İnci Kefalinin Zorlu Yolculuğu Su Altında Görüntülendi - Son Dakika
Güncel

İnci Kefalinin Zorlu Yolculuğu Su Altında Görüntülendi

Van'da inci kefallerinin, üreme dönemlerinde tuzlu ve sodalı gölden tatlı sulara yaptığı göç, su altı kamerasıyla kayıt altına alındı.

06.06.2016 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da inci kefallerinin, üreme dönemlerinde tuzlu ve sodalı gölden tatlı sulara yaptığı göç, su altı kamerasıyla kayıt altına alındı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ve Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, inci kefalinin üreme döneminde gerçekleştirdiği zorlu yolculuğu kaydetmek ve bununla ilgili yeni bilgiler elde etmek amacıyla su altında çekimler yaptı.

Balık göçünün yoğun yaşandığı Erciş ilçesindeki Deliçay ve Muradiye ilçesindeki Balık Bendi'nde çalışma yapan Sarı ve Ceylan, inci kefalinin göçünü görüntüledi.

Sarı, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, halk arasında 'Van Gölü'nde yaşam yok, canlı yok' gibi yanlış bilgiler olduğunu belirterek, gölde yaşam olduğuna en iyi kanıtın inci kefali olduğunu söyledi.

Van Gölü'nde yaşayan endemik inci kefalinin yaşam döngüsünü kayıt altına aldıklarını ifade eden Sarı, "Van Gölü'nde yaşam var, burada inci kefali yaşar. İnci kefalinin beslendiği 103 fitoplankton, 36 tane de zooplankton vardır. Bunlar hayvansal ve bitkisel planktonlardır. İnci kefali de bunlardan beslenir. Van Gölü'nde yaşayan endemik inci kefalinin yaşam döngüsündeki tüm aşamalarını görüntülemeyi hedefledik. Bunu da çok şükür gerçekleştirdik." diye konuştu.

"İnci kefalinin yumurtlama alanlarını belirledik"

Çalışmalar kapsamında inci kefalinin yumurtlama alanına kadar olan yolculuğunu takip ettiklerini dile getiren Sarı, şöyle dedi:

"Doğal yaşam döngüsü içerisinde inci kefalinin düşmanlarıyla ilişkisini de görüntülemiş olduk. İnci kefali doğal yaşam döngüsü içerisinde düşmanlarıyla mücadele etmeye alışkın. İnci kefalini hasretle bekleyen yılan, kurbağa, kaplumbağalara ve martılara bu balık, alışkındır. Ama kaçak avcılara alışkın değil. İnci kefalinin yumurtlama alanlarını belirledik. Döllenmiş bir yumurtadan embriyonun nasıl geliştiğini ve döllenmiş yumurtanın doğal habitatlarının nerelerde yer aldığını görüntüledik. Ekolojik turizm anlamında inci kefalinin belirlediğimiz yaşam döngüsünü görsel hale getirerek buralarda eğitim alanları oluşturmamız gerekiyor."

Çalışmaların kentin tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Ceylan da "İnci kefalinin yaşam öyküsü, nereden başladığı ve nerede bittiği, akarsuların onların hayatlarındaki önemi, bıraktıkları yumurtanın dibe çöküp yapışması ve göldeki kirliği görüntüledik. Özellikle buradaki deniz kirliliğini önlememiz lazım. Bütün atıklar göle akıtılıyor. Bu durum inci kefali için büyük tehlikedir." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İnci Kefalinin Zorlu Yolculuğu Su Altında Görüntülendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.


Advertisement