İmalat Sektörünün Faaliyet Koşulları Eylül'de Daha Fazla Kötüleşti - Son Dakika
Ekonomi

İmalat Sektörünün Faaliyet Koşulları Eylül'de Daha Fazla Kötüleşti

İmalat PMI Eylül’de 48.8’e gerileyerek sektörde daralmanın hızlandığına işaret ettiİstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI anketlerinin Eylül 2015 ayı sonuçları açıklandı.

01.10.2015 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İmalat PMI Eylül'de 48.8'e gerileyerek sektörde daralmanın hızlandığına işaret etti

İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI anketlerinin Eylül 2015 ayı sonuçları açıklandı. İstanbul Sanayi Odası ve Markit'ten elde edilen son PMI anket verileri, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki bozulmanın üçüncü çeyreğin son ayında hızlandığına işaret etti. İmalat üretimi Nisan ayından beri gözlenen en sert daralmayı yaşarken, yeni siparişlerdeki düşüş dokuzuncu aya ulaştı. Firmalar satın alma faaliyetlerini 2014 yılının Temmuz ayından beri görülen en sert hızda yavaşlattıkları gibi girdi stoklarını da zayıf piyasa koşullarından dolayı azaltmaya devam ettiler.

Türk Lirasındaki değer kaybı girdi fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etti ve girdi fiyatlarının Eylül ayındaki artışı 2014 yılının Şubat ayından bu yana gözlenen en yüksek artış oldu. Buna bağlı olarak nihai ürün fiyatları enflasyonu son 19 ayın en yüksek değerine ulaştı. Eylül anketinde ortaya çıkan olumlu gelişmeler arasında zayıflayan Türk Lirasının da etkisiyle yeni ihracat siparişlerindeki artışın hızlanmış olması ve istihdamdaki ılımlı artış bulunuyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI, Eylül'de eşik değer 50,0'ın altında kalarak Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki bozulmanın devam ettiğini gösterdi. Ağustos ayında 49,3 olarak ölçülen PMI, Eylül'de 48,8'e geriledi. Böylelikle PMI, Nisan'dan bu yana karşılaşılan en düşük değerine inmiş oldu. Mayıs ve Temmuz aylarındaki kısa soluklu ve geçici toparlanmalar haricinde Türk imalat sektörünün 2015'in tamamında daraldığı görülüyor.

PMI'da kaydedilen düşüş, hem yeni siparişler, hem de imalat üretiminde önceki aya kıyasla daha sert gerçekleşen gerilemeden kaynaklandı. Temmuz ve Ağustos aylarında istikrarlı bir performans gösteren imalat üretimi son dönemde Nisan'dan beri görülen en sert daralmasını yaşadı. Türk imalatçılar tarafından alınan yeni işler Eylül'de üst üste dokuzuncu kez ve Haziran ayından bu yana en yüksek hızda düşüş gösterirken şirketler durgun piyasa koşullarına ve süregelen siyasal ve ekonomik belirsizliğe dikkat çekti. Türk imalatçıların yurtdışından aldığı yeni iş hacmi üst üste ikinci ayda da yükseldi. Firmalar, yurtdışından alınan yeni iş hacmindeki artışın 2014 yılının Nisan ayından beri ölçülen en yüksek artış olarak kayda geçmesinde Türk lirasındaki değer kaybının etkili olduğunu belirttiler.

Liradaki zayıflamayla girdi fiyatlarındaki yükseliş Eylül ayında ivmelenerek devam etti. Girdi fiyatları enflasyonu anketin başladığı 2005 yılı ortalarından beri hesaplanan uzun vadeli ortalamasının üzerinde ve Şubat 2014'ten bu yana ölçülen en yüksek hızda kaydedildi. Artan maliyet baskılarının bir sonucu olarak, firmalar kendi fiyatlarını daha büyük bir hızla artırdı ve nihai ürün fiyatları enflasyonu son 19 ayın en yüksek değerine ulaştı.

Durgun piyasa koşulları ve zayıf talep Eylül'de satın alma faaliyetlerini de olumsuz etkiledi. Türk imalatçılar tarafından satın alınan girdi miktarı son üç ay içerisinde ilk kez azalırken, daralma hızı 2014 yılının Temmuz'undan beri görülen en yüksek düzeye ulaştı. Buna bağlı olarak girdi stoklarında Temmuz ve Ağustos'ta yaşanan düşüş Eylül'de de devam etti. Girdi stoklarındaki eğilimin aksine, zayıf seyreden satışların bir yansıması olarak, nihai ürün stokları Şubat 2012'den bu yana ölçülen en yüksek artışı gerçekleştirdi.

Eylül anketinde ortaya çıkan olumlu gelişmelerden biri Ağustos'ta sınırlı da olsa gerileyen imalat sanayi istihdamının Eylül'de artmış olmasıydı. Lakin istihdamdaki artış hızı zayıftı ve son yıllardaki ortalamasının altında kaldı.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Türk imalat sanayi sektörü Eylül ayında da daralmaya devam etti. Yeni siparişler ve imalat üretiminde Ağustos'taki düşüşe kıyasla daha sert gerileme yaşanırken firmaların satın alma faaliyetleri de azaldı. Ancak PMI endeksinin üçüncü çeyrek ortalaması ilk ve ikinci çeyreklerdeki ortalama değerlerinin üzerinde bulunuyor. Eylül anketi, zayıflayan liranın girdi maliyetlerinde yükselişe neden olmak suretiyle enflasyon baskısı yarattığı ancak ihracata da hız kazandırdığını gösterdi".

Mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim Endeksi, Eylül ayında eşik değer 50,0'ın altında kalarak Türk imalat üretiminde daralmanın devam ettiğine işaret etti. Fabrika çıkışları yılın ilk dokuz ayında büyüme performansı yakalayamadığı gibi Eylül ayındaki daralma Nisan'dan bu yana gözlenen en sert daralmaydı. Üretimdeki zayıf seyrin; durgun piyasa koşulları, süregelen siyasi belirsizlikler ve dövizdeki yükselişin girdi maliyetlerini artırmasından kaynaklandığı belirtildi.

Son anket verilerine göre, girdi fiyatları enflasyonu Eylül'de hızlanarak son 19 ayın en yüksek değerine ulaştı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış Girdi Fiyatları Endeksi, uzun dönem ortalaması olan 62,9 değerinin üzerinde gerçekleşti. Firmalar büyük bir çoğunlukla, girdi fiyatlarındaki yüksek enflasyonu liradaki değer kaybına bağladılar. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İmalat Sektörünün Faaliyet Koşulları Eylül'de Daha Fazla Kötüleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement