İnşaat Kazısından Çıkan Eserler, İlçenin Tarihine Işık Tuttu - Son Dakika
Kültür Sanat

İnşaat Kazısından Çıkan Eserler, İlçenin Tarihine Işık Tuttu

Amasra'da inşaatın temel kazısı sırasında bulunan "Erken Tunç Çağı"na ait eserler, ilçe tarihinin bilinenin aksine 2 bin yıl daha eskiye dayandığını ortaya çıkardı Amasra Müze Müdürü Aydın: "Yeni bulunan eserler sayesinde 5 bin yıllık tarihe geçmişe sahip olduğu belirlenen ilçe, her kesimin daha fazla.

13.04.2014 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELİM BOSTANCI - Amasra'da inşaatın temel kazısı sırasında bulunan "Erken Tunç Çağı"na ait eserler, ilçe tarihinin bilinenin aksine 2 bin yıl daha eskiye dayandığını ortaya çıkardı.

Yaklaşık 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olduğu bilinen Amasra'daki inşaatın temel kazısında yemek kabı, sürahi, tahıl saklama kapları gibi eserlere rastlandı.

İncelemede eserlerin "Erken Tunç Çağı" olarak tanımlanan MÖ 3000'li yıllara ait olduğu belirlendi.

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Roma, Bizans ve Cenevizlilerin ardından Fatih Sultan Mehmet'in fethiyle Osmanlıların egemenliğine geçen Amasra'nın çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

İlçenin bilinen 3 bin yıllık geçmişinin son bulunan eserlerle 5 bin yıl öncesine dayandığını ortaya çıkardığını anlatan Aydın, "İlçemizde yapılan her kazı, müdürlüğümüzün izni ve gözetimine tabidir. Bir inşaatın temel açma çalışmalarında yemek kabı, sürahi, tahıl saklama kapları ile ayı, aslan gibi çeşitli hayvanlara ait figürler gibi tarihi eserlere rastladık" diye konuştu.

Aydın, eserlerin Eski Tunç Çağı'na dayandığına yönelik bulgular elde ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şu anda ilçenin 5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hatta yapacağımız arkeolojik derin kazı ve sondajlar ile kuruluş tarihinin daha erken dönemlere gidebilmesi de ihtimaldir. Yeni bulunan eserler sayesinde 5 bin yıllık tarihe geçmişe sahip olduğu belirlenen ilçe, her kesimin daha fazla ilgisini çekecektir. Bir yerin yerleşim tarihi ne kadar eskiye giderse, gelen ziyaretçi açısından da önemi artmaktadır."

Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız da ilçedeki tarihi mirasın dayandığı dönemin 2 bin yıl daha geriye gitmesinin turistlerin yanı sıra bilimsel araştırma yapmak isteyenlerin  ilgisini çoğaltacağına inandıklarını dile getirdi. - Bartın

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İnşaat Kazısından Çıkan Eserler, İlçenin Tarihine Işık Tuttu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement