İnce CHP Genel Başkanlığı'na Aday - Son Dakika
Politika

İnce CHP Genel Başkanlığı'na Aday

İnce CHP Genel Başkanlığı\'na Aday

Muharrem İnce: "Grup Başkanvekilliği görevimden istifa ettim. Kurultayda Genel Başkanlığa aday olacağım" "Kurultay tarihinin kısa zamana sığdırılmasını, baskın kurultay yapılmasını, seyircisiz salon tutulmasını anlıyorum, bu korkuları hissediyorum" "Partide demokrasi vadeden Kılıçdaroğlu gitti, yerine.

18.08.2014 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP Grup Başkanvekilliği görevinden istifa ettiğini ve parti kurultayında Genel Başkanlığa aday olacağını açıkladı.

İnce, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin son yıllarda ağır tahribat yaşadığını ve yaralarının sarılması gerektiğini söyledi.

İktidarın devletleştiğini ve normalleşmeye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren İnce, Türkiye'nin bunun için CHP'ye ihtiyacı olduğunu savundu. İnce, katılımcı, açık, hesap veren yönetim anlayışının esas olması gerektiğini ifade ederek, "Gezi ruhu ve gençliğinin dinamizmini partiye, ülkeye yansıtmak zorundayız. Çevre yağmasına son vermek zorundayız" dedi.

CHP'nin mevcut yönetiminin ülkenin sorunlarına çözümü olmadığını öne süren İnce, şunları söyledi:

"CHP, bu noktada çözüm olmaktan, halka umut olmaktan uzaktır. Bugün itibariyle, yasal zorunluluk olmamasına rağmen Grup Başkanvekilliği görevimden istifa ettim. Az önce dilekçemi gönderdim, Sayın Genel Başkan'ı da aradım, dilekçemi gönderdiğimi söyledim. Kendisi burada olsa makamına giderdim ama İstanbul'da olduğu için kendisine önce bilgi verdim. Görevimi bırakmış bulunuyorum. Ne için bıraktığımı biliyorsunuz. Kurultayda Genel Başkanlığa aday olacağım. Ayrıntılı açıklamayı, ileride partimde yapacağım.

Kurultay tarihinin kısa zamana sığdırılmasını, baskın kurultay yapılmasını, CHP geleneklerinde olmayan 15 günde kurultay, seyircisiz salon tutulmasını anlıyorum, bu korkuları hissediyorum. Zaten onun için adayım. Milletten kaçarak, sinema salonu gibi salonda kurultay yapılmasını anlıyorum. CHP kurultayları partililere ve halkına kapatılmış yapı değildir."

İnce, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerini, belediye başkanlarını, MYK üyelerini ve Cumhurbaşkanı adayını tek başına belirlediğini anlatarak, "Şimdi de blok liste geleceğini duyuyorum. Tüzüğümüzde çarşaf liste esastır, teklifle bloka dönüşebilir. Blok listeyi çok özlediklerini, demokrasi diye söz edenlerin, blok listeye sarılarak Parti Meclisi üyelerini de belirlemek istediklerini hayretle izliyorum. Partide demokrasi vadeden Sayın Kılıçdaroğlu gitti, yerine her şeyi tek başına belirleyen yapı geldi" diye konuştu.

Milletvekili adaylarının belirlenmesinde yüzde 15'lik genel merkez kontenjanının artırılmak istendiğinin yüksek sesle konuşulduğunu belirten İnce, "Ben partinin evlatlarını, parti emekçilerini korumak istiyorum. Eğer bu değişiklikler olursa, bu yapı giderse partinin evlatlarına yazık olur. Bu değişiklikler, örgüt emekçilerini ve partinin evlatlarını bir kaşık suda boğacaktır" dedi.

İnce, Genel Başkan seçilmesi halinde ilk işinin tüzüğü değiştirmek olacağını vurgulayarak, milletvekili adaylarının belirlenmesinde yüzde 15'lik merkez yoklaması kontenjanını değil, Siyasi Partiler Yasası'ndaki yüzde 5'lik kontenjanı uygulayacağını söyledi.

Parti içi bütün seçimlerin, üyelerle ve hakim gözetiminde yapılacağını ifade eden ince, "Bütün adaylar üye bazında belirleneceği için partili sandığa tıpış tıpış değil, koşa koşa gidecek" diye konuştu.

Tüzüğe, "Seçildikten sonraki ilk iki seçimde partiyi birinci yapamayan Genel Başkan, istifa etmiş sayılır" hükmü koyacağını kaydeden İnce, şöyle devam etti:

"O koltuğa yapışıp kalmak yok. Tayyip Erdoğan meydan okuyor, 'birinci olamazsam istifa ederim, sen de eder misin' diyor. 'Ben de ederim' diyecek genel başkanımız. İnsanlar kararlılığınızı görsün. Eziliyorsunuz zaten onu dediğinde. AKP'ye partinin tüzüğü meydan okuyacak, Muharrem İnce değil. Bu meydanı okumadan, CHP iktidar olamaz. Partinin 1 milyon üyesinin vicdanlarına soruyorum; 2015'te CHP'nin iktidar olacağına inanıyorsanız, yüreğiniz, vicdanınız, aklınız öyle söylüyorsa söyleyecek bir şeyim yok. Buna inanıyorsanız mevcut yapıya destek verin. Demiyorsanız, gelin bir iddianın, umudun peşine düşün. Büyük yürüyüşe birlikte çıkalım."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan İnce, kurultayda Genel Başkanlığı kazanacağına inandığını söyledi. İnsanların umutsuz olduğunu savunan İnce, parti teşkilatının yönetime desteğinin olağan olduğunu, ancak aslolanın vicdanlar olduğunu ifade etti.

Seçimi kazanamasa da CHP'li olduğunu dile getiren İnce, "15 yaşında da CHP'deyim, şimdi de. Devam..." dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Genel Başkanlığa aday olması halinde şansının azalıp azalmayacağının sorulması üzerine İnce, "Hayır. Başarılar dilerim kendisine. Ben yola çıkmışım. Benim geri adımım yok artık" diye konuştu.

İnce, CHP milletvekillerinden ne oranda destek beklediği, eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav ile görüşüp görüşmediği sorusunu yanıtlarken, bütün CHP milletvekillerinin desteğini almak istediğini söyledi.

Herkese kucak açtığını dile getiren İnce, herkesle ittifak yapmayı arzuladığını kaydetti ve "Ben bu partiyi umut, iktidar yapmak istiyorum. Yapamazsam giderim" diye konuştu.

Milletin karşısına yürekli çıkacaklarını vurgulayan İnce, "4 sene önce demokratik söylemlerle gelip bugün partiyi diktatörlüğe getireceksiniz. O zaman Tayyip Erdoğan'a niye diktatör diyorsunuz?" dedi.

Başka bir soru üzerine kurultayın "baskın" olduğunu tekrarlayan İnce, "Milletin bunu bilmesini istiyorum. Önemli değil, bahane üretmiyorum. Partinin gelenekleri böyle değil. 15-20 bin kişinin olduğu salon düşünün, Genel Başkan adaylarının konuştuğunu düşünün, daha etkili olmaz mı? 40-45 gün adayların projelerini tanıtma süresi olsa daha güzel olmaz mı? Sinema salonunda kurultayın kimin için yapıldığını biliyorsunuz" ifadesini kullandı.

Muharrem İnce, CHP'de bir ittifak ile Kılıçdaroğlu ve kendisinin dışında bir aday ortaya çıkması halinde adaylıktan vazgeçmeyeceğinin altını çizdi. "Ben adayım. Kimsenin adamı değilim, bir planın parçası değilim" diyen İnce, makam ve mevki değil, CHP'yi iktidar yapma iddiasında olduğunu belirtti. İnce, "1 milyon üyeyle Genel Başkanlık seçimi yapalım yüzde 80 oy alırım. Aynı sorumluluğu kurultay delegelerimizin de göstereceğine inanıyorum" diye konuştu.

"Partinizin evlatlarının korunmasını gerektiren gelişmeler mi olacak?" sorusunu, "Aynen öyle. Önseçim yok edilirse, bu genel başkanın İhsanoğlunu aday yapmasına benzer. Partinin dışından örgüt emekçilerinin olmadığı yapı doğurur bu. Partinin evlatlarına yazık olur" diye yanıtladı.

Muharrem İnce, telefon görüşmelerinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun kendisine bir telkini olup olmadığının soruna ise, "Bugün itibariyle istifa ettiğimi söyledim. Teşekkür etti, 'görüşeceğiz' dedi. Nazik bir konuşma oldu" cevabını verdi.

"Partinin diktatörleşeceğini mi düşünüyorsunuz" sorusu üzerine İnce, "Bunlar gerçekleşirse düşünmüyorum, öyle olacak. Fısıltı şeklinde dolaşanlar, 'tüzükte şunlar değişecek', bunlar doğruysa vay CHP'nin haline" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İnce CHP Genel Başkanlığı'na Aday - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırkağaç'ta partililerle buluştu
    22:19 BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırkağaç'ta partililerle buluştu

    BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırkağaç ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında partililerle bir araya geldi. Destici, BBP Kırkağaç Belediye Başkan adayı Aynur Akkoyun'un iftar programına katılarak destek istedi. Destici, Akkoyun'un seçilmesi halinde ilçeye yeniden geleceğini ve halkın taleplerine kulak vereceklerini belirtti.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu
    22:10 Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında sert açıklamalarda bulundu. Akşener, Yavaş'ın CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi.

  • Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü
    22:09 Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü

    Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 24 Mart'taki cumhurbaşkanı seçiminin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü. Görüşmede, devir teslim törenine ilişkin detaylar ve Senegal gündemini meşgul eden konular ele alındı. Faye, seçimde oyların yüzde 54,2'sini alarak Senegal'in ve Afrika'nın seçilmiş en genç cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca Faye, Senegal'de ilk turda seçilen ilk muhalif cumhurbaşkanı adayı olarak da tarihe geçti.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür
    22:07 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP teşkilatının iftar programında yaptığı konuşmada, milletin muhakeme yaparak oy kullandığını ve projeleri olanlara yetki verdiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki İsrail terörünü kınadı ve enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi hedefini paylaştı.

  • TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Türkiye olarak birlik içinde ayakta durmak zorundayız
    22:07 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Türkiye olarak birlik içinde ayakta durmak zorundayız

    TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye olarak bu coğrafyada güçlü bir şekilde ayakta durmak zorundayız.

  • Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kilyos Tüneli'nde incelemelerde bulundu
    22:07 Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kilyos Tüneli'nde incelemelerde bulundu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kilyos Tüneli şantiyesinde incelemelerde bulundu. Uraloğlu, projenin 2026 yılının sonuna doğru tamamlanarak hizmete açılacağını ve Sarıyer-Kilyos Tüneli ile vatandaşların Avrupa Yakasını neredeyse bir boydan bir boya geçebileceğini belirtti. Ayrıca, Bakan Uraloğlu, İstanbul'da yapılan büyük projelerin trafiğe önemli ölçüde nefes aldırdığını ve bu projelerin ne kadar kıymetli olduğunu vurguladı.

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok
    22:04 Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok

    Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayının Turgut Altınok olduğunu açıkladı. Yıldırım, seçimlerin Türkiye'nin istikbali için hayati önemde olduğunu vurguladı ve Türk ve Türkiye düşmanlarının belediyelere sızma girişimlerine dikkat çekti.

  • Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi
    21:57 Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi

    Eğil Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen iftar programına birçok vatandaş katıldı. Programda, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de yer aldı. İftar programı dualarla sona erdi.

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.


Advertisement