İngiliz Polisinden Hükümete "Kesinti" Uyarısı - Son Dakika
Güncel

İngiliz Polisinden Hükümete "Kesinti" Uyarısı

İngiltere'nin üst düzey emniyet görevlileri, hükümetin kemer sıkma politikaları çerçevesinde, güvenlik hizmetlerinin bütçesinde yapmayı planladığı kesintilerin, Birleşik Krallık'ın Paris'tekine benzer saldırılara karşı etkinliğini "önemli derecede düşüreceği" uyarısında bulundu.

20.11.2015 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'nin üst düzey emniyet görevlileri, hükümetin kemer sıkma politikaları çerçevesinde, güvenlik hizmetlerinin bütçesinde yapmayı planladığı kesintilerin, Birleşik Krallık'ın Paris'tekine benzer saldırılara karşı etkinliğini "önemli derecede düşüreceği" uyarısında bulundu.

Birleşik Krallık'taki üst düzey emniyet görevlilerinin, geçen hafta Paris'i kana bulayan terör saldırılarının ardından İçişleri Bakanı Theresa May'e yönelik kaleme aldığı mektup basına sızdı.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un önümüzdeki hafta açıklamayı planladığı, güvenlik hizmetlerinin bütçesinde gidilecek kesintilere dikkatin çekildiği mektupta, yapılması planlanan kesintilerin hayata geçirilmesi halinde, emniyet görevlilerinin, Paris'te olduğu gibi birden fazla saldırı yaşanması halinde, bu saldırılara karşı harekete geçme ve yanıt verme yetkilerinin etkileneceği savunuldu.

Aynısı İngiltere Başbakanlığı ve Maliye Bakanlığına da gönderilen mektupta emniyet görevlilerinin, "İngiltere ve Galler genelindeki polis güçleri hali hazırda 40 bin memurluk bir küçülmeye zaten gitti. Gidilecek daha fazla küçülme, (terörist olaylara yönelik) dişli görevlilerin ani sevkıyatı yeterliliğimiz üzerinde ağır bir etkisi olacaktır. Terörle Mücadele Birimi, çok büyük ölçüde ana damar polislik varlığına bağımlı" ifadeleri yer aldı.

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı, prensip olarak, sızan belgelere ilişkin herhangi bir yorumda bulunmadıklarını bildirdi.

Bir diğer uyarı mektubu da gölge bakanlardan geldi

Bu arada İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partili Gölge İçişleri Bakanı Andy Burnham ile Gölge Emniyetten Sorumlu Devlet Bakanı Jack Dromey de İçişleri Bakanı May'e yönelik bir mektup kaleme aldı.

Gölge bakanların mektubunda, hükümetin polis gücünde yapmayı planladığı kesintilerin emniyet hizmetlerini nasıl etkileyeceği yönünde "ciddi endişelerin" bulunduğunun altı çizildi.

"Şimdi bile zor başa çıkıyoruz"

Öte yandan basına sızan mektupta ilgili BBC Radyo 4'e açıklamada bulunan İngiltere'nin Eski İçişleri Bakanı Lord Reid, "Zemindeki polis gücünü keserseniz, terörle mücadele için hayati önem taşıyan istihbarat akışını da kesmiş olursunuz" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere ve Galler Polis Federasyonu Başkanı Steve White da bu yöndeki endişelerini dile getirerek, "(Mevcut gelişmelere ilişkin) Zaten şimdi bile zor başa çıkıyoruz. Eğer polislik hizmetlerinde daha fazla kesinti yaşanacaksa, açıkçası, 'tanrı yardımcımız olsun' derim. Paris'tekine benzer bir durumun burada gerçekleşmesi halinde, buna karşılık veremeyeceğiz" diye konuştu.

Surrey Polis ve Suç Komiseri, Londra polisi terörle mücadele birimi eski şefi Keving Hurley de, İngiliz polisinin kullandığı ekipmanın AK-47 kullanan kişileri indirmek için standartların altında olduğunu kaydederek, "Paris polisi, oradaki teröristleri indirmek için askeri bomba atar kullandı. Londra'da bizim bunun gibi bir yeterliliğimiz bulunmuyor" dedi.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un önümüzdeki hafta parlamentoda yapacağı konuşmada polislik hizmetlerinin bütçesinde yüzde 20'den fazla bir kesinti uygulanacağını duyurması bekleniyor.

İngiltere'de 2010 yılındaki genel seçimle kurulan koalisyon hükümetinin 5 yıl boyunca büyük ortaklığını yapan Muhafazakar Parti, ülke ekonomisini iyileştirmek eğitim, sağlık, ulaşım ve güvenlik dahil birçok alanda kesintilere gitmişti.

David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti,  mayıs ayında yapılan genel seçimle tek başına iktidar olmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiliz Polisinden Hükümete 'Kesinti' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement