İnanç ve Kültür Turizminin Vazgeçilmez Kenti: Şanlıurfa - Son Dakika
Kültür Sanat

İnanç ve Kültür Turizminin Vazgeçilmez Kenti: Şanlıurfa

"Peygamberler şehri" olarak nitelendirilen Şanlıurfa, doğal güzellikleriyle alternatif turizm merkezlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

26.04.2014 11:23  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Peygamberler şehri" olarak nitelendirilen Şanlıurfa, inanç turizminin yanı sıra kültürel değerleriyle de ön plana çıkıyor.

Güneydoğu'nun önemli kentlerinden Şanlıurfa, baharla birlikte ziyaretçi akınına uğruyor. Güneydoğu Anadolu Projesi ile her anlamda gelişme gösteren kent, turizm sektöründen de payına düşeni almaya çalışıyor. Bölgedeki çatışma ortamının yerini huzura bırakması, turizm hareketliliğini hızlandırdığı gözleniyor. Yurt içi ve dışından gelen ziyaretçiler, şehrin sahip olduğu güzellikleri görme imkanı buluyor. 

Kentte en fazla ilgiyi ise Hz. İbrahim'in doğduğu ve dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl Yerleşkesi görüyor. Urfa Kalesi'ne çıkan ziyaretçiler tarihi ve yeni yapıların iç içe olduğu kenti kuşbakışı seyrediyor. 

Kalenin eteğindeki doğal mağaralarda oluşturulan kafelerde mırra (acı kahve) ya da kendine has lezzetiyle menengiç kahvesini yudumlayarak yorgunluk atan turistler, daha sonra tarihi çarşı ve hanlarda adeta geçmişe yolculuk yapıyor.

Sıra geceleri

Geceyi kent merkezinde geçirmek isteyenler ise yöresel müziklerin sunulduğu ünlü sıra gecelerine katılıp, lahmacun, içli ve çiğ köfte gibi yöresel yemekleri tadıyor.

Türkiye'nin en geniş koleksiyonlarından birine sahip Şanlıurfa Müze Kompleksi, şehre 18 kilometre uzaklıktaki Göbeklitepe kazı alanı ile Hz. Eyyüp'ün çile çektiği makam olarak kabul edilen mekan da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Konik kubbeli evleri ve farklı mimarisiyle tarihi  Harran ilçesi turistlerin ilgisini çekiyor. Dünyanın ilk İslam Üniversitesi'nin kalıntılarının bulunduğu ilçede, rasathane ve Emeviler döneminden kalma Ulu Cami ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Harran'ın doğusunda Hz. Musa'nın yaşadığı rivayet edilen tarihi Soğmatar, "Hz. Musa Kuyusu" ve Şuayp Peygamber'in yaşadığı ifade edilen "Şuayp Şehri" ise inanç turizmi bakımından öne çıkıyor.

Mardin-Şanlıurfa karayolunda yolculuğa devam eden turistler, Viranşehir ilçesine gelmeden "Sabır Timsali" olarak nitelendirilen Eyyüp Peygamber'in makamını ziyaret ediyor.

Şanlıurfa'nın doğal güzellikleriyle öne çıkan Halfeti, Bozova ve Birecik ilçeleri iklimsel özellikleri ve mimari yapılarıyla dikkati çekiyor.

Birecik Barajı yapımı sırasında yerleşim yerlerinin bir kısmı sular altında kalan Halfeti ilçesi sahil beldelerini andırıyor. Aziz Nerses Kilisesi, Bar Şavma Manastırı ve İncil'in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale, Kaya Kilisesi'nin yer aldığı tarihi Savaşan köyüne tekne turları düzenleniyor.

Fırat Nehri kıyısında yer alan ve "Güneydoğu'nun incisi" olarak bilinen Birecik ilçesi ise Kelaynak kuşlarına ev sahipliği yapıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllardaki yatırımlar ve özellikle çözüm sürecinin kentin turizmine ciddi katkı sunduğunu söyledi.

Bölgedeki barış havasının kent turizmini olumlu yönde etkilediğini aktaran Aslan, "Şanlıurfa'yı geçen yıl 545 bin 512'si yerli olmak üzere 606 bin 12 kişi ziyaret etti. Ayrıca önceden yılın belirli dönemlerinde turizm hareketliliği gözlenirken şimdi bu neredeyse 8 aya çıkmaya başladı" dedi. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İnanç ve Kültür Turizminin Vazgeçilmez Kenti: Şanlıurfa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement