İngiltere'de Türk Hastaya "Durmuş Kalp" Nakli - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de Türk Hastaya "Durmuş Kalp" Nakli

İngiltere'de ilk kez yapılan durmuş kalp nakli ameliyatıyla, Türk bir hastaya yeniden çalışır hale getirilen kalp nakledildi.

27.03.2015 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'de ilk kez yapılan durmuş kalp nakli ameliyatıyla, Türk bir hastaya yeniden çalışır hale getirilen kalp nakledildi.

Ülkenin Cambridgeshire bölgesindeki Papworth Hastanesi'nde yapılan ameliyatta, İngiliz cerrahlar atmayan bir kalbi, başkent Londra'da yaşayan Türk asıllı 60 yaşındaki Hüseyin Ulucan'a nakletti.

Avrupa'da ilk kez yapılan operasyonla ilgili İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuşan Ulucan, 2008 yılında geçirdiği kalp krizi sonrasında yürümekte ve nefes almakta zorlandığını ifade ederek, "Ameliyat öncesinde hayat kalitem çok düşüktü. Şimdi ise her gün kendimi daha güçlü hissediyorum. Örneğin bu sabah hiçbir sorun yaşamadan hastaneye yürüyerek gittim" diye konuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin baş cerrahı Stephen Large, Ulucan'a nakledilen kalbin 50 dakika boyunca atmasının sağlandığını belirterek, "Bunu takip ederek, kalbin iyi durumda olduğunu anladık" dedi. Large, nakledilebilmesi için kalbin vücut dışında da atmasını sağlayan özel bir kutuya alındığını anlattı.

Uzmanlar, donör kalplerin genellikle beyin ölümü gerçekleşen kişilerden alındığını ancak bu kalplerin halen atmaya devam ettiğini belirtiyor. Ulucan'ın operasyonunda ise organın kalp ve akciğer foksiyonları durmuş kişiden alınarak kullanıldığı bildirildi. İngiltere'de daha önce kalbi duran donörlerden böbrek, karaciğer ve diğer organlar alınıyordu. Ancak şimdiye kadar hiç durmuş bir kalp nakledilmemişti.

İngiltere'de son bir yılda 171 kalp nakli gerçekleştirilirken, bazı hastalar uygun organ için yaklaşık 3 yıl bekliyor ve çoğu hasta uygun organ bulunamadan hayatını kaybediyor.

Avrupa'da ilk kez gerçekleştirilen operasyon daha önce Avustralya'da yapılmıştı. Sydney'deki St Vincent's Hastanesi'nde yapılan ameliyatta, yaklaşık 20 dakikadır atmayan bir kalp, "kalp kutusu" olarak bilinen makinede canlandırıldıktan sonra hastaya nakledilmişti. Durmuş kalp nakli yapılan ilk hasta olan 57 yaşındaki Michelle Gribilas doğuştan kalp yetmezliği hastasıydı.

Teknik çerçevesinde yeniden çalışması için bir kutuya konulan durmuş kalp, sıcak tutuluyor ve ritmi sağlanıyor. Kalp kaslarında oluşan zararın azaltılması için de organa besleyici sıvı veriliyor. Dünya genelinde kullanılan "kalp kutusunun" kurtarılan hayatların sayısını yüzde 30 oranında artırabileceği düşünülüyor. Kalp kutusu İngiltere'de sadece iki hastanede kullanılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de Türk Hastaya 'Durmuş Kalp' Nakli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement