İncir Festivalle Tanıtıldı - Son Dakika
Yerel

İncir Festivalle Tanıtıldı

İncir Festivalle Tanıtıldı

Ege Bölgesinin yaş incir deposu olarak bilinen Buharkent'te bu yıl dokuzuncusu düzenlenen taze incir festivali renkli görüntülere sahne oldu.

15.08.2013 16:54  Güncelleme: 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Bölgesinin yaş incir deposu olarak bilinen Buharkent'te bu yıl dokuzuncusu düzenlenen taze incir festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Hafta sonunda Mehter eşliğinde kortej yürüyüşü ile başlayan festivalde düzenlenen çeşitli etkinlik ve yarışmaların ardından gece bölümlerinde ise ses sanatçıları Kolpa, Jale Parıltı, Ahmet Şafak ve Lara'nın konuk olduğu ücretsiz halk konserlerini ise yaklaşık 6 bin kişi izledi. 2 gün süren festival boyunca gelen konuklara taze incir ikramında bulunan Buharkent Belediyesi, inciri de her yönüyle tanıttı.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak başta olmak üzere Buharkent Kaymakamı Cemil Öztürk, Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, MHP Aydın İl Başkanı Fevzi Köse, MHP eski Aydın Milletvekili Recep Taner, il genel ve belediye meclisi üyeleri ile birlikte çok sayıda davetlinin katıldığı 9. Taze İncir Festivalinde açılış konuşması yapan Buharkent Belediye Başkanı Yusuf Vural, festivalin ilçenin ve taze incirin tanıtılmasında büyük rol oynadığını söyledi. Vural, taze incir üretiminde 285 bin tonla Türkiye'nin dünya ikincisi olduğunu, 40 ambar olarak bilinen Aydın'ın da taze incir üretiminde yüzde 65'lik oranla Türkiye birincisi olduğunu söyledi. Vural, "Aydın'da en fazla taze incir üreten yer olan ilçemiz incir üretimini teşvik etmek, iyi tarım uygulamaları ile kaliteyi artırmak, istihdam ve katma değer sağlamanın yanı sıra coğrafi işaretli olan taze inciri daha iyi tanıtmak için festivaller düzenliyoruz" dedi.

AYDIN, TAZE İNCİR ÜRETİMİNDE BİRİNCİ SIRADA

Başkan Vural, "Akdeniz kıyılarının meyvesi olan incir ülkemizde kaliteli taze ve kurutmalık olarak Büyük ve Küçük Menderes havzaları arasında kalan Aydın dağlarının vadilerinde üretilmektedir. Ülkemiz ürettiği 285 bin ton taze incir ile dünyada 2. sırada yer almaktadır. Aydın ilimizde TUİK 2012 istatistik verilerine göre ülkemiz incir üretiminde yüzde 65'lik oranla Türkiye'de 1. sırada bulunmaktadır. İlimizde üretilen incirin büyük bir kısmı kurutmalık incire ayrılmakla beraber 40-45 bin tonluk miktarı ile taze incir pazarının birinciliğini elde tutmaktadır. Buharkent'teki tarım arazilerinin yüzde 25'inde incir yer almaktadır. Dolayısıyla arazinin dörtte biri incir üretimine ayrılmış durumdaki ilçemiz Buharkent taze incir pazarının merkezi durumundadır. Bu nedenle belediye olarak bizler, Türkiye üretiminde önemli bir yere sahip olan inciri daha geniş bir portföy içerisinde tanıtmak, ilimiz için önemli olan incir yetiştiriciliğine teşvik etmek ve desteklemek, ilimizde üretilen taze ve kuru incirin iyi tarım uygulamalarıyla kalitesini artırarak, ülke çapında tanınırlığını ve tüketimini artırmak, Aydın ilinde yetiştirilen taze ve kurutmalık incirle katma değer yaratarak istihdam alanlarının oluşturulmasını sağlamak amacıyla her yıl festivaller düzenlemekteyiz" diye konuştu.

"MARKAMIZA ZARAR GELMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Son yıllarda bazı çiftçilerin kendi çıkarları için, fazla parayı tercih ederek, diğer incir üreticilerine ve Buharkent'e zarar verdiğini ifade eden Vural, "Bazı art niyetli üreticiler İncirlere erken olgunlaştırıcı ilaçlar atarak fahiş fiyatlara satma çabası içerisine girmişlerdir. Zaten en erken olgunlaşıp turfanda malı piyasaya süren, Pazar dayanıklılığı olan, marka olmuş Buharkent incirimize erken olgunlaştırıcı ilaç kullanımına ihtiyaç yoktur. Aksi taktirde İnternette, yazılı ve görsel basında "Buharkent incirine kara leke" başlıklı haberler devam ettikçe, ilaçlama sonucu Pazar dayanaklığı kalmayan incirin kalitesi bozuldukça, ayağımıza gelen tüccarları kaçırırız. Yani bir çuval inciri berbat etmekle kalmaz, tüm incirimizi ve incir üreticilerimizin emeğini de berbat ederek, vatandaşımızın rızkına zarar veririz. Hiç kimsenin bu yapılan emekleri boşa götürmeye, üreticilerimizi mağdur etmeye hakkı yoktur. Kendi ayağına kurşun sıkan vatandaşlarımı buradan uyarıyorum" dedi.

Festivalin vazgeçilme yarışmalarının en başında gelen Taze incir yetiştiriciliği yarışmasında ise birinciliği Ahmet Oduncu isimli Buharkentli incir üreticisi aldı. Festivalin gece bölümlerinde ise ses sanatçıları Kolpa, Jale Parıltı, Ahmet Şafak ve Lara'nın konuk olduğu ücretsiz halk konserlerini yaklaşık 6 bin kişi izledi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İncir Festivalle Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement