi tüm Türkiye'nin kahramanlık simgesidir. Köy milli mücadelede adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. İlk kurşunun özel korunmaya ihtiyacı vardır. Bu bölge kahramanlık ve vatanseverlik anıtı olarak sonsuza dek korunmalıdır."

"DAĞLARIMI DELİK DEŞİK ETMEK İSTİYORLAR"

Ödemiş Baro Başkanı Av. Erdem Boyacı ise şunları söyledi: "Bu topraklar İlkkurşun'un atıldığı milli mücadele göğüs göğse savaşıldığı bizzat bu toprakta ayak bastığımız yerde şehitlerin verildiği topraklardır. Küçük menderes havzası olarak özellikle dağlarımız büyük bir talan tehlikesi altındadır. Biz bir yıldır altın madeniyle yatıp kalkıyoruz. Dağlarımızı delik deşik etmek istiyorlar. Daha geçen hafta 4.Sü yapılmak isteyen ÇED toplantısını Türkiye'de örnektir engelledik. Biz bu konuda Ödemiş'te her türlü siyasi parti dernek sivil ve kamu kuruluşuyla bir bütün bir yumruk olarak mücadele ediyoruz. Aynı davranışı İlkkurşun tepesinde de gösteriyoruz. Sanki havzamızın dağları yeni keşfedildi. Binlerce yıldır kimse tarafından kazılmazken şimdi sanki birileri yeni keşfetmiş altın madenindir, karayoludur, duble yoldur, mıcır madenidir gibi ÇED süreçleri devam etmektedir. Dağı yok edecek sıfır zemine çekecek kadar bir doğa katliamı İlkkurşun köylülerimize de sorulmadan yapılmaya kalkışılmıştır. 150 yıllık sakız ağaçları yok edilmiştir bu topraklar sahipsiz değildir."

AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Halil Demir "İlkkurşun köyümüz hepimizin köyüdür. Buranın tarihi geçmişimizde yeri ve önemi değerlidir. Pazartesi'den itibaren köyümüzden oluşturacağımı heyet ile ilgili kurumlara ziyaretler yaparak tepemizin korunmasını talep edeceğiz" dedi.

"5 MİLYON KARDEŞİNİZ YANINIZDA"

Kafkas Federasyonu Başkanı Yaşar Aslankaya ise son derece üzgün olduğunu belirterek, bilgisizce bir katliam yapılmaya çalışıldığını ifade etti. Aslankaya, "Buna izin vermeyeceğiz. Bu köy adı üstünde İlkkurşun'u atan önemli bir mücadeleye ön ayak olmuştur. Bu köyün bu ülkenin vatandaşları size sahip çıkmazsa biz 5 milyon kardeşimiz sizin yanınızda olacağız ve size sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından İlkkurşun tepesinden inen köylüler ve çevreciler mevcut karayolu kenarından yürüyerek İlkkurşun için adalet istediklerini söyledi. Tire, Ödemiş yol ayırımında başlayan yürüyüş Ödemiş Bölge Trafik İstasyonu önünde sona erdi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İlkurşun Tepesinde Karayolu Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement