İnovasyon Türkiye Fuarı Açıldı - Son Dakika
Güncel

İnovasyon Türkiye Fuarı Açıldı

İnovasyon Türkiye Fuarı Açıldı

Fuarda, yürüme engelliler için tasarlanan 5 kişilik akülü araba, güvenli ve konforlu yolculuk sağlayan otobüs koltuğundan bebek yatağı, hidrojenli araba, ev ve havuz temizleyen robot gibi çok sayıda buluş yer alıyor Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen'in tasarladığı yangın anında devreye giren dedektör sayesinde otomatik açılan demir parmaklıklı pencere aparatı, üretim için firmaların ilgisini bekliyor.

13.11.2014 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aktif Fuarcılık'ın organizasyonunda inovatif ürünleri aynı çatı altında toplayan İnovasyon Türkiye, Yenilikçi Projeler ve Buluşlar Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi'nde açıldı.

Fuarda, yangın anında otomatik olarak açılan demir parmaklı pencerenin aparatı, yürüme engelliler için tasarlanan 5 kişilik akülü araba, otobüs koltuğunun bebek yatağı haline dönüştürülerek anne ve bebekler için güvenli ve konforlu yolculuk sağlayan mutlu bebek sistemi, laboratuvarda kullanılabilen robot, hidrojenli araba, ev ve havuz temizleyen robot, akıllı atık toplama aparatı, uyku düzenini ölçen yatak, pişik yapmayan bebek bezi gibi 450 ürün yatırımcılar için görücüye çıktı.

KOBİ, üniversite ve genç girişimcinin, Türk Patent Enstitüsü, TÜBİTAK ve İstanbul Kalkınma Ajansı onaylı buluşların sergilendiği fuarda, savunma sanayi, tıp, bilişim teknolojisi, gıda sektörü ve ergonomik mutfak eşyalarına kadar çok farklı alanlarda patenti alınmış, üreticisini bekleyen kullanışlı ve şaşırtıcı icatlar yer alıyor.

Yangın anında kolay tahliye

Fuarda yer alan Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen'in tasarladığı otomatik açılan pencere korkuluğu hakkında bilgi veren teknisyen Osman Çakıcı, ürünün Çorum'da meydana gelen yangında, pencerenin demir korkuluklu olması nedeniyle dışarıya çıkamayan çocuğun ölmesi üzerine tasarlandığını söyledi.

Çakıcı, Sürmen'in pencere korkuluğunun otomatik açılması fikrinden yola çıkarak 6 ayda geliştirdiği ürün hakkında şu bilgileri verdi:

"Pencere korkuluğu, içeride yangın çıktığında duman veya ısı dedektörü vasıtasıyla otomatik şekilde açılıyor. Demir korkuluğun açılmasıyla içeridekiler kolayca tahliye edilebiliyor. Aparat, yangın sistemlerine entegrasyonu yapılarak devreye girebilir. Binada ya da fabrikalarda bulunan yangın güvenlik sistemine ekstra bir maliyet olmadan entegrasyonu sağlanabilir. Evlerde ise duman dedektörünü kullanarak sistemi çalıştırabiliriz. Sistemimiz akıllı ev projelerinde kullanılabilir."

Osman Çakıcı, pencere korkuluğu açma aparatının patentinin Ali Sürmen tarafından alındığını belirterek, üretim aşamasına geçilmediğini anlattı.

Hastalar için yeni buluşlar

Fuarda sergilenen engelliler için geliştirilen 5 kişilik akülü araba, Hitit Üniversitesi Mekatronik Bölümü tarafından tasarlandı. "Civciv" adı verilen arabayı, yürüme engelli kişiler tekerlekli sandalyesiyle kullanabiliyor. Gaz pedalının elle kontrol edildiği araba, engelliler için rahat seyahat imkanı sağlıyor.

Maçka Akif Tuncel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen "Mutlu Bebek" sistemi de uzun yolculuk yapacak anne ve bebekleri için tasarlandı. Sistem sayesinde otobüs koltuğu açıldığında, içinden bebek yatağı çıkıyor ve kenarlarında biberon ısıtma sistemi bulunuyor. Anne ve bebeklerin daha konforlu ve güvenli yolculuk yapmasını sağlayan ürün, özel otomobillere de uyarlanabiliyor.

Yatalak hastalar için tasarlanan, beslenme, bakım ve temizlik sistemi de yatak başı kaldırılan kişiye, yatağından kalkmadan elini yıkayıp yemeğini yeme imkanı tanıyor.

Omurilik ameliyatı gibi operasyondan sonra hareket etmemesi gereken hastaların diğer yatağa transferini sağlayan "acısız konsept" de hastaneler için tasarlandı. Hasta, devreye sokulan bir sistemle hareket etmeden diğer yatağa geçebiliyor.

Fuar, İstanbul Fuar Merkezi'nin 9. Salonu'nda 16 Kasım'a kadar açık kalacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İnovasyon Türkiye Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement