IMF Küresel Büyüme Beklentisini Düşürdü - Son Dakika
Ekonomi

IMF Küresel Büyüme Beklentisini Düşürdü

IMF Küresel Büyüme Beklentisini Düşürdü

IMF, 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentisini sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 3,7'ye çekti.

20.01.2015 05:03  Güncelleme: 08:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Para Fonu (IMF), düşen petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi desteklemesine karşın bazı risklerin büyümeyi yavaşlattığını belirterek, 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etti.

IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporunu güncelledi. Buna göre, bu yılki büyüme beklentisi yüzde 3,8'den yüzde 3,5'e çekildi. Gelecek yıla yönelik tahmin de yüzde 4'ten 3,7'ye geriledi.

Revizyonun, Avro Bölgesi, Japonya, Çin ve Rusya ekonomilerindeki zayıflıkları yansıttığı belirtilirken, ekimde yayımlanan bir önceki IMF raporundan bu yana küresel ekonomiyi yönlendiren faktörlerin, düşen petrol fiyatları, güçlenen ABD doları, gelişmiş ülkeler arasında artan farklılıklar ve yükselen piyasa ekonomilerdeki faiz artışı olarak sıralandı.

Raporda, eylül ayından bu yana yüzde 55 gerileyen petrol fiyatlarının, petrol ihracatçısı ülkelerin ekonomilerini olumsuz etkilemesine rağmen küresel ekonomiyi gelecek birkaç yıl boyunca destekleyeceği ancak hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde izlenen yavaşlamanın bu olumlu etkiyi bastıracağı öngörüsüne de yer verildi.

Petrol fiyatlardaki dalgalanmanın küresel ekonomi için yeni bir risk oluşturduğu kaydedilen raporda, fiyatlardaki sert düşüş, beklenmedik şekilde azalan talebe rağmen artan arz ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) mevcut üretim miktarını koruma kararına dayandırıldı. Raporda, bununla birlikte petrol fiyatlarının azalan yatırımlar nedeniyle düşecek üretim kapasitesine bağlı olarak birkaç yıl içinde yükseleceği iddia edildi.

-"ABD hızlanacak, gelişmekte olan ülkeler yavaşlayacak"-

IMF'nin güncellediği Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda ayrıca, ABD ekonomisine yönelik büyüme tahmini bu yıl için yüzde 3,1'den yüzde 3,6'ya ve 2016 için yüzde 3'ten 3,3'e yükseltildi. ABD, büyüme beklentisi yukarı yönlü revize edilen tek gelişmiş ülke olurken, Avro Bölgesi ve Japonya'nın halen düşük enflasyon ve durgunlukla mücadele ettiği belirtildi.

Gelişmiş ülke ekonomilerindeki farklılıkların ekim ayına kıyasla arttığı bildirilen IMF raporunda, "ABD ekonomisindeki iyileşme beklenenden daha güçlüyken, başta Japonya olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerin ekonomik performansı beklentinin altında kaldı" ifadeleri kullanıldı.

IMF'nin gelişmiş ülkeler için bu yılki büyüme beklentisi yüzde 2,3'den yüzde 2,4'e revize edilirken, 2016 yılına ilişkin beklenti ise yüzde 2,4'te sabit tutuldu.

Öte yandan, Türkiye'yi de içeren "Yükselen Piyasalar ve Gelişmekte Olan Ekonomiler"e yönelik 2015 büyüme beklentisini yüzde 4,9'dan yüzde 4,3'e çeken IMF, bu ülke grubunun 2016'da yüzde 4,7 büyüyeceği tahminde bulundu. Bu oran, ekim ayında yayımlanan raporda yüzde 5,2 olarak açıklanmıştı.

ABD ekonomisindeki olumlu gelişmelere paralel ekimden bu yana yaklaşık yüzde 6 değer kazanan ABD Doları'nın da küresel ekonomiyi yönlendiren faktörler arasında yer aldığını belirten IMF, bunun gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin zayıflamasına yol açtığını kaydetti. Raporda, avro ve yenin de bu dönemde sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 8 değer kaybettiği bildirildi.

-"Parasal normalleşmede sürprizler yaşanabilir"-

IMF, küresel piyasalardaki risklerin de borsadaki dalgalanmalar ve yatırımlardaki yön değişimi nedeniyle yüksek seviyede olduğunu belirtirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal normalleşmeye yönelik tutumunda beklenmedik gelişmelerin ortaya çıkabileceği öngörüsünde bulundu.

Yükselen ekonomilerdeki faiz artışına da değinilen IMF raporunda, bu ülkelerin sermaye akışında yaşanacak ani değişikliklere maruz kalacağı uyarısına yer verildi. Jeopolitik risklerin gelecek dönemde de devam edeceğinin kaydedildiği raporda, petrol üretimine yönelik tehditlerin ise azaldığı belirtildi.

Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızının yavaşlamasını orta vadeli riskler arasında gösteren IMF, ülkelere ekonomiyi destekleyecek ve büyümeyi hızlandıracak yapısal reformlara öncelik vermesi çağrısında bulundu. Bu reformların büyümenin sürdürülebilirliği açısından da büyük önem taşıdığı bildirilen raporda, gelişmiş ülkelerin iyileşmeyi destekleyici para politikalarına devam etmesi tavsiye edildi. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi IMF Küresel Büyüme Beklentisini Düşürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.

  • Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor
    17:31 Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor

    Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikalarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi. Şen, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra fiyat artışları olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

  • Türkiye, Milli Uzay Programı ile Ay'a uzay aracı göndermeyi hedefliyor
    17:26 Türkiye, Milli Uzay Programı ile Ay'a uzay aracı göndermeyi hedefliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, savunma sanayisindekine benzer bir ekosistemi uzay alanında da kuracaklarını belirterek, "Hedefimiz milli hibrit roket motorla birlikte çalıştıracağımız yerli uzay aracını 380 bin kilometre ötedeki Ay'a eriştirmek.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:25 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın seçim malzemesi olarak kullanıldığı iddialarına yanıt verdi. Bakan Kacır, milli projelere ve işlere sahip çıkılmadığı için rahatsızlık duyulduğunu belirtti.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Türkiye'de istihdam artışı ve ekonomik büyüme devam ediyor
    17:24 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Türkiye'de istihdam artışı ve ekonomik büyüme devam ediyor

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2005 yılında sanayi istihdamı 4 milyon 140 bin kişi iken, 2023 yılında 6 milyon 711 bin kişi olarak gerçekleşmiş, ülkemizin sanayi alanındaki hamlelerinin işgücü istatistiklerine önemli bir yansıması olmuştur.

  • Posof'ta doğalgaz sevinci
    17:18 Posof'ta doğalgaz sevinci

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğalgaz çalışmalarında sona gelindi. İlk kanal açma töreninde konuşan firma yöneticileri açılışın 2023 Ekim ayında planlandığını ancak yoğun kış şartlarından dolayı çalışmaların bugün tamamlandığını belirtti. İlk gazın açılış töreni Posof otogarında yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı törende büyük sevinç vardı.

  • Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Samsun'da üreticilere çeşitli destekler sağlandı
    17:13 Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Samsun'da üreticilere çeşitli destekler sağlandı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında Samsun'da çeltik tohumu, kuru fasulye tohumu, sera naylonu ve süt sağım makinesi dağıtıldı. Ayrıca örtü altı yetiştiricilere sera naylonu dağıtıldı ve Terme ve Çarşamba ilçelerinde çiftçilere soya tohumluğu desteği sağlandı.

  • Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi 5 Yılda 21 Bin 500 Kişinin İş Görüşmesini Sağladı
    17:11 Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi 5 Yılda 21 Bin 500 Kişinin İş Görüşmesini Sağladı

    Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi (SULKAM), iş arayan vatandaşları işveren firmalarla buluşturarak 5 yılda 21 bin 500 kişinin iş görüşmesini sağladı. Başvurular, belediyenin Halkla İlişkiler Müdürlüğü Kariyer Merkezi biriminden veya web sitesi üzerinden yapılabiliyor. Firma ve vatandaşın uyumlu olduğu durumlarda Sultangazi Belediyesi toplu mülakatlar düzenleyerek işe giriş işlemlerini hızlandırıyor. Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, SULKAM'ın binlerce kişinin iş bulmasına katkı sağladığını belirtti.


Advertisement