İndependent: Abd, Türkiye'yi Sınırı Kapatmaya İknaya Çalışıyor Ama Başardığı Tek Şey… - Son Dakika
Dünya

İndependent: Abd, Türkiye'yi Sınırı Kapatmaya İknaya Çalışıyor Ama Başardığı Tek Şey…

Obama Yönetiminin IŞİD ile mücadelesi, dünya medyasını yoğun biçimde meşgul ediyor.

10.09.2014 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Obama Yönetiminin IŞİD ile mücadelesi, dünya medyasını yoğun biçimde meşgul ediyor. İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu uzmanı yazarı Patrick Cockburn'un imzasını taşıyan haber analizinde AB ve ABD tarafından "terör örgütü" olarak nitelenen PKK'nın "Suriye ve Irak'ta en etkin savaşçılar arasında olduğu" gösteriliyor. Cockburn, isyancılara katılan 12 bin yabancının çoğunun IŞİD'in saflarına geçtiğini belirtirken, "ABD şimdi can havli ile Türkiye'yi sınırı daha etkili bir şekilde kapatmaya ikna etmeye çalışıyor. Ancak şu ana kadar başardığı tek şey, yerel rehberlerin sınır geçişlerinde aldıkları ücreti 10 dolardan 25 dolara çıkarmaları oldu" gibi yorumları yapıyor.

Patrick Cockburn, yazısında IŞİD'le mücadele peşinde Obama'nın, vahşi iç savaşlara dahil olduğunu ve karmaşık mezhep ve etnik sorunlar içinde taraflar seçerek riskler aldığını vurguluyor. BBCTürkçe tarafından yansıtılan yazıya eşlik eden haritada ise Suriye ve Irak'ta savaşan gruplar, "PKK, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Demokratik Birlik Partisi (PYD), İslam Devleti, İslam Ordusu, Nusra Cephesi, Özgür Suriye Ordusu, Suriye ordusu, Irak ordusu, Bedir Tugayları" olarak sıralanıyor.

Bu arada, PKK'nın Türkiye'deki saldırıları yüzünden AB ve ABD tarafından "terör örgütü" olarak görüldüğü ancak mensuplarının Suriye ve Irak'taki en etkin savaşçılar arasında olduğu da belirtiliyor.

Cockbur'un, "ABD'nin IŞİD'le mücadele kapsamında istemeden de olsa Irak ve Suriye'deki iç savaşlara angaje olduğu" tespitiyle başladığı yazısına göre " Washington, Irak'ta Haydar El Abadi'nin başbakanlığında daha kapsayıcı bir hükümetin kurulmasından" memnun.

Ancak Sünnilerin mezhep dayanışması nedeniyle IŞİD'i Irak'ta yenmenin daha zor olacağını düşünen Cockburn yine Irak nüfusu sadece yüzde 20'si Sünni iken bu oranın Suriye2de ise en az yüzde 60'ı bulduğuna işaret ediyor.

Cockburn de IŞİD güçlerinin hızla ilerledikleri Suriye'nin yüzde 35'ini kontrol ettiklerini, savaştan önce ülkenin en büyük kenti olan Halep'ten sadece 30 mil (yaklaşık 48 kilometre) uzakta olduklarını belirttiği yazısında, "ABD ve müttefikleri büyük bir ikilemle yüz yüze. Üstelik bunun nedeni de yine büyük oranda, izledikleri politikalar. 2011'den bu yana Washington'un politikası Beşar Esad'ı değiştirmek üzerine kuruluydu. Ancak Esad karşıtları arasında artık baskın güç, IŞİD" diyor. Yazıda şu görüşleri de dile getiriliyor:

-ABD VE TÜRKİYE GİBİ SÜNNİ MÜTTEFİKLERİ, "PRATİKTE IŞİD'E YARDIMCI OLDULAR"-

"ABD ve bölgede Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Türkiye liderliğindeki Sünni müttefikleri Esad'ı zayıflatmayı amaçladılar ama pratikte IŞİD'e yardımcı oldular. Ankara 560 mil (yaklaşık 900 kilometre) uzunluğundaki Türkiye-Suriye sınırını cihatçılara açtı, 12 bin yabancı isyancılara katıldı, bunların çoğu IŞİD'in saflarına geçti. ABD şimdi can havli ile Türkiye'yi sınırı daha etkili bir şekilde kapatmaya ikna etmeye çalışıyor. Ancak şu ana kadar başardığı tek şey, yerel rehberlerin sınır geçişlerinde aldıkları ücreti 10 dolardan 25 dolara çıkarmaları oldu."

Bu arada, Cokburn, Suriye'de IŞİD'e muhalif en önemli güçler de cihatçı olduğundan, ABD'nin son dönemde Özgür Suriye Ordusu'nun yönetimin üstlendiğini ve bu muhalif grubun Türkiye'deki liderlerini "by-pass ettiğini" de söylüyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya İndependent: Abd, Türkiye'yi Sınırı Kapatmaya İknaya Çalışıyor Ama Başardığı Tek Şey… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement