İncirliova'da Yerel Tohum Takas Şenliği - Son Dakika
Güncel

İncirliova'da Yerel Tohum Takas Şenliği

AYDIN'ın İncirliova Belediyesi kentte ilk kez, yerel tohum takas şenliği düzenledi.

25.03.2017 17:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYDIN'ın İncirliova Belediyesi kentte ilk kez, yerel tohum takas şenliği düzenledi. Şenlikte üreticiler yerel tohumları birbiriyle takas ederken, etkinliğin geleneksel hale getirileceği belirtildi.İncirliova Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen yerel tohum takas şenliği, Park İncirliova'da yapıldı. KKTC'nin Büyükkonuk İlçe Belediye Başkanı Ahmet Senneroğlu ve meclis üyelerinin yanı sıra şenliğe; farklı il ve ilçelerden 15 kent konseyi katıldı. İncirliova'dan ise 38 yerel üretici stant açarak ürünlerini gelen misafirlere tanıttı.

"GELENEKSEL HALE GELECEK"

İncirliova'nın MHP'li Belediye Başkanı Gürşat Kale, ilk kez yaptıkları şenliğin geleneksel hale getirileceğini ifade ederek, "Yerel tohumların artık daha iyi sahiplenilmesi gerekiyor. Biz buna dikkat çekmek için bugün burada bunu gerçekleştiriyoruz. Buradaki hassasiyeti paylaşmak üzere buradayız. Yerli tohumlarımızın daha çok değer kazanması ve kullanılması için çaba harcıyoruz. Yerel tohumları daha fazla kullanarak dosta düşmana karşı ayaklarımızın üstünde durmaya çalışacağız. Biz de buna farkındalık yaratmak için bu şenliği gerçekleştirdik. İncirliova belediyesi olarak Türkiye'deki birçok kişiyi buraya davet ettik. Bizden daha tecrübeli olan ve eko tarım konusunda ciddi yol kat eden Büyükkonuk Belediye Başkanını da davet ettik. Bizi kırmayarak buraya geldi bize renk kattı. Onların da bu konuda bilgi ve tecrübelerinden fayda sağladık. Bundan sonraki yılarda bu takas şenliğini geleneksel hale getireceğiz" dedi.

Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Senneroğlu ise, "KKTC'de yaklaşık 10 yıldır bu konulara ağırlık vermeye başladık. Yerel tohumların kimyasallarla değiştirilmeden soframıza gelmiş olmasıdır. İlk defa olacak bu etkinliğin geleneksel hale geleceğine inanıyorum. İncirliova'nın bugün yapmış olduğu muhteşem etkinlik birçok ülke vatandaşının buraya akın etmesini sağlayacak. Artık kanser olmayan bir ev yok maalesef. Bununla bütün evlere ses vererek insanların sağlıklı olmasını sağlamak istiyoruz. Büyükkonuk Belediyesi olarak İncirliova Belediyesi'nin tüm etkinliklerine destek olmaya çalışacağız" diye konuştu.

İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, "Atalarımız tarafından eskiden ektiğimiz tohumları alır, yeniden dikerdik. Maalesef ektiğimiz tohumlar şimdi fide olmadı. Başka bir ülkeye bağımlı kalmış durumdayız. Arkadaşlarımız yerli tohumu kazanmak için çalışıyorlar. Bizler de ziraat odası olarak destek vererek çiftçimize anlatacağız" dedi.

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi sunuldu. Daha sonra yerel ürünlerin sergilendiği stantlarda tohum takası yapılırken, misafirlere keşkek ikram edildi. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İncirliova'da Yerel Tohum Takas Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement