İnancın Işığında Geçmişten Geleceğe Köprü: Dersim İnanç Merkezleri Projesi" - Son Dakika
Yerel

İnancın Işığında Geçmişten Geleceğe Köprü: Dersim İnanç Merkezleri Projesi"

Tunceli Valisi Osman Kaymak: "Projeyle ilimizde bulunan bazı önemli, Alevilik inanç merkezlerinin altyapı problemlerinin giderilmesi ve değerli halkımızın ibadet ve ziyaret imkanlarının geliştirilmesi hedeflenmiştir" "Kişi kendini Alevi hissediyorsa biz de Alevi kültürünün yaşaması ve korunması için.

29.09.2014 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli Valisi Osman Kaymak, kentte hayata geçirilecek "İnancın Işığında Geçmişten Geleceğe Köprü: Dersim İnanç Merkezleri Projesi" kapsamında yöredeki Alevilik inanç merkezlerinin altyapı problemlerinin giderilmesinin, halkın ibadet ve ziyaret imkanlarının geliştirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Vali Kaymak, 2014 yılı kamu kesimine yönelik Mali Destek Programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansınca desteklenmesi uygun görülen 4 proje için bir otelde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Fırat Kalkınma Ajansının "Güçlü Ekonomi-Güçlü Altyapı" başlıklı mali destek programı kapsamında Tunceli'den 8 proje başvurusu yapıldığını, bunlardan "İnancın Işığında Geçmişten Geleceğe Köprü: Dersim İnanç Merkezleri", "Munzur Gözeleri Turizm Değeri ve Altyapı Varlığının Güçlendirilmesi", "Güçlü Altyapı Üreten OSB" ve "Hozat Soğuk Hava Deposu" projelerinin kabul edilerek 1 milyon 800 bin lira destek almaya hak kazandığını bildirdi.

"İnancın Işığında Geçmişten Geleceğe Köprü: Dersim İnanç Merkezleri Projesi" hakkında bilgi veren Kaymak, "Projeyle ilimizde bulunan bazı önemli, Alevilik inanç merkezlerinin altyapı problemlerinin giderilmesi ve değerli halkımızın ibadet ve ziyaret imkanlarının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda, ajansımız (Fırat Kalkınma Ajansı) Tunceli Yatırım Destek Ofisi ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından saha ziyaretleri gerçekleştirilip dernek başkanları ve ocak dedeleriyle yüz yüze görüşmeler yapılıp ihtiyaçlar yerinde tespit edilmiştir" diye konuştu.

Projenin bütçesinin 650 bin Türk lirası olduğunu belirten Kaymak, Pülümür'deki Seyyid Büklü Dede ve Büyük Çeşme Türbesi, Mazgirt'teki Baba Mansur Ocağı ve Pir Ali Ziyareti, Pertek'teki Sultan Baba Türbesi, Nazımiye'deki Kureyş Baba Ocağı ve Düzgün Baba Ziyareti, Hozat'taki Derviş Cemal Ocağı ve Sarı Saltuk Ocağı'nın proje kapsamındaki çalışmalara dahil edildiğini söyledi.

Kaymak, Tunceli'de Alevilik inanç merkezlerine yapılacak yatırımların devletin bakış açısını göstermesi açısından önemli olduğunu ifade ederek, "Genelde bugüne kadar hep şöyle bir algı vardı; 'Efendim devlet burada asimilasyon yapıyor.' Biz hukuk devletiyiz. Demokratik hukuk devleti, her vatandaşının inancını yaşama hakkını sağlamak durumundadır. Kişi kendini Alevi hissediyorsa biz de Alevi kültürünün yaşaması ve korunması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.

Sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlara çağrıda bulunan Kaymak, şunları söyledi:

"Bakın biz bu binaları yapacağız ama binalar ibadet yapmıyor. Bugün cemevleri boş. İnanç yerlerimize gidiliyor ama oralara da gençlerimiz gitmiyor. Özellikle Alevi ileri gelenlerinden şunu talep ediyorum; Lütfen Alevi kültürünün, inancının yaşaması için gayret sarf etsinler. Bölgemizde maalesef genel olarak gördüğüm, biz devlet olarak bunu istiyoruz. Ben maddi harcama yapacağım ama o cemevleri boşsa, insanlar cemevlerine gelmiyorsa, o ziyaret yerlerine gidilmiyorsa, kültürümüz gençlerimize aktarılamıyorsa bir sorun var. Onun için de hepimize görev düşüyor. Bugüne kadar 'asimile ediyor' diye söylenen devlet, bakın her türlü kapıyı açıyor. Cemevlerini yapıyoruz, inanç yerlerinin bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz ama gençlerimiz hala Alevilik nedir bilmiyorsa, Hazreti Ali'yi bilmiyorsa, Pir Sultan Abdal'ı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi bilmiyorsa burada bir sorun var, gelin buna çalışalım. Gerçekte Türkiye'de Alevilik merkezi Tunceli. Ben burada Aleviliğin çok daha iyi yaşandığını zannediyordum. Burada 3 aydır Tunceli Valisiyim, gördüğüm kadarıyla cemevleri boş, cem yapılmıyor."

"Munzur bölgesi huzur bölgesi olsun"

Yapılacak çalışmalarla inanç merkezi, ziyaret ve ocakların eksiklerinin giderileceğini belirten Kaymak, "Bu eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz ama ben inanıyorum ki Alevilik'teki o İslam'ı samimi yaşama, aşkla yaşama inancının, gençlere bu sevginin, saygının verilmesi halinde bölgemiz gerçekten de tam bir huzur bölgesi olacak. Ben Munzur bölgesi huzur bölgesi olsun diye dua ediyorum. İnşallah gelecek günlerde daha huzurlu oluruz. Tek hedefimiz, Tunceli'yi yarınlara daha iyi nasıl taşırız, daha huzurlu, insanları mutlu, her yönüyle kalkınmış bir il nasıl olur, onun gayreti içerisindeyiz. Bu çalışmalar da onun semeresi. Bu çalışmaların ilimize başarı getirmesini, iyi sonuçlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.

Kaymak, Tunceli'nin daha çok yatırım alabilmesi için huzur ortamına ihtiyaç duyduğunu, herkesin bu sürece destek vermesi gerektiğini söyledi.

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen, 770 bin lira bütçeli "Munzur Gözelerinin Turizm Değeri ve Altyapı Varlığının Güçlendirilmesi Projesi"nin son derece önemli bir çalışma olacağını vurgulayan Kaymak, "Takdir edileceği üzere, ilimiz için değil, ülkemiz için de en önemli bir doğal miras olan Munzur Çayı'nın doğduğu kutsal mekan, gözler mevkinde gerçekleştirilecek çalışmaların ilimiz kültür hazinesine katkısı büyük olacaktır. Ahşap kamelyalar, çocuk oyun grupları, peyzaj çalışmaları, mesire alanlarının oluşturulması, kurban kesim yerleri, yürüyüş yolları, engelli giriş parkuru, satış stantları gibi birçok çalışmayı içeren bir yatırımla Munzur gözeleri ilimize yakışır bir altyapıya kavuşturulacaktır" ifadelerini kullandı.

Vali Kaymak, konuşmaların ardından, Fırat Kalkınma Ajansınca kabul edilen projeleri imzalayarak, hayırlı olsun temennisinde bulundu. - Tunceli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İnancın Işığında Geçmişten Geleceğe Köprü: Dersim İnanç Merkezleri Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement