İnebolu Limanı'na 209 Milyon TL'lik Yatırım Yapılacak - Son Dakika
Ekonomi

İnebolu Limanı'na 209 Milyon TL'lik Yatırım Yapılacak

İnebolu Limanı\'na 209 Milyon TL\'lik Yatırım Yapılacak

AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, İnebolu Limanı’nın özelleştirilmesinin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından onaylandığını belirterek, ilk etapta İnebolu Limanı’na 209 milyon TL’lik dev yatırımın yapılacağını söyledi.

18.03.2016 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, İnebolu Limanı'nın özelleştirilmesinin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından onaylandığını belirterek, ilk etapta İnebolu Limanı'na 209 milyon TL'lik dev yatırımın yapılacağını söyledi.

İnebolu Limanı'nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 30 Kasım 2015 tarihinde yapılan ihale sonuçlandı. AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, nihai görüşmeleri tamamlanan ve en yüksek teklifi 76 milyon TL ile Cengiz İnşaat'a bağlı Eti Bakır'ın verdiği İnebolu Limanı'nın özelleştirme ihalesinin, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 14 Mart 2016 tarih ve 2016/31 sayılı onayının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından da imzalanarak kesinleştiğini belirtti.

Başbakan Davutoğlu'nun imzalamasıyla birlikte 49 yıllığına İnebolu Limanı'nın işletme hakkını ve Hopa Termik Santrali'nin varlıklarını alan Eti Bakır A.Ş., İstanbul Ortaköy ve Göktürk'deki iki arsa ile Mardin'deki bin dönümü bulan arazilerin de sahibi oldu. İhale şartnamesinin Kastamonu'nun beklentilerini karşılaması için Kastamonu milletvekilleri olarak bir süredir yaptıkları çalışmaları değerlendiren AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, Özelleştirme İdaresi Başkanı ve Eti Bakır A.Ş. yönetim kurulu üyeleriyle de görüştüklerini ifade ederek, "Bunların sözlü teyitlerini de almıştık. Sayın Başbakan'a zaten imzalanması konusunda bir tereddüt olmadığına dair bilgi notu gönderdik" dedi.

"İKİ AŞAMALI YATIRIM OLACAK"

Milletvekili Demir, limanla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın İnebolu Limanı için hazırladığı sözleşmeye göre, İnebolu Limanı'nda yatırım projeksiyonunda 2021 yılına kadar öngörülen toplam yatırım tutarının 209,27 milyon TL olarak hesaplandığını söyledi.

Eti Bakır'ın, ilk aşamada yapacağı işler için 76,2 milyon TL harcayacağını anlatan Demir, "2016-2017 yılları içinde yapılacak 76,2 milyon TL'lik yatırım kapsamında ana mendirekteki mevcut rıhtım önünde ve yanlarında kazıklı rıhtım, iki rıhtım arasının doldurulması, Ro-Ro gemileri için kapat atma rampası, yeni kazıklı rıhtımlar gerisinde saha betonlama çalışmaları, balıkçı rıhtımları önünde yapılacak dolgu ile oluşturulacak liman sahası, dalgakıran koruma tabakasının oluşturulan blok ve taşların yeniden tanzimi gibi çalışmalar gerçekleştirilecek" diye konuştu.

"YATIRIMLAR 2021'DE TAMAMLANACAK"

İhalenin ikinci aşamasında da, mevcut bin 240 metre uzunluğundaki mendireğin 330 metre uzatılması, tali dalgakıran, 250 ve 200 metrelik kazıklı rıhtımlar, kazıklı rıhtım gerisinde dolgu alanının yapılacağını aktaran Demir, "İkinci aşamada 2020-2021 yıllarında yapılması öngörülen işlerin toplam maliyeti ise 133,07 milyon TL olarak hesaplandı. Eti Bakır, limanda iki aşamada gerçekleştireceği yatırımlar için 209 milyon 270 bin TL harcama yapmış olacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, dolar cinsinden yatırımın toplam tutarını ise 44 milyon 250 bin USD olarak karşılık buluyor" şeklinde konuştu.

"BALIKÇI BARINAĞINA 3 MİLYON TL HARCANACAK"

Eti Bakır A.Ş.'nin, İnebolu Limanı'na yapacağı yatırımın dışında, balıkçı barınağının yapımı için de İnebolu Belediyesi'nin göstereceği alana 3 milyon TL yatırım desteği sağlayacağını sözlerine ekleyen Demir, şu anda 150 metrelik gemilerin girebildiği İnebolu Limanı'nda, yapılacak yatırımlarla birlikte rıhtımların boyunun 250 metre uzunluğuna kadar ulaşabileceğini ve rıhtıma 220 metre boyunda gemilerin yanaşmasının da mümkün olacağını kaydetti.

Demir, bunun da 30 bin DWT'lik gemilerin İnebolu Limanı'na yanaşabilmesi anlamına geldiğini ifade etti. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İnebolu Limanı'na 209 Milyon TL'lik Yatırım Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement