İnegöl Savaşlara Rağmen İhracatını Artırdı - Son Dakika
Ekonomi

İnegöl Savaşlara Rağmen İhracatını Artırdı

İnegöl Savaşlara Rağmen İhracatını Artırdı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren firmalar, Suriye, Irak ve diğer ülkelerde yaşanan iç savaşlara rağmen ihracatını artırdı.

21.08.2014 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren firmalar, Suriye, Irak ve diğer ülkelerde yaşanan iç savaşlara rağmen ihracatını artırdı.

İnegöl Gümrük Müdürlüğü'nün 8 aylık iş hacmini değerlendiren AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yaşanan savaşlara rağmen işadamlarının bulduğu yeni pazarlarla birlikte ihracatın arttığını, ithalatınsa azaldığını bildirdi. Şahin, Türkiye ile İran arasında yapılacak tercihli ticaret anlaşması ile beraber ihracat rakamlarının artacağını ileri sürdü.

İnegöl Gümrük Müdürlüğü'nün 11 Şubat 2012 tarihinde açıldığını belirten Şahin, "3 yıldan bu yana gümrüğümüz 15 personel ile hizmet veriyor. 2012 yılı gümrüğün dış ticaret hacmi rakamı 202 milyon dolar. 2012 yılı ise 278 milyon dolar" dedi.

2014 yılının ilk 8 ayını değerlendiren Milletvekili Şahin, "Gümrüğe gelen tır sayısı 781. Gümrükten çıkan tır sayısı ise 3 bin 424. İhracat beyanname sıyışı 4 bin 832. İthalat beyanname sayısı ise 750. Buna göre 2013 yılının Ağustos ayı başına kadar ihracat rakamı 87 Milyon 768 bin dolardı. İthalat ise 69 milyon dolardı. Dış ticaret ise 157 milyon 375 bin dolardı. 2014 yılında bu rakamlar da oldukça artış gözlendi. İnegöl'ümüz Suriye ve Irak'da yaşanan iç savaşlara rağmen ihracatını artırdı. 2014 yılının Temmuz ayı sonu rakamları yüzümüzü güldürdü. Gümrüğümüzden yapılan ihracat rakamımız 107 milyon 730 bin dolar oldu. İthalatımız ise 58 milyon 715 bin dolar oldu. Dış ticaret rakamı ise 161 milyon 445 bin dolar oldu. 2013 yılı ile 2014 yılı değerlendirdiğimiz de, 2013 yılına göre ihracat oranımızda yüzde 17'lik bir artış olurken, ithalat oranımız da yüzde 16 oranında bir azalma görülüyor" diye konuştu.

HEDEF 300 MİLYON

Şahin, her yıl ihracat rakamlarında artış gözlendiğini 2014 yılı sonu itibariyle ihracatta 300 milyon dolar seviyesinin hedeflendiğinin altını çizdi. Şahin, "Özellikle mobilya sektörü ürünlerini zenginleştiriyor. sektör, pazar payını gün geçtikçe artırıyor. İhracat rakamlarındaki artış da bunun göstergesi. Suriye ve Irak'da yaşanan iç savaşlara rağmen, dünya genelinde yeni pazarlar bularak ihracatımızı artırıyoruz. Önemli olan tasarıma yönelmek. Kaliteyi de artırmamız gerekiyor. Böyle oldukça Pazar sayılarımız artıyor. Bu konuda destek veren yüksekokulumuzun mobilya ve dekorasyon bölümüne, odalarımıza, derneklerimize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

İRAN-TÜRKİYE ANLAŞMASI İHRACATI ARTIRACAK

Türkiye'deki ihracatçıların, İran'la Türkiye arasında yapılacak olan tercihli ticaret anlaşmasını beklediğini aktaran Şahin, "İran'la yapılacak tercihli ticaret anlaşması ile beraber İran'a olan ihracatımızda büyük bir artış bekliyoruz. Bu konuda 11 kalem ürün masaya yatırıldı. Orman ve mobilya ürünlerini, tercihli ticaret anlaşması içerisine soktuk. Yakın zamanda bu anlaşmanın onaylanmasıyla beraber İran'a, mobilya ve orman ürünleri ihracatımız da artış bekliyoruz. İran'ın Türkiye'ye uygulamış olduğu yüksek vergiler, mobilya ihracatımızı engellemişti. İnşallah bu anlaşma sektörümüze, ilçemize ve ülkemize büyük katkı sağlayacak. İran, dünya ticaret örgütü üyesi olmadığı için vergileri isteğe göre indirip, yükseltebiliyordu. Bu anlaşma ile beraber böyle bir artış ve iniş olmayacak. Sene sonuna kadar anlaşmanın yürürlüğe girmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İnegöl'ün yeni bir fuar alanına da ihtiyacının olduğunu aktaran Şahin, en kısa zamanda bu konuyu da masaya yatıracaklarını da sözlerine ekledi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İnegöl Savaşlara Rağmen İhracatını Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement