İngiltere'de Aşırılıkla Mücadele Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de Aşırılıkla Mücadele Çalışmaları

İnternet arama motoru Google, aşırılıkla bağlantılı içerik araması veren kullanıcılarını, İngiliz hükümetinin aşırılıkla mücadele çalışmaları kapsamında radikalleşmeyle mücadele için kurulan internet sitelerine yönlendirecek.

03.02.2016 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnternet arama motoru Google, aşırılıkla bağlantılı içerik araması veren kullanıcılarını, İngiliz hükümetinin aşırılıkla mücadele çalışmaları kapsamında radikalleşmeyle mücadele için kurulan internet sitelerine yönlendirecek.

Google ve sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook'un yetkilileri, hükümetin aşırılıkla mücadeleyle ilgili yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde İngiliz Parlamentosu İçişleri Komisyonu'nda düzenlenen oturuma katıldı.

Oturumda konuşan Google'ın Kamu Politikası ve İletişim Müdürü Anthony House, İngiliz vekilleri şirketin pilot uygulamasıyla ilgili bilgilendirdi. House, "Arama motoruna aşırıcı bağlantılı arama yapan Google kullanıcılarının, pilot program çerçevesinde, radikalleşmeyle mücadele sitelerine yönlendirileceğini" bildirdi.

Söz konusu uygulamayla terör örgütü DAEŞ gibi grupların çevrimiçi ortamdaki etkileriyle mücadelenin hedeflendiğini söyleyen House, "Kötü içerikli şeyleri kaldırmamız gerekli. Ancak kişilerin iyi içerikli bilgilere ulaşması da çok önemli. Kişiler çevrimiçi olup, kendilerini izole edilmiş hissettiklerinde, kendilerine zarar veren bir toplumdan çok, umut veren bir topluma ulaşmaları önemli" diye konuştu.

Birleşik Krallık'ı kapsayan uygulama altında örneğin, Google'a "DAEŞ'e katıl" araması veren bir kullanıcı, "aşırı akımlarla mücadele" konusunda çalışmalar yürüten İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Quilliam Foundation'ın internet sitesine yönlendirilecek.

Komisyonun Başkanı Keith Vaz, dünya genelinde 320 milyon kullanıcısı olan Twitter'da, radikal içerik paylaşan birçok hesap bulunduğuna değinerek, sosyal paylaşım sitesindeki aşırıcı içerikle şirketten kaç kişinin ilgilendiğini sordu.

Oturumda söz alan Twitter'ın Birleşik Krallık Politika Müdürü Nick Pickles, bu konuyla ilgilenen 100'den fazla Twitter çalışanı bulunduğunu ve son bir yılda on binlerce aşırıcı içerik paylaşan hesabın kapatıldığını söyledi.

Sitedeki aşırıcı nitelikteki içeriğin Twitter çalışanları tarafından tespit edilerek kanun ve güvenlik yetkililere bildirilmesine yönelik bir başka soruya ise Pickles, "Proaktif olarak bildirimde bulunmuyoruz çünkü Twitter kamu kullanımı için" cevabını verdi.

Google yetkilisi House ile Facebook'un Birleşik Krallık, İrlanda, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye'den Sorumlu Politika Direktörü Simon Milner da bu tür içeriklerin "hayati tehlike oluşturduğu zaman" yetkililere bildirildiğini aktardı.

"Kişilerin güvenliğini sağlamak bizim için ilk sıradaki öncelik" diyen Milner, Facebook tarafından yapılan bir araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kişilerin sadece çevrimiçi ortamda radikalleşmediğinin altını çizerek, bunun gerçek dünya ve online iletişimin birleşmesiyle ortaya çıktığını kaydetti.

İngiliz hükümetinin çabaları

İngiliz hükümeti, yürüttüğü radikalleşmeyi önleme politikası çerçevesinde, Aralık ayında da çocuk ve gençlerin internet üzerinden aşırılık ve terörle bağlantılı içeriklere erişiminin engellenmesi için eğitim kurumlarından önlem almalarını istemiş, bu çerçevede, okullara internetlerini filtrelemeleri tavsiyesinde bulunmuştu.

Hükümet geçen ay ise aşırılık ve radikalleşmeyle mücadele çalışmaları kapsamında, genç bireylerin aşırılıktan korunması için, eğitim camiası ve ebeveynlere yönelik tavsiyelerin yer aldığı bir internet sitesini kullanıma açmıştı. Söz konusu internet sitesiyle çocuk ve gençlerin aşırılığa eğiliminin tespiti ve radikalleşmeden korunması hedefleniyor.

Yaklaşık 700 İngiliz vatandaşının İngiltere'den Suriye ve Irak'a DAEŞ saflarında savaşmak için gittiği tahmin ediliyor. Gidenler arasında birçok genç de bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de Aşırılıkla Mücadele Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement